Kultowa sałatka grecka idealna na majówkę! 

Kultowa sałatka grecka idealna na majówkę! Majówka już za pasem. Karkówka, żeberka, szaszłyki, pierś z kurczaka, kiełbaska, kaszanka i wiele innych pyszności, to główne atrakcje na majówkowym grillu. Do tego świetnym dodatkiem będzie sałatka grecka, którą zna każdy. Czym sobie zasłużyła na miano kultowej sałatki? Pewnie tym, że jest bardzo pyszna, zdrowa, fit i przygotowuje się ją w ekspresowym. Ta sałatka jest popularna na całym świecie i przyrządzana się ją […]

Mazurek kajmakowy czy czekoladowy?

Mazurek kajmakowy czy czekoladowy? Mazurek to słodki specjał w okresie Świąt Wielkanocnych. Jakie cechy posiada prawdziwy mazurek, na widok którego, żaden łasuch słodyczy nie przejdzie obojętnie? Tradycyjny mazurek to kruche i delikatne ciasto, przełożone słodką masą (na przykład masa: chałwowa, migdałowa, kajmakowa, czekoladowa, pomarańczowa) oraz ozdobiony dużą ilością bakalii i orzechów. Im więcej tym lepiej. Chcesz oczarować swoich gości smacznym i efektownie ozdobionym mazurkiem? A zatem zapraszamy […]

Tradycyjny barszcz biały na Wielkanoc

Tradycyjny barszcz biały na Wielkanoc Sprawdź przepis na polski tradycyjny barszcz biały na Wielkanoc, którego nie może zabraknąć na Twoim stole w te święta. Barszcz biały na wędzonych żeberkach i boczku, w połączeniu z białą kiełbasą, z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo i udekorowany natką pietruszki to istna kwintesencja smaku. Aromatu dodadzą majeranek oraz czosnek. To jak, zaczynamy gotowanie?   Składniki: Wykonanie: Smacznego 🙂

Faworki na tłusty czwartek

Faworki na tłusty czwartek Zobacz przepis na tradycyjne faworki, których nie może zabraknąć w karnawale, a szczególnie w tłusty czwartek.  Co takiego mają w sobie te smażone ciastka, że nikt nie przejdzie obok nich obojętnie? Faworki, potocznie zwane też chrustem można opisać w kilku słowach: kruche, cieniutkie, delikatne, rozpływające się w ustach. Wyróżniają się charakterystycznym kształtem oraz jasno złotą barwą .Swoim niepowtarzalnym smakiem i aromatycznym zapachem wywołują wspomnienia z dzieciństwa, […]

Przepis na domowe pączki

Przepis na domowe pączki Tłusty czwartek się zbliża wielkimi krokami, a wraz z nim gigantyczne kolejki w cukierni po zakup pączków. Jak głosi obyczaj kto nie zje pączka w tłusty czwartek, tego będzie prześladował pech przez cały rok. Raczej specjalnie nikogo nie trzeba namawiać do kultywowania tej tradycji. W ten dzień nikt kalorii nie liczy i oddaje się degustacji przepysznym pączkom. Pączki same w sobie to nic innego jak ciasto drożdżowe, […]

Tradycyjny puszysty sernik z wiórkami kokosowymi

Tradycyjny puszysty sernik z wiórkami kokosowymi Przepis na tradycyjny pieczony sernik z wiórkami kokosowymi. Bardzo szybki i łatwy w wykonaniu. Rarytas dla wszystkich łasuchów, lubiących puszyste i delikatne ciasto na kruchym spodzie z masa serową, pianką z białek oraz złocistą posypką z wiórek kokosowych. Dla nie lubiących wiórek w przepisie jest podana inna wersja wykończenia sernika. Składniki na sernik z wiórkami kokosowymi Ciasto: Masa serowa Pianka z białek Posypka z wiórek kokosowych […]

Sylwestrowe drinki z szampanem

Sylwestrowe drinki z szampanem Jakie sylwestrowe drinki zaserwować gościom na Sylwestra? Na wstępie proponujemy zapoznać się z naszym artykułem z ciekawostkami i faktami o szampanie. A następnie skorzystaj z gotowych wariacji, które przygotowaliśmy dla Ciebie. Znajdziesz tu rożnego rodzaju sylwestrowe drinki na bazie szampana o zróżnicowanym smaku i kolorze. Wszystkie przepisy na sylwestrowe drinki przedstawione tutaj są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Jeśli ktoś nie lubi smaku oryginalnego […]

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami Bardzo łatwy przepis na tradycyjne domowe pierogi z kapustą i grzybami. Bezmięsne danie, które gości na stole w ciągu całego roku, nie tylko od święta na wigilijnej wieczerzy. Klasyka sama w sobie: połączenie delikatnego ciasta z aromatycznym dodatkiem grzybów, kapusty kiszonej i przyrumienionej na złoto cebulki. Poezja polskich smaków znana na całym świecie. Składniki na pierogi z kapustą i grzybami Ciasto: Farsz: Wykonanie: Farsz: Ciasto: Smacznego 🙂

Jak ugotować kompot wigilijny z suszu?

Jak ugotować kompot wigilijny z suszu? Kompot wigilijny z suszu to tradycyjny napitek podczas wieczerzy wigilijnej. W dawnych czasach w okresie zimowym, świeże owoce było bardzo trudno dostępnym towarem, dlatego ludzie robili kompot z suszonych owoców. Pomimo tego, że dzisiaj dostęp do świeżych owoców mamy na wyciągniecie ręki, na wigilię praktykujemy tradycję, że kompot musi być z suszu. Jego zniewalający smak  i bardzo aromatyczny zapach to zasługa dużej ilości […]

Aromatyczny karp pieczony z posypką migdałową

Aromatyczny karp pieczony z posypką migdałową Karp kojarzy nam się ze świętami Bożego Narodzenia, gdzie pośród dań wigilijnych jedną z najbardziej znanych potraw rybnych jest właśnie karp. Niektórzy nie lubią karpia, za dużą ilość ości, która się w nim znajduje. Znowu inni nie wyobrażają sobie bez niego wieczerzy wigilijnej. Tą przepyszną królewską rybę można serwować na wiele sposobów. Karpia można smażyć, piec w piekarniku czy grillować na ruszcie. […]