Tradycyjny puszysty sernik z wiórkami kokosowymi

Tradycyjny puszysty sernik z wiórkami kokosowymi Przepis na tradycyjny pieczony sernik z wiórkami kokosowymi. Bardzo szybki i łatwy w wykonaniu. Rarytas dla wszystkich łasuchów, lubiących puszyste i delikatne ciasto na kruchym spodzie z masa serową, pianką z białek oraz złocistą posypką z wiórek kokosowych. Dla nie lubiących wiórek w przepisie jest podana inna wersja wykończenia […]

Sylwestrowe drinki z szampanem

Sylwestrowe drinki z szampanem Jakie sylwestrowe drinki zaserwować gościom na Sylwestra? Na wstępie proponujemy zapoznać się z naszym artykułem z ciekawostkami i faktami o szampanie. A następnie skorzystaj z gotowych wariacji, które przygotowaliśmy dla Ciebie. Znajdziesz tu rożnego rodzaju sylwestrowe drinki na bazie szampana o zróżnicowanym smaku i kolorze. Wszystkie przepisy na sylwestrowe drinki przedstawione […]

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami Bardzo łatwy przepis na tradycyjne domowe pierogi z kapustą i grzybami. Bezmięsne danie, które gości na stole w ciągu całego roku, nie tylko od święta na wigilijnej wieczerzy. Klasyka sama w sobie: połączenie delikatnego ciasta z aromatycznym dodatkiem grzybów, kapusty kiszonej i przyrumienionej na złoto cebulki. Poezja polskich […]

Jak ugotować kompot wigilijny z suszu?

Jak ugotować kompot wigilijny z suszu? Kompot wigilijny z suszu to tradycyjny napitek podczas wieczerzy wigilijnej. W dawnych czasach w okresie zimowym, świeże owoce było bardzo trudno dostępnym towarem, dlatego ludzie robili kompot z suszonych owoców. Pomimo tego, że dzisiaj dostęp do świeżych owoców mamy na wyciągniecie ręki, na wigilię praktykujemy tradycję, że kompot musi […]

Aromatyczny karp pieczony z posypką migdałową

Aromatyczny karp pieczony z posypką migdałową Karp kojarzy nam się ze świętami Bożego Narodzenia, gdzie pośród dań wigilijnych jedną z najbardziej znanych potraw rybnych jest właśnie karp. Niektórzy nie lubią karpia, za dużą ilość ości, która się w nim znajduje. Znowu inni nie wyobrażają sobie bez niego wieczerzy wigilijnej. Tą przepyszną królewską rybę można serwować […]

Wigilijna kapusta z grochem

Wigilijna kapusta z grochem Wigilijna kapusta z grochem to bardzo proste do wykonania danie, którego nie może zabraknąć 24 grudnia na polskim stole. W przypadku wigilii oczywiście w wersji postnej. W wariacji bogatszej  z dodatkiem smażonych skrawków boczku lub kiełbasy. Kapusta z grochem najlepiej smakuje podawana na ciepło. Jest daniem wysokokalorycznym i bardzo sycącym. Najbardziej […]

3 przepisy na wigilijne śledzie w nietypowej wersji

3 przepisy na wigilijne śledzie w nietypowej wersji Śledzie na polskich stołach goszczą regularnie. Oprócz wieczerzy wigilijnej podawane są przez cały rok jako przekąska, podczas różnych uroczystości, domowych imprez czy biesiad. Przepisów na tą smaczna rybę jest bardzo dużo. Można je marynować, piec lub smażyć. Zaczynając od tradycyjnych przepisów na śledzie w oleju czy occie, […]

Wigilijny barszcz z uszkami

Wigilijny barszcz z uszkami Wigilijny barszcz z uszkami obok zupy grzybowej to 1 z 12 tradycyjnych potraw wigilijnych. Ten postny wywar warzywny, w którym główną rolę odgrywają buraki na stałe zagościł  w świątecznym menu większości Polaków. Barszcz przygotowywany jest zazwyczaj na zakwasie buraczanym lub na wywarze ze świeżych buraków. Podawany z uszkami nadziewanymi grzybkami lub […]

Ryba po grecku

Ryba po grecku Ryba po grecku to popularne danie wśród potraw rybnych na polskich stołach. Idealna na ciepło jako danie obiadowe oraz na zimo jako przekąska lub kolacja. Świetnie się również prezentuje podczas Wieczerzy Wigilijnej. Czym się charakteryzuje ryba po grecku? To połączenie soczystej ryby (usmażonej lub ugotowanej na parze) z aromatycznym sosem z duszonych […]

Kutia domowy przepis

Kutia domowy przepis Co to jest kutia? Kutia to tradycyjna świąteczna potrawa wywodząca się z kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej oraz dawniej polskiej kuchni kresowej. Swoją popularnościom szczególnie cieszy się  w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Ten bardzo słodki deser składa się z miodu, pszenicy, maku i różnego rodzaju bakalii takich jak: orzechy włoskie, rodzynki, suszone […]