Jak samemu zrobić placki ziemniaczane? Przepis na to kultowe danie, które każdemu kojarzy się ze smakiem z dzieciństwa jest banalnie prosty. Podstawowe składniki na tą potrawę każdy na pewno znajdzie w swojej kuchni ( ziemniaki, mąka, jajka i cebula – jeśli ktoś lubi bardziej na ostro, można dodać odrobinę czosnku). Placki ziemniaczane można podać na bardzo wiele sposobów. Ulubione przez najmłodszych placki ziemniaczane z cukrem, a przez dorosłych w wersji bogatszej z gulaszem. Poniżej tradycyjny przepis na bardzo smaczne danie ziemniaczane.
Składniki:
[lists layout=”half” style=”style3″]
- ziemniaki – 1,5 kg
- jajka – 2 sztuki
- mąka pszenna – 3 lub 4 łyżki
- sól i pierz do smaku
- olej – do smażenia
[/lists]
Sposób przygotowania:
[lists layout=”Full Width” style=”style4″]
- Ziemniaki i cebulę obrać, opłukać i zetrzeć na tartce o małych oczkach ( zamiast ręcznie, można użyć blendera, jeśli ktoś posiada, bardzo skraca czas pracy:)
- Do startych warzyw dodać mąkę i jajka. Doprawić solą i pieprzem.
- Gotowe ciasto kłaść łyżką na mocno rozgrzany olej.
- Smażyć w głębokim tłuszczu z każdej strony na złoty kolor.
- Usmażone placki podawać na ciepło.
- Placki ziemniaczane podawać według upodobań, np. z kefirem, mlekiem zsiadłym, gęstą śmietaną, z różnymi sosami mięsnymi lub na słodko z cukrem.
[/lists]
A Ty z czym jesz swoje ulubione placki ziemniaczane?
Zobacz tez przepis na gulasz wołowy, które idealnie będzie współgrał z plackami ziemniaczanymi.