Przepis na domowe pączki

Przepis na domowe pączki

Przepis na domowe pączki

Tłusty czwartek się zbliża wielkimi krokami, a wraz z nim gigantyczne kolejki w cukierni po zakup pączków.
Jak głosi obyczaj kto nie zje pączka w tłusty czwartek, tego będzie prześladował pech przez cały rok. Raczej specjalnie nikogo nie trzeba namawiać do kultywowania tej tradycji. W ten dzień nikt kalorii nie liczy i oddaje się degustacji przepysznym pączkom. Pączki same w sobie to nic innego jak ciasto drożdżowe, smażone w głębokim tłuszczu z charakterystyczna jasną obwódką po usmażeniu i ze słodkim dodatkiem w środku. Najczęściej pączki nadziewane są marmolada owocowa, czekoladą, alkoholem (np. rum czym advocat), bitą śmietaną lub nadzieniem orzechowym. Z wierzchu posypane cukrem pudrem lub oblane lukrem z dodatkiem kandyzowanej skórki owocowej.
Jeśli jesteś zwolennikiem robienia pączków w domu to świetnie trafiłeś/aś.
Skorzystaj ze sprawdzonego  i niewymagającego dużo pracy przepisu na domowe pączki. Pięknie pachną i są bardzo miękkie oraz puszyste. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe.

Składniki na domowe pączki

  • 3 szklanki mąki tortowej (plus mąka do podsypania)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1/4 kostki masła (można zastąpić masłem roślinnym)
  • szklanka mleka
  • 4 dag drożdży
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • skórka kandyzowana z pomarańczy
  • konfitura z truskawek (lub dowolne nadzienie)
  • 1 kg smalcu (do smażenia)

Przygotowanie:

  • Zaczyn na pączki: Drożdże rozpuścić w ciepłym (nie w gorącym) mleku z 1 łyżeczką cukru pudru oraz łyżeczką mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Gdy zaczyn podwoi swoją objętość dodać żółtka, cukier puder, sól oraz przesianą przez sitko mąkę.
    Wyrobić ciasto o jednolitej konsystencji (w cieście powinny pojawić się pęcherzyki powietrza, które świadczą o tym, że ciasto zostało dobrze wyrobione).
  • Do ciasta dodać letni tłuszcz w płynnej postaci i  cukier waniliowy. Całość wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (ciasto powinno być “luźne”). Ponownie przykryć ściereczką i czekać do wyrośnięcia.
  • Z gotowego ciasta na stolnicy posypanej mąką uformować wałek i podzielić go na mniejsze części, powinno wyjść około 30 pączków. Z każdej części ulepić średni placuszek i do środka włożyć podgrzaną konfiturę, zlepić, uformować kulkę i odłożyć na stolnicy do wyrośnięcia. Przykryć ściereczką.
  • Na mocno rozgrzanym tłuszczu (temperatura około 180 stopni) smażyć pączki, aż będą zarumienione z obu stron i pojawi się charakterystyczna obwódka wokół pączka. Opcjonalnie smażenie pączka z każdej strony powinno wynosić około 2 minut.
  • Po usmażeniu pączki wyjąć łyżką cedzakową do naczynia z ręcznikiem papierowym. Po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem (lukier: 1 szklankę cukru pudru rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, ilość wody można  zwiększyć, wtedy lukier będzie rzadszy) i posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy.

Gotowe 🙂

 

Podobne Wpisy