Bardzo łatwy przepis na tradycyjne domowe pierogi z kapustą i grzybami. Bezmięsne danie, które gości na stole w ciągu całego roku, nie tylko od święta na wigilijnej wieczerzy. Klasyka sama w sobie: połączenie delikatnego ciasta z aromatycznym dodatkiem grzybów, kapusty kiszonej i przyrumienionej na złoto cebulki. Poezja polskich smaków znana na całym świecie.
Składniki na pierogi z kapustą i grzybami
Ciasto:
[lists layout=”half” style=”style3″]
- 1 kg mąki
- 1 łyżeczka soli
- 500 ml ciepłej wody
[/lists]
Farsz:
[lists layout=”half” style=”style3″]
- 1 kg kapusty kiszonej
- 250 g suszonych grzybów
- 3 średnie cebule
- przyprawy: sól, pieprz
- 1/2 kostki masła klarowanego do smażenia
- liście laurowe, ziele angielskie (opcjonalnie)
[/lists]
Wykonanie:
Farsz:
[lists style=”style4″]
- Grzyby najlepiej namoczyć poprzedniego dnia na noc.
- Kiszoną kapustę odsączyć, pokroić na drobno i ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
- W drugim garnku ugotować namoczone wcześniej grzyby. Po ugotowaniu, grzyby drobno pokroić i wraz z wywarem dodać do gotującej się kapusty. Razem chwilę pogotować, do osiągnięcia pożądanej miękkości, odcedzić i odstawić do wystygnięcia.
- Cebule pokroić w drobną kostkę i usmażyć na maśle. Gdy cebula będzie już miękka i zarumieniona, połączyć ją z kapustą i grzybami. Farsz doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Wyjąć ziele angielskie i liście laurowe.
[/lists]
Ciasto:
[lists style=”style4″]
- Na stolnicy połączyć ze sobą przesianą mąkę, dodać sól i ciepłą wodę.
Ze składników wyrobić ciasto o jednolitej konsystencji. - Rozwałkować ciasto i wyciąć (np. szklanką) krążki o grubości około 2 mm.
- Do każdego krążka dodać łyżkę wcześniej przygotowanego farszu i skleić brzegi każdego pieroga.
- Tak przygotowane pierogi ugotować we wrzącej i osolonej wodzie ( po wypłynięciu na górę, pierogi gotować jeszcze około 4 minut, aby były miękkie).
- Ugotowane pierogi polać podsmażoną na złoty kolor na masełku cebulką.
- Z podanego przepisu powinno wyjść około 80 sztuk pierogów. Wszystko zależy od tego, jakiej wielkości będą pierogi.
- Pierogi z kapustą i grzybami najlepiej smakują na drugi dzień podsmażone na masełku.
[/lists]
Smacznego 🙂