cynamonCynamon powstaje z kory cynamonowego krzewu . Po okorowaniu, kora jest cięta i suszona. W trakcie tego procesu zwija się w “laski”. W ten sposób powstaje tak zwany cynamon cejlonu. Tańszy i gorszej jakości, ale bardziej rozpowszechniony jest mielony cynamon.

Pochodzenie i sezon

Cynamon istnieje od tysięcy lat i początkowo był uprawiany w Chinach i Indiach . Dziś jest także w Brazylii, na Seszelach, Jawie, Madagaskarze, Sumatrze, Jamajce i Chayenne. Cynamon można kupić w każdym supermarkecie przez cały rok. Jest dostępny w proszku lub laskach.

Smak cynamonu

Cynamon łączy w sobie kilka smaków. Jeśli jest używany oszczędnie, jako przyprawa , nadaje daniom słodki i przyjemny smak. Zapach cynamonu jest automatycznie łączony z czasem świątecznym przez większość ludzi. Jeśli “przedawkujesz” cynamon lub zjesz go w czystej postaci, natkniesz się na bardzo aromatyczny, drażniący smak.

Cynamon w kuchni

Cynamon to popularna przyprawa szczególnie w okresie świątecznym kojarzona z charakterystycznym zimowym zapachem. Cynamon pasuje również do musu jabłkowego, puddingu mlecznego, różnych dżemów , dań z dziczyzny i drobiu . Jest także częścią wielu napojów, takich jak Coca Cola. Również szczypta do kakao lub kawy nada im aromatycznej przyjemny smak. Przyprawa współgra z wieloma innymi przyprawami, takimi jak kardamon, kminek, ziele angielskie, gałka muszkatołowa lub goździki.

Wartość lecznicza cynamonu

Cynamon ma różnorodne lecznicze działanie, dzięki czemu jest popularnym lekarstwem. Cynamon może być pomocny szczególnie w przypadku dolegliwości przewodu pokarmowego , takich jak wzdęcia, skurcze żołądka czy nudności. Pomaga także w licznych skutkach ubocznych chorób przeziębienia i grypy. Cynamon określa się mianem afrodyzjaka.