Profesjonalne rękawice piekarskie, czyli podstawowe wyposażenie każdej piekarni

Profesjonalne rękawice piekarskie, czyli podstawowe wyposażenie każdej piekarni

Dobra piekarnia lub cukiernia nie cechuje się tylko i wyłącznie doskonałej jakości wypiekami, ale także dbałością o zdrowie i bezpieczeństwo swoich pracowników. Każdy, kto miał okazję pracować w kuchni lub piekarni, doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że wystarczy chwila nieuwagi by przydarzył się tam wypadek. Zagrożeniem są buchające gorącem piece oraz rozgrzane blachy i formy do wypieków. Oparzenia skóry mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia, przez długi czas odczuwa się uciążliwy ból. Oparzenia znacząco uprzykrzają pracę. Profesjonalne rękawice piekarskie stanowią doskonałą i wygodną ochronę dla dłoni i nadgarstków piekarzy. Wyposażenie się w nie eliminuje to zagrożenie niemalże całkowicie. Na co zwracać uwagę szukając tego typu ochrony dla siebie i swoich pracowników?

Jak wybrać dobre rękawice do piekarni?

Dobre rękawice piekarskie muszą być uszyte z materiału, który wytrzyma wysokie temperatury panujące w zakładzie pracy. Większość pieców nagrzewa się do ponad 200 stopni Celsjusza i podstawą jest zadbanie o to, by nawet w tak wysokich temperaturach piekarz mógł nadal komfortowo i bezpiecznie pracować. Popularnym wyborem w profesjonalnych piekarniach są rękawice z lnianego płótna, dodatkowo wzmocnione w newralgicznych miejscach bydlęcą skórą. Wyposaża się je w termoizolacyjną wkładkę, która pozwala na swobodne łapanie się rozgrzanych blat i form wypiekowych bez obaw o poparzenia czy dyskomfort spowodowany gorącem. Len sam w sobie jest komfortowy w dotyku dla dłoni i nie podrażnia ich, pozwalając na wygodną pracę w trudnych warunkach przez wiele godzin. Len pozwala oddychać skórze. Wzmocnienia ze skóry gwarantują z kolei, że tego typu rękawica piekarska posłuży właścicielowi przez bardzo długi czas, z taką samą niezawodnością jak w dniu zakupu, gwarantując pełną funkcjonalność i bezpieczeństwo pracy.

Rękawice piekarskie z jednym palcem czy kilkoma?

W ofercie sklepów z akcesoriami piekarskimi i cukierniczymi jest do wyboru wiele modeli rękawic do pieczenia i czasami ciężko może być zdecydować się na konkretny. Niektóre z nich mają tylko jeden palec, inne trzy czy pięć. Czy któreś z tych rozwiązań jest lepsze od innych? Tak naprawdę zależy to tylko od indywidualnych preferencji danego piekarza oraz rodzaju pracy, którą ten akurat wykonuje. Modele rękawic z jednym palcem zakłada się bardzo szybko, a ich użytkowanie jest proste. Zapewniają dobry chwyt, a więc można dzięki nim z powodzeniem wkładać do piekarnika i wyjmować z niego rozgrzane blachy z wypiekami. Do prac wymagających większej precyzji takich, jak na przykład przenoszenie mniejszych foremek, bardziej nadadzą się rękawice posiadające więcej palców. Ich większa liczba poprawia ogólny chwyt i zapewnia większą swobodę ruchów.

Warto zaopatrzyć się w różne modele rękawic piekarskich. Dzięki temu będzie się przygotowanym na każdy rodzaj pracy. Piekarz wyposażony w ten sposób nie tylko będzie chroniony przed wypadkami związanymi z poparzeniami, ale także precyzyjnie i wydajnie poradzi sobie z każdym zadaniem. Jeżeli poszukujesz rękawic piekarskich dla swoich pracowników, zobacz ofertę sklepu internetowego Hert Akcesoria.

About Gastro-Punkt.pl

Pozdrawiamy wszystkich czytelników naszego Bloga i zapraszamy do aktywnej dyskusji w komentarzach. Redakcja gastro-punkt.pl Sprawdź naszą ofertę i opublikuj własny artykuł.