Sałata lodowa

Sałata lodowa pochodzi z cykorii. Wygląda prawie jak normalna sałata, ale jej liście są nie tylko lekko faliste, ale i lekko marszczone. Odmiana, która jest jeszcze bardziej kręcona, nazywana jest sałatką frisée. Środek, który zawiera mniej substancji gorzkich, ale także mniej składników odżywczych, zwykle stanowi ponad jedną trzecią całej sałaty w sałatkach lodowych.

Pochodzenie sałaty lodowej

Sałatka z endywii była początkowo uprawiana w krajach śródziemnomorskich, gdzie do dziś jest rodzimą odmianą. Ważnymi krajami rozwijającymi się w Europie są Włochy, Francja, ale także Niemcy i Holandia.

Sezon na sałatę lodową

Sałatka endywia jest dostępna przez cały rok . W drugiej połowie roku popyt może zaspokoić rodzima sałata. Z drugiej strony zimą i wiosną sałatka endywia musi być importowana z innych krajów europejskich. Zewnętrznie sałatka endywia nie powinna być poplamiona ani zabrudzona. Co wskazuje na wysoką jakość, to także wielkość serca. Powinien dać co najmniej jedną trzecią całej głowy. Jednak nie można tego jeszcze sprawdzić w supermarkecie.

Smak sałaty lodowej

Sałata endywia ma pikantny aromat , który czasem jest lekko gorzki. Substancje gorzkie występują jednak głównie w liściach zewnętrznych. Serce smakuje przyjemnie łagodnie i delikatnie. Jednak większość witamin i minerałów znajduje się również w liściach zewnętrznych.

Sałata lodowa w kuchni

Łodyga z sałatki endywia smakuje dość gorzko , więc należy ją usunąć. Chociaż zewnętrzne liście nie są tak delikatne jak wewnętrzne, można je z pewnością wykorzystać. Dają całej sałacie ostry i pikantny smak. Jeśli chcesz złagodzić gorzki smak, możesz też krótko postawić sałatkę w letniej wodzie lub dodać cukier. Sałatkę należy umyć.

Jednakże należy go później pociąć, w przeciwnym razie składniki odżywcze zostaną utracone podczas prania. Sałatka endywia jest tradycyjnie przygotowywana jako sałatka . Jego obfity aromat jest idealny do połączenia ze słodkimi składnikami. Dlatego właśnie soki owocowe często znajdują się w sałatkach z sałatką endywia. Sałatkę endywia można również gotować i przetwarzać na przykład do zupy.

Przechowywanie sałaty lodowej

Sałatkę endywia można przechowywać do 10 dni, gdy jest ona owinięta wilgotną szmatką. Jeśli jest już wycięty, powinien zostać szybko zużyty.

Wartość odżywcza i lecznicza sałaty lodowej

Sałatka Endywia, o zaledwie dziesięciu kaloriach, jest jednym z warzyw o najniższej gęstości energii. Najważniejsze zawarte minerały to potas, sód, wapń, magnez i fosfor. Również witamina C występuje w znacznej ilości. Gorycz sałatki jest spowodowana przez gorzką substancję inuliny. Wpływa również na apetyt i ma działanie moczopędne.