Przepis na pierogi z kapustą i grzybami

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami

Bardzo łatwy przepis na tradycyjne domowe pierogi z kapustą i grzybami. Bezmięsne danie, które gości na stole w ciągu całego roku, nie tylko od święta na wigilijnej wieczerzy. Klasyka sama w sobie: połączenie delikatnego ciasta z aromatycznym dodatkiem grzybów, kapusty kiszonej i przyrumienionej na złoto cebulki. Poezja polskich smaków znana na całym świecie.

Składniki na pierogi z kapustą i grzybami

Ciasto:
[lists layout=”half” style=”style3″]

  • 1 kg mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 ml ciepłej wody

[/lists]

Farsz:
[lists layout=”half” style=”style3″]

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 250 g suszonych grzybów
  • 3 średnie cebule
  • przyprawy: sól, pieprz
  • 1/2 kostki masła klarowanego do smażenia
  • liście laurowe, ziele angielskie (opcjonalnie)

[/lists]

Wykonanie:

Farsz:
[lists style=”style4″]

  • Grzyby najlepiej namoczyć poprzedniego dnia na noc.
  • Kiszoną kapustę odsączyć, pokroić na drobno i ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
  •  W drugim garnku ugotować namoczone wcześniej grzyby. Po ugotowaniu, grzyby drobno pokroić i wraz z wywarem dodać do gotującej się kapusty. Razem chwilę pogotować, do osiągnięcia pożądanej miękkości, odcedzić i odstawić do wystygnięcia.
  • Cebule pokroić w drobną kostkę i usmażyć na maśle. Gdy cebula będzie już miękka i zarumieniona, połączyć ją z kapustą i grzybami. Farsz doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Wyjąć ziele angielskie i liście laurowe.

[/lists]

Ciasto:
[lists style=”style4″]

  • Na stolnicy połączyć ze sobą przesianą mąkę, dodać sól i ciepłą wodę.
    Ze składników wyrobić ciasto o jednolitej konsystencji.
  • Rozwałkować ciasto i wyciąć (np. szklanką) krążki o grubości około 2 mm.
  • Do każdego krążka dodać łyżkę wcześniej przygotowanego farszu i skleić brzegi każdego pieroga.
  • Tak przygotowane pierogi ugotować we wrzącej i osolonej wodzie ( po wypłynięciu na górę, pierogi gotować jeszcze około 4 minut, aby były miękkie).
  • Ugotowane pierogi polać podsmażoną na złoty kolor na masełku cebulką.
  • Z podanego przepisu powinno wyjść około 80 sztuk pierogów. Wszystko zależy od tego, jakiej wielkości będą pierogi.
  • Pierogi z kapustą i grzybami najlepiej smakują na drugi dzień podsmażone na masełku.

[/lists]
Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *