Przepis na domowe gofry

Przepis na domowe gofry Niejednej osobie gofry kojarzą się z latem i wyjazdem wakacyjnym nad morze, gdzie na każdym kroku można zjeść gofra, przygotowanego na miejscu z ogromną ilością dodatków. Na szczęście  gofry możemy także, przygotować sami w domu. Jak zrobić domowe gofry? Wbrew pozorom bardzo prosto. Potrzebna będzie gofrownica i dobry przepis. My polecamy dzisiaj sprawdzony przepis na cudownie smaczne domowe gofry. Chrupiące, a zarazem puszyste […]

3 wiosenne pomysły na lekkie ciasto – przepisy

3 wiosenne pomysły na lekkie ciasto – przepisy Kiedy na dworze robi się coraz cieplej, w kuchni rozpoczynają się rewolucyjne zmiany. Im wyższa temperatura, tym chętniej sięgamy po wypieki lekkie w smaku i konsystencji. Ciężkie kremy zastępowane są lekkimi masami i dużą ilością owoców. 1. Ciasto marchewkowe Składniki na ciasto: 2 szklanki startej marchwi 2 szklanki mąki z basiazsercem.pl pół łyżeczki soli 2 łyżeczki […]

Ciasto tiramisu

Ciasto tiramisu Ciasto tiramisu to włoski deser wymyślony w latach 60 XX wieku. Dzięki niepowtarzalnemu smakowi, deser ten jest znany na całym świecie. Przepisów na to ciasto, jak i form jego podania jest bardzo dużo. Nawet we Włoszech miasta takie jak Wenecja, Treviso, Siena czy  Florencja posiadają swoją własną recepturę i oczywiście, uważają ją za najlepszą 😉 W Polsce ciasto tiramisu znamy jako połączenie biszkoptów nasączonych […]

Donaty, przepis na Tłusty Czwartek

Donaty, przepis na Tłusty Czwartek Donaty (amerykańskie doughnuts) polecają się na Tłusty Czwartek. Ten amerykański odpowiednich naszych tradycyjnych pączków od wielu, wielu lat cieszy się powodzeniem na całym świecie. Kultowe donaty to świetny przysmak dla wielbicieli słodkich przekąsek. Znak rozpoznawczy donatów? To charakterystyczne pączki z dziurką, dekorowane kolorowymi polewami i posypkami, często również nadziewane różnymi kremami. Zobacz jak prosto zrobić amerykański przysmak w swojej […]

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe Prosty przepis na obłędnie smaczne ciasto czekoladowe dla wszystkich smakoszy, którzy lubią połączenie gorzkiej czekolady i kakao! Zobacz jak przygotować idealne ciasto czekoladowe! Z tą recepturą Twój wypiek będzie odpowiednio słodki, wilgotny i puszysty, co z pewnością zadowoli niejedno podniebienie. Na brytfance po cieście nie zostanie nawet okruszek 😉 Do ciasta będzie potrzebna tortownica o średnicy około 21 cm. Jeśli Twoja tortownica jest dużo większa […]

Błyskawiczny piernik na święta

Błyskawiczny piernik na święta Przepis na szybki piernik dla zabieganych. Wiadomo, piernika w Święta Bożego Narodzenia po prostu zabraknąć nie może. Nie będzie to kolejny przepis na piernik długo dojrzewający, który przygotowuje się parę tygodni przed świętami. Co to oznacza w praktyce? Piernik ten nie musi leżakować po zrobieniu. Upieczony piernik od razu jest gotowy do konsumpcji. Oczywiście jak ostygnie 😉 Błyskawiczny piernik pokochacie za jego cudowny smak i zapach oraz oczywiście czas […]

Makowiec

Makowiec Makowiec to ciasto uwielbiane przez wszystkich, którzy kochają mak. Bardzo popularne ciasto szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia, gdzie pięknie się prezentuje na stole, pośród  innych dań świątecznych. Co wyróżnia makowiec na tle innych ciast? Fenomenem makowca jest niesamowite połączenie miękkiego ciasta drożdżowego z wilgotnym i słodkim nadzieniem makowym z dodatkiem bakalii, miodu i aromatycznych przypraw. Do tego całość oblana lukrem i ozdobiona skórką kandyzowaną z pomarańczy, […]

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką Połączenie kruchego ciasta, w asyście soczystych i lekko kwaśnych śliwek oraz chrupiącej kruszonki obsypanej delikatnie cukrem pudrem to idealny pomysł na deser w jesienną pogodę.  Z tym przepisem ciasto zawsze się uda. jest bardzo łatwe i mało pracochłonne. Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką smakuje najlepiej podane na ciepło. Składniki: Ciasto kruche: Nadzienie ze śliwek: Sposób wykonania:   Smacznego 😉 Zobacz również przepis […]

Mazurek kajmakowy czy czekoladowy?

Mazurek kajmakowy czy czekoladowy? Mazurek to słodki specjał w okresie Świąt Wielkanocnych. Jakie cechy posiada prawdziwy mazurek, na widok którego, żaden łasuch słodyczy nie przejdzie obojętnie? Tradycyjny mazurek to kruche i delikatne ciasto, przełożone słodką masą (na przykład masa: chałwowa, migdałowa, kajmakowa, czekoladowa, pomarańczowa) oraz ozdobiony dużą ilością bakalii i orzechów. Im więcej tym lepiej. Chcesz oczarować swoich gości smacznym i efektownie ozdobionym mazurkiem? A zatem zapraszamy […]

Faworki na Tłusty Czwartek

Faworki na Tłusty Czwartek Zobacz przepis na tradycyjne faworki, których nie może zabraknąć w karnawale, a szczególnie w tłusty czwartek.  Co takiego mają w sobie te smażone ciastka, że nikt nie przejdzie obok nich obojętnie? Faworki, potocznie zwane też chrustem można opisać w kilku słowach: kruche, cieniutkie, delikatne, rozpływające się w ustach. Wyróżniają się charakterystycznym kształtem oraz jasno złotą barwą .Swoim niepowtarzalnym smakiem i aromatycznym zapachem wywołują wspomnienia z dzieciństwa, […]