Marchew to warzywo o jadalnym korzeniu, jego kształt może być bardzo różny w zależności od zbiorów, od długich i zaostrzonych do kształtów stożkowych lub cylindrycznych. Klasyczna marchewka, jest jasnopomarańczowa. Uprawia się inne rodzaje marchwi, na przykład w jasnożółtym lub fioletowym kolorze.
Pochodzenie marchwi
Uważa się, że pierwsze marchewki zostały uprawiane w Afganistanie. Można przypuszczać, że marchew zawsze była jednym z podstawowych pokarmów ludzi. W Europie marchewka rozprzestrzeniała się dopiero w XIX wieku. Najważniejszymi obecnie producentami na świecie są Chiny, Stany Zjednoczone, Rosja, Polska, Wielka Brytania i Japonia.
Sezon na marchew
Jest tak wiele różnych rodzajów marchwi, że rynek może być zaopatrywany w lokalne marchewki prawie przez cały rok – od sierpnia do kwietnia. Ziele marchewki powinno być świeże i nie zwiotczałe. Powinno się kupować tylko marchewki, które są nadal jędrne i mają silny jasno pomarańczowy kolor.
Smak marchwi
Marchewki mają świeży smak i są lekko słodkie. Gdy są przechowywane w lodówce, a następnie spożywane bezpośrednio, są dobrą przekąską na lato.
Marchew w kuchni
Marchewki można jeść na surowo bez żadnych problemów . W tym celu można je obrać, ale w zasadzie nie jest to konieczne. Marchewki są dobre jako dodatek do innych warzyw lub jako surowe jedzenie z dipami. Są nawet pyszne ciasta, muffiny z marchewką.
Przechowywanie marchwi
Przechowywanie marchwi nie stanowi problemu, o ile odbywa się w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu. Przy najdłuższym możliwym przechowywaniu należy usunąć zieloną część, ponieważ usuwa ona wilgoć z marchwi . W takich okolicznościach można je nawet zimować. Plastikowe opakowanie, w którym są sprzedawane w supermarkecie, powinno zdecydowanie zostać usunięte. Podczas przechowywania w lodówce marchew jest świerza przez okres od jednego do dwóch tygodni.
Wartość odżywcza i lecznicza marchwi
100 gramów marchwi ma tylko 27 kalorii. Średnio 41 mg wapnia, 60 mg sodu i 18 mg. Zawiera magnez, witaminy C i A. Marchew jest tak cenna ze względu na beta-karoten. Dla kobiet w ciąży i małych dzieci szczególnie polecane są marchewki, ponieważ oprócz kwasu foliowego zawierają wiele innych ważnych minerałów. Marchew może wzmocnić układ odpornościowy.