majeranekMajeranek to mały krzew, na którego pędach wiszą szaro-zielone liście. Im cieplejszy klimat i więcej słońca, tym bardziej jest aromatyczny jako przyprawa. Majeranek jest związany botanicznie z tymiankiem i oregano, co jest dość zauważalne w jego smaku.

Pochodzenie i sezon

Majeranek był pierwotnie uprawiany w Indiach oraz na wschodnim i południowym wybrzeżu Morza Śródziemnego. Najważniejszymi obecnie krajami uprawiającymi są Francja, Włochy, Hiszpania i Egipt . Liście należy zebrać, zanim zacznie kwitnąć. Główny sezon rozciąga się od maja do sierpnia. Następnie jest dostępny zarówno z lokalnych upraw, jak i z importu europejskiego.

Smak majeranku

Smak majeranku jest podobny do smaku tymianku. Ma pikantny i mocny aromat, ale smakuje nieco bardziej słodko niż tymianek.

Majeranek w kuchni

Najlepsza przyprawa do ciężkich potraw, ponieważ ułatwia trawienie dużej ilości tłuszczu . Dlatego też przyprawa jest typowym dodatkiem do pieczeni, trudno trawiennych roślin strączkowych i kiełbasy. Przyprawa ta pasuje również do potraw z serem, grzybami lub jajkami. Nie nadaje się do gotowania. Jeśli chcemy zachować cały aromat, powinno się dodać przyprawę pod koniec gotowania.

Wartość lecznicza Majeranku

Mówi się, że majeranek ma działanie wzmacniające nerwy. Szczególnie w przypadku bezsenności i słabych nerwów kąpiel z majerankiem może zdziałać cuda. Początkowe zimno można zwalczać herbatą majerankową. Kąpiele stóp z majerankiem pomagają zmęczonym i ciężkim nogom. Jako środek usuwający kaszel działa na zapalenie oskrzeli i astmę. Jeśli niemowlęta odczuwają bóle brzucha, może pomóc otarcie brzucha olejkiem majerankowym.