This website is running trial version of Citadela products. Please purchase a membership to activate the website. View available memberships

Rukola

Rukola

rukolaRukola należy do warzyw kapustowatych i może osiągnąć do 75 cm wysokości. Liście rukoli są podobne do liści mniszka lekarskiego, ale w czasie zbiorów są węższe i krótsze. Zapomniana w kuchni przez długi czas, wraca – silniejsza niż kiedykolwiek. Od kilku lat jest jednym z najpopularniejszych rodzajów sałaty.

Pochodzenie rukoli

Roślina pochodzi z basenu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Specjalny region uprawy nie istnieje, ponieważ w zasadzie może rosnąć niemal wszędzie, ponieważ klimat nie jest szczególnie wymagający. Najważniejsze regiony importowe to Cypr, Europa Południowa i Izrael. Ale także w Egipt, Sudan i Indie.

Sezon na rukolę

Rukola jest już dostępna przez cały rok. Od maja do grudnia popyt pokrywają lokalne plony. Od listopada do maja międzynarodowy import zaopatruje rynek krajowy. Robiąc zakupy, upewnij się, że liście wyglądają świeżo i rześko.

Smak rukoli

Rukola ma silny, aromatyczny smak. Dlatego jest zwykle stosowana jako przyprawa i dodawana na przykład jako składnik innych sałatek liściastych. Smak ma orzechowe niuanse, ale mogą też pojawić się aromaty rzeżuchy i rzodkiewki. Im młodsze liście, tym przyjemniejszy smak. Kiedy liście są starsze, stają się twarde, a smak staje się coraz bardziej gorzki.

Rukola w kuchni

Rucola musi być oczyszczona przed użyciem. Dolne łodygi są całkowicie oderwane i – w zależności od wielkości – można je również pociąć na mniejsze kawałki. Jeśli do sałatki używa się rukoli, można pomóc w jej orzechowym aromacie poprzez dodanie oleju orzechowego . Rukola może być również gotowana przez krótki czas, na przykład na pizze , w daniach z makaronu lub lekkich potrawach mięsnych .

Przechowywanie rukoli

Rukola nie jest bardzo wytrzymała. Najlepiej jest, jeśli zostanie zużyta natychmiast. Przechowywana w lodówce zwykle przetrwa od dwóch do trzech dni.

Wartość odżywcza i lecznicza rukoli

Rukola zawiera dużo wapnia i potasu, magnezu, fosforu, sodu, witamina C występuje również w wysokim stężeniu. Problem z rukolą polega na tym, że magazynuje ona dużo azotanów i dlatego może być toksyczna, łodygi należy zawsze usuwać, ponieważ tutaj jest najwyższa koncentracja szkodliwych substancji.