cebulaCebula jest nieodłączną częścią każdej kuchni. Obfity posiłek nie obejdzie się bez tych aromatycznych warzyw. Chociaż ją lubimy, często wywołuje łzy w naszych oczach. Ale to też atut, bo to świadczy o bardzo świeżej cebuli. Istnieje wiele rodzajów tego warzywa, takich jak pikantna, dymka, szalotka, perłowa lub czerwona.

Pochodzenie cebuli
Pochodząca z Azji Zachodniej cebula była uprawiana ponad 5000 lat temu. Od XV wieku Europa zaczęła uprawiać różne odmiany. Może być uprawiana niemal w dowolnym miejscu na świecie. Najważniejszymi krajami produkującymi są Chiny, Indie, Rosja, Turcja i USA.

Smak cebuli
Cebula może smakować bardzo różnie, w zależności od odmiany, której używasz. Czasami są bardzo ostre i dlatego idealnie nadają się do przyprawiania. Istnieją również odmiany, które zachwycają łagodny lub nawet lekko słodki smak. Ostrość cebuli wynika z zawartych olejków eterycznych.

Cebula w kuchni
Bulwa jest najpierw oczyszczana z brązowej, suchej skóry, aż do momentu, w którym pojawią się świeże i soczyste warstwy. Jeśli odmiana jest zbyt ostra, można ją krótko blanszować we wrzącej wodzie. Jeśli ją usmażymy, na przykład jako podstawę sosu, nie powinny przyjmować żadnego koloru, ponieważ wtedy ich aromat wydobywa się najlepiej. Cebula jest częścią niemal wszystkich rodzajów potraw, zupy , sałatki, pasty do smarowania , sosy , dania mięsne czy rybne. Ale są też liczne potrawy, w których cebula to nie tylko akcesoria dekoracyjne, takie jak ciasto cebulowe czy zupa cebulowa .

Przechowywanie cebuli
Większość rodzajów tego warzywa można łatwo przechowywać przez kilka miesięcy w optymalnych warunkach. Miejsce przechowywania powinno być ciemne, suche, chłodne i ze świeżym powietrzem. Specjalne odmiany mogą przetrwać sześć miesięcy lub dłużej. Wiosenna i czerwona odmiana nie przetrwają tak długo i najlepiej je przechowywać w przegrodach na warzywa w lodówce.

Wartość odżywcza i lecznicza cebuli
Warzywo zawiera dużo potasu, wapnia i fosforu, ale także witaminy C i B6. Częściowo mogą zawierać dużo cukru. Cebula drażni błony śluzowe, za które odpowiedzialna jest zawarta allicyna. Surowa może hamować zapalenie i zabijać zarazki. Na grypę i przeziębienie gorąca zupa cebulowa może zdziałać cuda. Może również powodować wzdęcia, szczególnie w stanie surowym.