Przyczepy gastronomiczne – od czego zacząć biznes?

Przyczepy gastronomiczne – od czego zacząć biznes?

Planujesz zakup przyczepy gastronomicznej, ale nie wiesz od czego zacząć? W tym artykule postaramy się podpowiedzieć, jak rozpocząć biznes na kółkach. Mobilne pojazdy gastronomiczne cieszą się ogromną popularnością zwłaszcza w okresie letnim, gdy organizowane są liczne festiwale i zloty food trucków. Jak wygląda zakup przyczepy gastronomicznej i na co należy zwrócić szczególną uwagę?

W co lepiej zainwestować? Przyczepa gastronomiczna vs food truck

Wbrew powszechnemu przekonaniu – przyczepa gastronomiczna to nie food truck. Food truck, jak sama nazwa wskazuje, jest pojazdem z jedzeniem, tak przyczepa gastronomiczna do przemieszczania się potrzebuje osobnego pojazdu, co generuje dodatkowe koszty. Większość klientów używa określenia food truck na wszystkie pojazdy gastronomiczne i nie ma to większego znaczenia, jednak należy o tym pamiętać podczas zakupu. 

Gdzie kupić przyczepę gastronomiczną?

Najlepszym miejscem do zakupu zarówno przyczepy, jak i food trucka jest oferta producenta takich pojazdów. Na polskim rynku najbardziej znana jest firma BANNERT ze Śląska. Wchodząc na ich stronę https://przyczepygastronomiczne.pl/, od razu rzuca się w oczy imponująca liczba zrealizowanych projektów i ich różnorodność.

Zakup przyczepy w takich firmach jak BANNERT to najlepsze rozwiązanie. Zaufanie specjalistom to znaczna oszczędność czasu i pieniędzy. Czas, który miałby zostać poświęcony na przygotowanie przyczepy we własnym zakresie, możesz spożytkować na nadgodziny w obecnej pracy czy inną pracę, albo po prostu odpoczynek. Przyczepa zostanie dostarczona w Twoje ręce w szybkim terminie, co pozwoli Ci szybciej na niej zarabiać.

Na co zwrócić uwagę, kupując przyczepę gastronomiczną?

Rozpoczynając biznes, chcemy, żeby już od pierwszego dnia wszystko szło po naszej myśli. Przyczepa gastronomiczna będzie naszym miejscem pracy, dlatego niezmiernie istotne jest dopięcie wszystkich szczegółów dotyczących otwarcia własnej działalności.

Pamiętaj, że każda przestrzeń, w której przygotowywane są posiłki, musi spełniać wymogi sanepidu. Ten wymóg tyczy się również przyczep, które muszą być wyposażone w dwukomorowy zlewozmywak z ciepłą i zimną wodą. Dodatkowo we wnętrzu musi znaleźć się osobna umywalka do mycia rąk i miejsce do przechowywania odzieży pracowniczej. Firmy produkujące przyczepy gastronomiczne doskonale znają przepisy i oddają przyczepy przygotowane do serwowania dań. 

Kupując pojazd w BANNERT, dostaniesz projekt spełniający Twoje oczekiwania. Firma dysponuje sprzętem gastronomicznym, który pozwala przyrządzać większość posiłków. BANNERT doskonale wie, jak zamontować go w środku, aby zapewnić ergonomiczną pracę i bezproblemowy dostęp do urządzeń.

Przyczepa gastronomiczna czy to się opłaca?

Każdego roku otwierają się nowe mobilne punkty gastronomiczne, które starają się przyciągnąć do siebie klientów. Wbrew pozorom nie jest to również biznes sezonowych – w okresie letnim, gdy można zjeść na świeżym powietrzu, obroty są większe, ale i zimą sprzedaż trwa w najlepsze. 

Okres po pandemii może okazać się bardzo dobrym na wejście w biznes gastronomiczny. Wszystko wskazuje na to, że wracamy do normalność, a wraz z nią place i ulice ponownie zapełnią się ludźmi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *