Niejednej osobie gofry kojarzą się z latem i wyjazdem wakacyjnym nad morze, gdzie na każdym kroku można zjeść gofra, przygotowanego na miejscu z ogromną ilością dodatków. Na szczęście gofry możemy także, przygotować sami w domu. Jak zrobić domowe gofry? Wbrew pozorom bardzo prosto. Potrzebna będzie gofrownica i dobry przepis.
Polecamy dzisiaj sprawdzony przepis na smaczne domowe gofry. Chrupiące, a zarazem puszyste ciasto o złotym odcieniu, z ulubionymi dodatkami, to świetny pomysł na deser lub słodkie śniadanie. Nie tylko w okresie letnim 😉
Przepis na domowe gofry
Course: Ciasta i DeseryPorcje
4
porcjeCzas przygotowania
10
minutesCzas gotowania
10
minutesCałkowity czas
20
minutesSkładniki na domowe gofry
Sposób przygotowania DOMOWE GOFRY
- Rozpuść masło w rondelku i pozostaw do wystygnięcia.
- Oddziel żółtka od białek.
- Białka ubij na puszystą pianę.
- W osobnym naczyniu zmiksuj 2 żółtka.
- Podczas mieszania stopniowo dodawaj 3 duże łyżki cukru.
- Do masy z żółtek dolej jogurt naturalny.
- Wymieszaj całość delikatnie szpatułką lub łyżką. Nie miksuj.
- Następnie dolej rozpuszczone masło. Również nie miksuj, tylko lekko wymieszaj.
- Przesiej 1 szklankę mąki i dodaj 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
- Całość dokładnie zmiksuj.
- Na koniec dodawaj stopniowo, wcześniej przygotowaną pianę z białek.
- Delikatnie wymieszaj ciasto na gofry łyżką.
- Rozgrzej dobrze gofrownicę.
- Rozgrzaną gofrownicę posmaruj odrobiną masła (gofry w ten sposób nie przywrą do gofrownicy) i nałóż pierwszą porcje ciasta.
- Można wykorzystać masło, które pozostało na ściankach rondelka.
- Gofra piecz w zamkniętej gofrownicy około 5 minut.
- Po około 3 minutach możesz podejrzeć stopień wypieku gofra i piec dalej do uzyskania pożądanego odcieniu.
- Przed pieczeniem każdego kolejnego gofra, pamiętaj o posmarowaniu gofrownicy odrobiną tłuszczu.
- Domowe gofry podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wskazówki do DOMOWE GOFRY
- Do domowych gofrów polecamy 5 przepisów na koktajle owocowe, które przyrządzisz w kilka minut!