szparagiSzparagi są długimi białymi, fioletowymi lub zielonymi pędami , które zbiera się, gdy tylko wystają z ziemi lub są pokryte ziemią. Aby uprościć zbiory, wyhodowano je i nakłuwano w Spargeldämmen. W trakcie sezonu szparagi muszą być zbierane co najmniej dwa razy dziennie, w przeciwnym razie zbyt długo wystawałyby z ziemi.

Pochodzenie szparagów

Szparagi pierwotnie uprawiano w Europie Wschodniej i na Bliskim Wschodzie, a nawet starożytni Grecy cenili warzywa. Szparagi lubią umiarkowany lub ciepły klimat. Wilgotna gleba przy ciepłej pogodzie w tym samym czasie jest prawie gwarancją dobrych zbiorów. Najważniejszymi rozwijającymi się krajami na świecie są Chiny, Peru, Stany Zjednoczone, Hiszpania, Niemcy i Meksyk. Oprócz własnej produkcji szparagi z Francji, Hiszpanii, Węgier i Holandii odgrywają ważną rolę w Austrii.

Sezon na szparagi

Szparagi są czystymi warzywami sezonowymi . Szparagi sezon rozpoczyna się w tym kraju w zależności od warunków pogodowych od początku kwietnia i tradycyjnie kończy się w dniu 24 czerwca . Tymczasem jednak, w miarę możliwości, wielu producentów maksymalizuje swój sezon, aby uzyskać jak najwięcej ze sprzedaży. Świeże szparagi są często dostępne w UE w marcu, ale pierwsze szparagi są zazwyczaj bardzo drogie.

Warto kupić szparagi bezpośrednio od producenta, bo im jest świeższe, tym wyższa jakość. Różne klasy handlu odnoszą się do wyglądu i lesistości szparagów, dzięki czemu jeden-szparagi oznacza bardzo dobrą jakość.

Smak szparagów

Smak szparagów jest nieco gorzki , ale ogólnie bardzo delikatny i nie rzucający się w oczy. Ćwiczy skromny umiar i jest prawdziwym przysmakiem. Czysty rzadko jest spożywany, ale zwykle kojarzony z innymi smakami.

Szparagi w kuchni

Szparagi należy najpierw umyć, a następnie obrać cienko, w przeciwnym razie pociągnie później podczas jedzenia nieprzyjemnych, mocnych nitek. Woody koniec jest odcięty. Zwykle jest gotowany. W zależności od grubości szparagów trwa od 15 do 25 minut . Jeśli dodasz sok cytrynowy do wody do gotowania, będzie ładnie i jasno.

Szparagi można gotować stojąc w specjalnym garku szparagów lub alternatywnie leżąc w szerokim garnku. Peeling może być żmudną pracą dla niedoświadczonych konsumentów szparagów. Dlatego szparagi można teraz kupić obrane. Jest to jednak zalecane tylko wtedy, gdy jest przetwarzane tego samego dnia.

Przechowywanie szparagów

Szparagi można przetwarzać na wiele sposobów. Tradycyjnie, jest albo zjedzony z sosem holenderskim, ze stopionym masłem, albo zawijany w szynkę. Popularnym klasykiem w sezonie szparagów jest zupa ze szparagów. Może również wywoływać toasty szparagowe, – sałatki lub – ragoute .

Jeśli to możliwe, szparagi nie powinny być jeszcze obrane do przechowywania. Następnie jest on zawijany w wilgotną szmatkę i przechowywany w możliwie jak najmodniejszym stanie. Tuż powyżej zera byłoby idealnie. Dzięki temu można go przechowywać do czterech dni, a czasem nawet dłużej, zależnie od jakości. Po obraniu szparagów należy je natychmiast przetworzyć. Alternatywnie można go również zamrozić lub spożyć , co w naturalny sposób znacznie wydłuża okres przydatności do spożycia.

Wartość odżywcza i lecznicza szparagów

Szparagi zawierają dużą ilość błonnika , dlatego dobrze nasycają się pomimo niskiej gęstości energetycznej i mają pozytywny wpływ na trawienie. Szparagi osusza ciało i promuje aktywność nerek. Szparagi zawierają dużo kwasu foliowego, co czyni go dobrym dodatkiem do diety, szczególnie dla kobiet w ciąży. Szparagi są również bogate w witaminy – witaminy B1, B2, C i E występują w znaczącej koncentracji.