Karczochy

Karczochy

karczochyRozety liści karczocha mogą mieć długość do 70 cm. Głowice kwiatowe zbiera się, gdy osiągają rozmiar od 5 do 15 cm i wagę od 200 do 500 g. Są albo zielonkawe, albo niebieskawo-fioletowe .

Pochodzenie karczocha

Karczochy były pierwotnie uprawiane tylko na Morzu Śródziemnym. Pochodzenie warzyw jest podejrzane u Pliniusza i Columella . Egipcjanie byli również wcześnie zajęci uprawą karczocha. Rozprzestrzenianie się karczochów przejęło Arabów, którzy stworzyli je z południowej części Morza Śródziemnego.

W Austrii ledwie karczochy są uprawiane na potrzeby domowe. Są one głównie importowane z krajów śródziemnomorskich przez cały rok, zwłaszcza z Hiszpanii, Włoch, Francji i Egiptu. Zwłaszcza w miesiącach zimowych mogą również pochodzić z USA lub Argentyny, gdzie są również uprawiane.

Sezon na karczochy

Karczochy uprawiane są przez cały rok w krajach śródziemnomorskich. Jednak z amerykańskich obszarów uprawnych pojawiają się one tylko w miesiącach zimowych. W Austrii rynek jest przez cały rok dostarczany z pysznymi warzywami. Jeśli kupujesz karczochy w supermarkecie lub na cotygodniowym targu, powinieneś upewnić się, że są jeszcze świeże, a następnie zjeść je wkrótce.

Świeże karczochy można uznać, że są one stałe i twarde w dotyku. Szypułka powinna być nadal obecna. Sam karczoch jest szczelnie zamknięty, a liście bardzo wąskie. Żadne świeże warzywa nie mają plam, przyjmują kolor od brązowawego do szarego. Liście są uschnięte lub nawet suche.

Smak karczocha

Smak karczocha jest trudny do opisania. Ma bardzo delikatny aromat, dlatego z czasem wprowadziłeś epitet “królowej warzyw”. W zależności od przygotowania i różnorodność smaku może słodko nie, ale też gorzkiej lub nawet orzechowy smaki są czasami można znaleźć.

Karczochy w kuchni

Duże karczochy mogą ważyć do 500 g. Nie można ich całkowicie skonsumować, tylko dolną część liści i dna kwiatowe. Mniejsze odmiany są najczęściej gotowane lub palone w całości i mogą być również spożywane w całości , ponieważ są zbierane wcześniej. Tradycyjnie są one gotowane w osolonej wodzie z sokiem z cytryny. Czas trwania tego procesu zależy od wielkości karczocha.

Należy obliczyć od 20 do 45 minut. Gdy karczoch kładzie się na talerzu jako całość, zrywaj po jednym liściu, zdejmij dolną część liścia zębami i zanurz je w kąpieli .

Przechowywanie karczochów

Karczochy nie powinny być przechowywane zbyt długo, ponieważ tracą świeży smak. Jeśli muszą być przechowywane, powinny być w plastikowej torebce lub wilgotnej szmatce. Gdy karczochy zostały przetworzone, przechowywanie nie powinno przekraczać jednego do dwóch dni, w przeciwnym razie będą one szkodliwe dla zdrowia.

Wartość odżywcza i lecznicza karczochów

Karczochy mają dużo sodu, wapnia i witamin. Pozytywnie wpływają na narządy trawienne, zwłaszcza na wątrobę, żółć i żołądek. Mówi się też, że mają działanie moczopędne i trawienne ponieważ karczochy zawierają pochodne kwasu chinowego i flawonoidy.