Piec konwekcyjny, a piec konwekcyjno-parowy – który wybrać?

Piec konwekcyjny, a piec konwekcyjno-parowy – który wybrać?

Profesjonalny piec stanowi absolutną podstawę wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego. Obecnie na polskim rynku dostępne są zarówno piece konwekcyjne, jak i konwekcyjno-parowe. Które ze sprzętów wybrać?

Piec konwekcyjny

Piece konwekcyjne działają w oparciu o zjawisko konwekcji. System grzewczy znajdujący się we wnętrzu piekarnika nagrzewa powietrze do danej temperatury, a wentylatory wprawiają je w ruch. Prowadzi to do powstania zjawiska cyrkulacji, co w praktyce oznacza, iż temperatura panująca we wnętrzu pieca konwekcyjnego rozkłada się w sposób równomierny.

Piec konwekcyjno-parowy

Jeśli sądzisz, że piece konwekcyjno-parowe są stosunkowo nowym wynalazkiem, to jesteś w dużym błędzie. Co prawda stanowią one rozbudowaną wersję pieców konwekcyjnych, niemniej jednak w rzeczywistości do ich powstania doszło już w roku 1976. Wówczas to firma Rational wypuściła na rynek pierwsze modele pieców konwekcyjno-parowych. A na czym – w praktyce – opiera się mechanizm działania wspomnianych urządzeń? Otóż w komorze piekarnika opisywanego typu sprzętów umieszczony został specjalny mechanizm naparowujący. To właśnie on zapewnia właściwą wilgotność przyrządzanych dań jednocześnie przyspieszając proces obróbki cieplnej. Warto dodać, iż piece konwekcyjno-parowe – w odróżnieniu od pieców konwekcyjnych – posiadają również filtry odtłuszczające, które uniemożliwiają przenikanie zapachów z jednej potrawy do drugiej.

Który piec wybrać?

Zarówno piece konwekcyjne, jak i konwekcyjno-parowe znajdą swoje zastosowanie w kuchni lokalu gastronomicznego. Niemniej jednak należy zauważyć, iż pieczenie w piecu konwekcyjno-parowym sprawi, że potrawy będą o wiele bardziej soczyste, niż dania przyrządzane w piecu konwekcyjnym. Skróceniu ulegnie również czas ich przygotowania.

Czy na tym kończy się lista zalet pieców konwekcyjno-parowych? Zdecydowanie nie. Otóż urządzenia tego typu pozwalają na jednoczesne przygotowanie wielu dań, gdyż – jak wspominaliśmy powyżej –  filtry odłuszczające skutecznie zapobiegają przenikaniu się zapachów. Warto również zwrócić uwagę na fakt, iż piece konwekcyjno-parowe odznaczają się wysokim stopniem funkcjonalności. Ich konstrukcja umożliwia zarówno pieczenie, jak i gotowanie na parze, blanszowanie, rozmrażanie, a nawet odgrzewanie dań bez utraty walorów smakowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *