This website is running trial version of Citadela products. Please purchase a membership to activate the website. View available memberships

Koper

Koper nie jest dla wszystkich. Ze względu na smak anyżu jest bardzo aromatyczny, co nie wszystkim się podoba. Ale ktokolwiek go lubi, jest zwykle wielkim fanem tego. Bulwy kopru mogą rosnąć do 10 cm i rosną ponad ziemią. W rezultacie powstają kwiaty parasolowe, które mogą dorastać do 1,5 m wysokości. Jeśli ktoś chce używać dzikiego kopru, powinien zawierać nasiona, ponieważ w niskiej koncentracji otrzymuje trujące substancje.

pochodzenie
Pochodzenie kopru pochodzi z krajów śródziemnomorskich. Stąd też warzywa rozprzestrzeniały się również w kierunku Azji. Jednak, jak wiadomo, kulki roślinne uprawiane są tylko w tej formie przez kilka dziesięcioleci. Głównymi krajami produkującymi są Afryka Północna, Francja, Grecja, Hiszpania i kraje południowej Europy.

sezon
W tym kraju koper włoski od sierpnia do listopada . W tym czasie warzywa mogą być pozyskiwane lokalnie. Jednak przez cały rok rynek będzie uzupełniany przez import z Europy południowej, w szczególności z Francji, Włoch i Hiszpanii, a także z Afryki Północnej.

smak
Smak kopru przypomina smak anyżu . Jest usiana kilkoma olejkami eterycznymi, które tłumaczą ten niezwykły smak.

Użyj w kuchni
Aby go użyć, należy najpierw umyć koper. Zielony jest odcięty. Nie trzeba go koniecznie wyrzucać, ponieważ można go wykorzystać do przyprawiania lub jako dekorację płyty. Koper może być spożywany na surowo , jednak należy go wyciąć i marynować, dlatego jest nieco miększy.

Kiedy ma być gotowane, wlewa się go do wrzącej osolonej wody i gotuje przez około piętnaście minut. Ale można go również smażyć na patelni. Koper najlepiej smakuje z pikantnymi i aromatycznymi daniami. Jest to szczególnie dobre dla wysokotłuszczowej żywności, ponieważ ułatwia trawienie tłuszczu. Koper jest również tradycyjny z daniami rybnymi . Koper jest również używany w kuchni w postaci nasion.

Dodatkowe zalecenia kulinarne:

koper zapiekanka
Carpaccio z koprem włoskim
koper Salsa
Marchew z koprem włoskim
Koper z gorgonzolą
koper pie
Przechowywanie / okres trwałości
Przechowywanie kopru jest możliwe w temperaturze pokojowej do trzech dni, jeśli jest zapakowane w papierową torbę. Jeśli jest zawinięty w wilgotne ściereczki, w przegrodach na warzywa w lodówce trwa do dwóch tygodni . Jeśli chcesz zachować koper dłużej, warto go zamrozić. W tym celu blanszuje się przez około minutę we wrzącej wodzie cytrynowej, a następnie natychmiast zamraża. A więc trwa to do ośmiu miesięcy.

Suplementy / Leki
Składniki odżywcze i witaminy są szczególnie bogate w wapń, sód, witaminę C i A, o których warto wspomnieć. Herbata kopru włoska pomaga z wzdęciami i bólem brzucha. Dlatego jest szczególnie polecany dzieciom, które borykają się z wzdęciami . Ma również wpływ na produkcję mleka u matek karmiących. Picie matki podczas karmienia piersią może pozytywnie wpłynąć na dziecko. Herbata kopru włoskiego może być również skuteczna w łagodzeniu dużej ilości innych wskazań, takich jak ból głowy i żołądka, przeziębienia, bezsenność lub utrata apetytu.