This website is running trial version of Citadela products. Please purchase a membership to activate the website. View available memberships

Profesjonalne rękawice piekarskie, czyli podstawowe wyposażenie każdej piekarni

Profesjonalne rękawice piekarskie, czyli podstawowe wyposażenie każdej piekarni

Dobra piekarnia lub cukiernia nie cechuje się tylko i wyłącznie doskonałej jakości wypiekami, ale także dbałością o zdrowie i bezpieczeństwo swoich pracowników. Każdy, kto miał okazję pracować w kuchni lub piekarni, doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że wystarczy chwila nieuwagi by przydarzył się tam wypadek. Zagrożeniem są buchające gorącem piece oraz rozgrzane blachy i formy do wypieków. Oparzenia skóry mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia, przez długi czas odczuwa się uciążliwy ból. Oparzenia znacząco uprzykrzają pracę. Profesjonalne rękawice piekarskie stanowią doskonałą i wygodną ochronę dla dłoni i nadgarstków piekarzy. Wyposażenie się w nie eliminuje to zagrożenie niemalże całkowicie. Na co zwracać uwagę szukając tego typu ochrony dla siebie i swoich pracowników?

Jak wybrać dobre rękawice do piekarni?

Dobre rękawice piekarskie muszą być uszyte z materiału, który wytrzyma wysokie temperatury panujące w zakładzie pracy. Większość pieców nagrzewa się do ponad 200 stopni Celsjusza i podstawą jest zadbanie o to, by nawet w tak wysokich temperaturach piekarz mógł nadal komfortowo i bezpiecznie pracować. Popularnym wyborem w profesjonalnych piekarniach są rękawice z lnianego płótna, dodatkowo wzmocnione w newralgicznych miejscach bydlęcą skórą. Wyposaża się je w termoizolacyjną wkładkę, która pozwala na swobodne łapanie się rozgrzanych blat i form wypiekowych bez obaw o poparzenia czy dyskomfort spowodowany gorącem. Len sam w sobie jest komfortowy w dotyku dla dłoni i nie podrażnia ich, pozwalając na wygodną pracę w trudnych warunkach przez wiele godzin. Len pozwala oddychać skórze. Wzmocnienia ze skóry gwarantują z kolei, że tego typu rękawica piekarska posłuży właścicielowi przez bardzo długi czas, z taką samą niezawodnością jak w dniu zakupu, gwarantując pełną funkcjonalność i bezpieczeństwo pracy.

Rękawice piekarskie z jednym palcem czy kilkoma?

W ofercie sklepów z akcesoriami piekarskimi i cukierniczymi jest do wyboru wiele modeli rękawic do pieczenia i czasami ciężko może być zdecydować się na konkretny. Niektóre z nich mają tylko jeden palec, inne trzy czy pięć. Czy któreś z tych rozwiązań jest lepsze od innych? Tak naprawdę zależy to tylko od indywidualnych preferencji danego piekarza oraz rodzaju pracy, którą ten akurat wykonuje. Modele rękawic z jednym palcem zakłada się bardzo szybko, a ich użytkowanie jest proste. Zapewniają dobry chwyt, a więc można dzięki nim z powodzeniem wkładać do piekarnika i wyjmować z niego rozgrzane blachy z wypiekami. Do prac wymagających większej precyzji takich, jak na przykład przenoszenie mniejszych foremek, bardziej nadadzą się rękawice posiadające więcej palców. Ich większa liczba poprawia ogólny chwyt i zapewnia większą swobodę ruchów.

Warto zaopatrzyć się w różne modele rękawic piekarskich. Dzięki temu będzie się przygotowanym na każdy rodzaj pracy. Piekarz wyposażony w ten sposób nie tylko będzie chroniony przed wypadkami związanymi z poparzeniami, ale także precyzyjnie i wydajnie poradzi sobie z każdym zadaniem. Jeżeli poszukujesz rękawic piekarskich dla swoich pracowników, zobacz ofertę sklepu internetowego Hert Akcesoria.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.