Dynia

Dynia

dyniaDynia występuje w 850 gatunkach, które rosną o różnych porach roku. W kuchni przetwarzany jest miąższ i pestki dyni. Pestki przetwarza się np. na olej z dyni.

Pochodzenie dyni

Dynie są znane od ponad ośmiu tysięcy lat i zostały pierwotnie wyhodowane w Ameryce. Dziś jest uprawiana na całym świecie. Jednak szczególnie ważne obszary uprawy znajdują się w Afryce, a także w tropikalnych strefach klimatycznych Azji. Najważniejszymi krajami rozwijającymi się na świecie są Chiny, Indie, Ukraina, Egipt i Iran.

Dynia jest uniwersalnym warzywem ze względu na łagodny i neutralny smak. Niezależnie od tego, czy jako zapiekanka , zupa, ciasto , kompot, gulasz , puree lub ciasto – dynia jest zawsze dobrym pomysłem.

Sezon na dynie

Szczyt sezonu na dynie jest od sierpnia do listopada . W rzeczywistości są one dostępne przez cały rok, ponieważ odmiany rosną w różnym czasie. Dobrej jakości dynie są łatwo rozpoznawalne dzięki ich nieskazitelnej skórze. Jeśli skorupa zostanie uszkodzona, zmniejsza jej wytrzymałość. Opukując owoc dynia powinna brzmieć pusto, ponieważ oznacza to, że dynia jest dojrzała.

Smak dyni

Wiele różnych odmian to wiele różnych smaków. Przeważnie mają owocowy do słodkawego aromatu. Ale oferowane są również orzechowe lub nawet neutralne odmiany.

Przechowywanie dyni

Jeżeli dynia została już wyczyszczona, a miąższ został pocięty na małe kawałki, będzie trwał kilka dni w lodówce. Ze względu na wysoką zawartość wody dynie nie mogą być zamrożone jako całość. Jeśli jednak zostały już przetworzone w puree, można je zamrozić.

Wartość odżywcza i lecznicza dyni

Dynia ma bardzo mało kalorii (27 kcal w 100 g miąższu)
Dynie są doskonałym pożywieniem dietetycznym, ze względu na wysoką zawartość wody i niską zawartość sodu. Dynie są bogate w błonnik i dlatego mają pozytywny wpływ na trawienie. Miąższ zawiera kwas krzemowy, który ma pozytywny wpływ na paznokcie i skórę. Dynie zawierają różne minerały i witaminy , w tym witaminy A, B, C i E.