Mazurek kajmakowy czy czekoladowy?

Mazurek kajmakowy czy czekoladowy? Mazurek to słodki specjał w okresie Świąt Wielkanocnych. Jakie cechy posiada prawdziwy mazurek, na widok którego, żaden łasuch słodyczy nie przejdzie obojętnie? Tradycyjny mazurek to kruche i delikatne ciasto, przełożone słodką masą (na przykład masa: chałwowa, migdałowa, kajmakowa, czekoladowa, pomarańczowa) oraz ozdobiony dużą ilością bakalii i orzechów. Im więcej tym lepiej. Chcesz oczarować swoich gości smacznym i efektownie ozdobionym mazurkiem? A zatem zapraszamy […]

Faworki na tłusty czwartek

Faworki na tłusty czwartek Zobacz przepis na tradycyjne faworki, których nie może zabraknąć w karnawale, a szczególnie w tłusty czwartek.  Co takiego mają w sobie te smażone ciastka, że nikt nie przejdzie obok nich obojętnie? Faworki, potocznie zwane też chrustem można opisać w kilku słowach: kruche, cieniutkie, delikatne, rozpływające się w ustach. Wyróżniają się charakterystycznym kształtem oraz jasno złotą barwą .Swoim niepowtarzalnym smakiem i aromatycznym zapachem wywołują wspomnienia z dzieciństwa, […]

Przepis na domowe pączki

Przepis na domowe pączki Tłusty czwartek się zbliża wielkimi krokami, a wraz z nim gigantyczne kolejki w cukierni po zakup pączków. Jak głosi obyczaj kto nie zje pączka w tłusty czwartek, tego będzie prześladował pech przez cały rok. Raczej specjalnie nikogo nie trzeba namawiać do kultywowania tej tradycji. W ten dzień nikt kalorii nie liczy i oddaje się degustacji przepysznym pączkom. Pączki same w sobie to nic innego jak ciasto drożdżowe, […]

Tradycyjny puszysty sernik z wiórkami kokosowymi

Tradycyjny puszysty sernik z wiórkami kokosowymi Przepis na tradycyjny pieczony sernik z wiórkami kokosowymi. Bardzo szybki i łatwy w wykonaniu. Rarytas dla wszystkich łasuchów, lubiących puszyste i delikatne ciasto na kruchym spodzie z masa serową, pianką z białek oraz złocistą posypką z wiórek kokosowych. Dla nie lubiących wiórek w przepisie jest podana inna wersja wykończenia sernika. Składniki na sernik z wiórkami kokosowymi Ciasto: Masa serowa Pianka z białek Posypka z wiórek kokosowych […]

Kutia domowy przepis

Kutia domowy przepis Co to jest kutia? Kutia to tradycyjna świąteczna potrawa wywodząca się z kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej oraz dawniej polskiej kuchni kresowej. Swoją popularnościom szczególnie cieszy się  w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Ten bardzo słodki deser składa się z miodu, pszenicy, maku i różnego rodzaju bakalii takich jak: orzechy włoskie, rodzynki, suszone morele czy śliwki, migdały, starta skórka pomarańczy lub […]

3 przepisy na ciasta z dodatkiem masła orzechowego

3 przepisy na ciasta z dodatkiem masła orzechowego Delikatne, słone i niezwykle smakowite. Tak w skrócie można opisać fantastyczne masła orzechowe, które od kilku lat na dobre rozgościły się w polskich kuchniach. Najczęściej używane są na kanapki lub jako dodatek do różnego rodzaju owsianek. Nie oznacza to jednak, że nadają się tylko na śniadania lub podwieczorki. Świetnie sprawdzają się także jako składniki ciast, a poniższe 3 przepisy doskonale to udowadniają! Brownie z masłem […]

Babka piaskowa

Babka piaskowa Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chce ci się wyjść z domu? Na pewno w kuchni znajdziesz podstawowe składniki na bardzo prostą i błyskawiczną w zrobieniu babkę piaskową. Potrzebne będą jajka, mąka, masło i cukier oraz dodatki według uznania: mogą to być na przykład rodzynki, wiórki kokosowe czy polewa czekoladowa. Wypróbuj sprawdzony przepis na puszystą i lekką babkę piaskową już teraz! Składniki: Sposób przygotowania: Domowa polewa czekoladowa:   Składniki: […]

Szarlotka

Szarlotka Szarlotka uwielbiane przez wielu kruche lub półkruche ciasto z jabłkami. Można ją podać w formie na zimno jak i na ciepło. Propozycja na dzisiaj: Bajecznie prosta w przygotowaniu tradycyjna szarlotka na kruchym cieście w asyście delikatnie przesmażonych sezonowych jabłek z nutką cynamonu oraz wspaniałym dodatkiem bakalii jakim są rodzynki (w wersji dla dorosłych – rodzinki można wcześniej namoczyć w rumie lub innym ulubionym alkoholu!). Szarlotkę podaj na ciepło z gałką lodów […]

Piernikowe przepisy

Piernikowe przepisy Pierniczki ( Przepis I ): Składniki: Przygotowanie: Miód i masło podgrzać w garnuszku, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto okaże się zbyt miękkie, należy je schłodzić. Wałkować na stolnicy na grubość 2 – 3 mm lekko podsypując mąką. Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 10 minut w temperaturze 180 º C.  Wyjąć z piekarnika, […]