Savoir-vivre w restauracji

Savoir-vivre w restauracji

Czeka Cię wyjście do restauracji ze znajomymi? A może randka we dwoje przy romantycznej kolacji w lokalu?
Oto kilka cennych rad, aby nie popełnić faux-pas:

[lists style=”style3″ line=”0″]

    • Odpowiedni strój
      Wybierając się do eleganckiej restauracji należy pamiętać o odpowiednim stroju.
      W tym wypadku dresy i adidasy zdecydowanie zostają w domu.
    • Punktualność
      Umawiając się z kimś pamiętaj, aby nigdy się nie spóźniać! W ten sposób wyrażasz szacunek dla drugiej osoby.
    • Telefon
      Przed wejściem do restauracji pamiętaj, aby wyłączyć lub “wyciszyć” telefon. W ten sposób pokazujesz, że cały swój czas i uwagę poświęcasz towarzyszącej Ci osobie.
    • Panie przodem
      Wchodząc do lokalu mężczyzna powinien otworzyć kobiecie drzwi i ją przepuścić. Ciekawostka: W dawnych czasach, kiedy jeszcze w lokalach codziennością były bójki, to mężczyzna wchodził pierwszy do lokalu, oceniając sytuację i jeśli uznał, że jest bezpiecznie dopiero wtedy przepuszczał przodem swój towarzyszkę.
    • Okrycie wierzchnie
      Po wejściu do lokalu, mężczyzna pomaga zdjąć towarzyszącej mu kobiecie okrycie wierzchnie i wiesza je na wieszaku lub oddaje do szatni. Jeśli płaszcze zostawiamy w szatni, mężczyzna powinien wziąć dwa osobne numerki na okrycia. Przy wyjściu z lokalu, mężczyzna pomaga kobiecie przy zakładaniu płaszcza, dopiero potem sam się ubiera. Ważna informacja dla kobiet. Jeśli jesteście w kawiarni nie musicie ściągać okrycia wierzchniego.



  • Podejście do stolika
    Na gości od “progu’ restauracji zazwyczaj czeka już kelner. Udajemy się więc za nim do stolika.
    Jak nakazuje etykieta za kelnerem idzie osoba zapraszająca, a za nią osoba zaproszona. Jeżeli nie zrobiliśmy wcześniej rezerwacji, stolik wybieramy już na miejscu. Pamiętaj, aby nigdy nie żądać stolika, na którym jest karteczka z rezerwacją! Najlepiej wybrać stolik, który jest przy ścianie, co daje nam atmosferę intymności i spokoju lub przy oknie jeśli zapewnia przyjemny widok.
  • Siadanie do stolika
    Uwaga dla Panów: podczas siadania pamiętaj o tym, aby odsunąć krzesło kobiecie, a gdy już będzie prawie siedziała, dosuń je. Kobieta siada tak, aby miała widok na całą salę.
  • Składanie zamówienia
    Jako pierwsza zamawia osoba zaproszona, a dopiero później osoba zapraszająca.
    Jeśli nie mamy ochoty na nic z karty i tak musimy coś zamówić. Niestosowne jest przyglądanie się jedzącej osobie. Jemy więc dla towarzystwa. Ta sama sytuacja tyczy się drugiego dania czy deseru. Staramy się wybrać dania w średniej cenie.
  • Szanuj pracę kelnera
    Pod żadnym pozorem nie machaj ręką lub pstrykaj palcami na kelnera w celu zwrócenia na siebie jego uwagi.Oczywiście nie wołamy go też głośno. W restauracjach personel jest odpowiednio przeszkolony do obsługi gości. Wystarczy kontakt wzrokowy lub delikatne skinienie głowy. Używamy grzecznościowych zwrotów takich jak: czy mógłbym, poproszę.
  • Serwetka
    Serwetkę rozkładamy na kolanach. Służy również do delikatnego wytarcia ust. Jeśli w trakcie posiłku musimy wyjść do toalety, serwetkę kładziemy na krzesełku czystą stroną do góry, dając tym samym znać obsłudze, że jeszcze nie skończyliśmy jeść. Po zakończeniu posiłku odkładamy ją po lewej stronie talerza.
  • Sztućce
    Jak się zachować, kiedy na stole jest mnóstwo sztućców? Otóż sztućce zawsze są układane w takiej kolejności jak serwowane dania. A więc zawsze zaczynamy od sztućców położonych z zewnętrznej strony.
  • Jedzenie
    Kobieta podnosi jako pierwsza sztućce, dopiero wówczas mężczyzna zaczyna jeść, wyrażając tym samym szacunek swojej towarzyszce. Staramy się jeść w równym tempie. Nie kończymy szybko posiłku, by potem przyglądać się jak je druga osoba. Za każdym razem kiedy kobieta wstaje od stołu, zadaniem mężczyzny jest wstać i pomóc jej odsunąć krzesło.
  • Picie
    Kelner jest odpowiedzialny za nalewanie alkoholu gościom. Jeśli jednak zdarzy się, że przez dłuższy czas nie ma go przy stoliku wtedy, obowiązek ten spada na osobę zapraszającą. Pamiętaj, że kieliszki z winem trzymamy zawsze za nóżkę.
  •  “Smacznego”
    Według zasad savoir-vivre życzenie komuś smacznego posiłku, jest niewłaściwe, a w niektórych przypadkach niekulturalne. Wyjątkowo zwrotu tego mogą użyć jedynie kucharz lub kelner. Pod żadnym pozorem nie powinno się mówić “smacznego” osobie, która już konsumuje swoje danie.
  • Pomoc kelnerowi
    W żaden sposób nie pomagamy kelnerowi sprzątać ze stołu. Mimo, iż wydaje nam się, że jesteśmy w ten sposób uprzejmi, etykieta tego surowo zabrania.
  • “Odbiło mi się”
    Jeśli podczas posiłku ktoś kichnie lub mu się odbije ignorujemy to. ” Na zdrowie” lub przepraszanie nie jest na miejscu.
  • Okazywanie uczuć
    W miejscu publicznym, w tym przypadku w restauracji uczucia należy okazywać delikatnie i subtelnie, na przykład po przez dyskretne trzymanie za rękę osoby towarzyszącej.
  • Rachunek
    Kto płaci za pobyt w restauracji? Za posiłek powinna zapłacić osoba zapraszająca. Oczywiście dopuszczalne jest wcześniejsze ustalenie, że rachunek regulowany jest wspólnie.
  • Napiwek
    Nie bądź skąpy. Ogólnie przyjęte jest 10% do 20% napiwku od kwoty rachunku. Można oczywiście dać większy napiwek. To zależy tylko od naszego gestu. Regulując rachunek, wręczasz kelnerowi pieniądze mówiąc “dziękuję”, dając mu tym samym sygnał, że reszta z danej kwoty to napiwek dla niego.

[/lists]

Udanego wyjścia 🙂

 

  1. Kelner pisze:

    Wiele osób gdy płaci mówi dziękuje tak z “wrodzonej” grzeczności a później zdziwienie że nie dostali reszty 😀

    1. W Łodzi też standard, nie wiadomo czy się tłumaczyć czy rzucać mięsem (kierowca w restauracji). Najpierw się szczerzą i dziękują a jak się odchodzi to wołają “a gdzie reszta?”, nic tylko się odwrócić i z liścia w ryj. Jak większa suma to się pytam czy bez reszty i pewnie gość myśli że pierwszy raz mam w ręku 10zł i nie mogę w to uwierzyć.

      1. PizzaMen pisze:

        O akcjach z napiwkami można napisać niejedną książkę. Pozdrowienia dla ludzi z naszej branży 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *