Przepis na domowe gofry

Przepis na domowe gofry

Niejednej osobie gofry kojarzą się z latem i wyjazdem wakacyjnym nad morze, gdzie na każdym kroku można zjeść gofra, przygotowanego na miejscu z ogromną ilością dodatków. Na szczęście  gofry możemy także, przygotować sami w domu. Jak zrobić domowe gofry? Wbrew pozorom bardzo prosto. Potrzebna będzie gofrownica i dobry przepis.
Polecamy dzisiaj sprawdzony przepis na smaczne domowe gofry. Chrupiące, a zarazem puszyste ciasto o złotym odcieniu, z ulubionymi dodatkami, to świetny pomysł na deser lub słodkie śniadanie. Nie tylko w okresie letnim 😉

 

Przepis na domowe gofry

Course: Ciasta i Desery
Porcje

4

porcje
Czas przygotowania

10

minutes
Czas gotowania

10

minutes
Całkowity czas

20

minutes

Składniki na domowe gofry

  • 2 jajka

  • 3 duże łyżki cukru

  • 250 ml jogurtu naturalnego

  • 50 g masła

  • 160 g mąki pszennej (1 szklanka)

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • dodatki do gofrów: bita śmietana, ulubione owoce, cukier puder, konfitura, sos smakowy, np. czekoladowy lub toffi (skomponuj dodatki według własnych upodobań)

Sposób przygotowania DOMOWE GOFRY

  • Rozpuść masło w rondelku i pozostaw do wystygnięcia.
  • Oddziel żółtka od białek.
  • Białka ubij na puszystą pianę.
  • W osobnym naczyniu zmiksuj 2 żółtka.
  • Podczas mieszania stopniowo dodawaj 3 duże łyżki cukru.
  • Do masy z żółtek dolej jogurt naturalny.
  • Wymieszaj całość delikatnie szpatułką lub łyżką. Nie miksuj.
  • Następnie dolej rozpuszczone masło. Również nie miksuj, tylko lekko wymieszaj.
  • Przesiej 1 szklankę mąki i dodaj 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Całość dokładnie zmiksuj.
  • Na koniec dodawaj stopniowo, wcześniej przygotowaną pianę z białek.
  • Delikatnie wymieszaj ciasto na gofry łyżką.
  • Rozgrzej dobrze gofrownicę.
  • Rozgrzaną gofrownicę posmaruj odrobiną masła (gofry w ten sposób nie przywrą do gofrownicy) i nałóż pierwszą porcje ciasta.
  • Można wykorzystać masło, które pozostało na ściankach rondelka.
  • Gofra piecz w zamkniętej gofrownicy około 5 minut.
  • Po około 3 minutach możesz podejrzeć stopień wypieku gofra i piec dalej do uzyskania pożądanego odcieniu.
  • Przed pieczeniem każdego kolejnego gofra, pamiętaj o posmarowaniu gofrownicy odrobiną tłuszczu.
  • Domowe gofry podawaj z ulubionymi dodatkami.

Wskazówki do DOMOWE GOFRY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *