Piec chlebowy – jak go zbudować i czy naprawdę warto to zrobić?

Piec chlebowy – jak go zbudować i czy naprawdę warto to zrobić?

Czy taki piec można zainstalować w każdej kuchni, czy może on zdobić tylko ogród? W jaki sposób go zbudować – czy z gotowych prefabrykatów czy są jakieś inne sposoby? Ile kosztuje zakup oraz instalacja i gdzie kupić?  Jakie są zalety posiadania pieca i czy można w nim przygotować coś poza pieczywem i pizzą? Jeśli nabraliście ochoty na posiadanie własnego pieca chlebowego, przeczytajcie nasz poradnik – odpowiemy w nim na wszystkie pytania dotyczące budowy, kosztów, umiejscowienia i użytkowania pieca.

piec chlebowy

Budowa pieca chlebowego z gotowych prefabrykatów

Piec chlebowy, inaczej piec do pizzy opalany drewnem, można zbudować zarówno w przydomowym ogrodzie, jak i w kuchni, jeśli jest tylko odpowiednio przestronna. Trzeba bowiem pamiętać, że konstrukcja nie należy do małych – zwykle jest znacznie większa od typowej kuchenki. Żadnych praktycznie ograniczeń nie napotkają ci z Was, którzy postanowili postawić piec do chleba w ogrodzie lub na tarasie – możecie zdecydować się zarówno na model mogący pomieścić 2 niewielkie pizze lub bochny chleba, jak i taki, w którym upieczecie aż 8 placków pizzy. To świetna opcja dla osób, które często goszczą u siebie dużą ilość bliskich.

Jeśli natomiast chodzi o techniki budowy, to piece chlebowe można postawić na jeden z dwóch sposobów – samodzielnie lub z gotowych elementów. Który z nich jest prostszy? Jak przebiega budowa? Który sposób warto wybrać?

Samodzielnie budowany piec chlebowy

Projekt z pewnością będzie Ci potrzebny, jeśli zdecydujesz się na samodzielną budowę. Trzeba zaprojektować go bardzo szczegółowo i dokładnie obliczyć ilość potrzebnych materiałów. Budowa pieca chlebowego krok po kroku przedstawia się następująco:

  • należy przygotować miejsce pod budowę – pieca nie należy stawiać bezpośrednio na gruncie. Może to bowiem grozić podciąganiem wilgoci albo osunięciem całości konstrukcji i jej zniszczeniem. Idealnie sprawdzi się wylanie na podłoże kilkudziesięciocentymetrowej warstwy betonu, pozwoli on stworzyć stabilną konstrukcję. Beton warto wyłożyć cegłą lub płytkami szamotowymi, które nadadzą całości oryginalnego wyglądu. Wielkość podstawy należy dostosować do powierzchni konstrukcji;
  • podstawa –  kiedy podłoże utwardzi się, pora na przygotowanie podstawy.  Prawidłowo zbudowana podstawa ma postać otwartej z jednej strony komory. Pełni ona dwie istotne funkcje – sprawia, że samo palenisko znajduje się stosunkowo wysoko, a obsługa pieca jest wygodniejsza. Ponad to pusta przestrzeń świetnie nadaje się do przechowywania drewna. Podstawę poleca się zbudować z trzech betonowych bloczków ułożonych w kształt podkowy albo z płyt szamotowych;
  • płyta pod komorę – będzie pełniła funkcję podstawy paleniska. Musi być bardzo wytrzymała i ogniotrwała, ale również wykonana z materiału szybko się nagrzewającego i długo trzymającego ciepło. Można ją samodzielnie odlać ze specjalnej zaprawy wyrównawczej, koniecznie o właściwościach żaroodpornych. Można również kupić już gotową płytę albo też wymurować ją z cegły szamotowej;
  • komora paleniska – to kluczowy element całej konstrukcji i od jego prawidłowego wykonania będzie zależała efektywność i wydajność naszego pieca. Wskazanym jest, aby wnętrze komory miało kształt owalu lub jaja dla najlepszego przepływu powietrza i równomiernego rozkładu temperatury. Zbudowanie kopuły jest najbardziej problematyczne i wymaga skorzystania z formy lub zbudowania drewnianej konstrukcji, którą można zdjąć dopiero po całkowitym utwardzeniu kopuły zbudowanej na niej z cegieł szamotowych i cementu ogniotrwałego. Zewnętrzna obudowa kopuły z reguły wykonywana jest z czerwonej cegły, ale równie dobrze sprawdzą się polne kamienie;
  • na koniec – kiedy budowa konstrukcji pieca będzie ukończona, trzeba się jeszcze zająć pracami wykończeniowymi. Będzie do nich należał montaż drzwiczek komory paleniska. Warto wybrać drzwiczki stalowe, które są szczelne i bardzo odporne na czynniki takie jak wysoka temperatura lub wilgoć. Kolejny element to komin odprowadzający z paleniska dym na zewnątrz, a także izolacja termiczna dla zapobiegania utracie ciepła przez ściany.

Budowa z prefabrykatów

Budowa pieca z prefabrykatów jest znacznie mniej problematyczna i mniej czasochłonna niż budowa samodzielna. Dlaczego? Ponieważ w tym przypadku cały proces zamyka się w kilku prostych krokach:

  • wybór miejsca na budowę – ogród, a właściwie miejsce wykonania wylewki, trzeba przygotować dokładnie tak samo jak w przypadku samodzielnej budowy. Ten etap należy jednak do najprostszych;
  • wybór konkretnego modelu dopasowanego do potrzeb inwestora i jego zamówienie;
  • montaż z gotowych części – warto zdecydować się na firmę, która nie tylko dostarczy nam prefabrykaty, ale również zajmie się profesjonalnym montażem całości konstrukcji od początku do końca.

Taki montaż, w przeciwieństwie do omówionego wyżej trwającego kilka dni lub nawet tygodni, zajmie zaledwie kilka godzin, a najważniejszą decyzją, jaką przyjdzie podjąć inwestorowi, jest wybór wielkości komory paleniska. Warto wspomnieć, że producenci oferują piece opalane drewnem, w których można upiec nawet 7 placków pizzy równocześnie. Wybór może się więc okazać trudniejszy niż mogłoby się wydawać.

Ile to kosztuje?

Mamy szczegółowo omówioną kwestię zakupu i montażu, wiemy jak przygotować ogród pod budowę pieca. Teraz postaramy się udzielić odpowiedzi na pytanie, które z pewnością frapuje większość z Was – ile to kosztuje?

Zakładamy oczywiście, że kupujemy nowy piec lub nowe, nieużywane materiały. Jak wiemy, często pojawiają się ogłoszenia o sprzedaży używanych, rozebranych pieców. Z jakimi kosztami przyjdzie się nam zmierzyć? Oto one:

  • koszt projektu – jeśli wykonujemy go sami, ten punkt nas nie dotyczy. Ale też trzeba się liczyć z ryzykiem popełnienia błędów, a one już kosztują. Warto więc pewnie zapłacić za niego. Ile? Od 300 do nawet 800 zł, w zależności od typu i opcji dodatkowych. Jeśli natomiast zamawiamy model z prefabrykatów, kosztu projektu nie ponosimy. Ryzyka również;
  • koszt zakupu materiałów – trudno podać konkretną kwotę, bowiem ilość modeli pieców jest ogromna, a więc również przedział kwot jest bardzo duży. Co trzeba kupić? Cegły, płyty, zaprawy, kleje i wiele innych materiałów. Ogólnie rzecz biorąc za materiały do najbardziej podstawowego projektu zapłacimy około 3 tysięcy złotych. Materiały do droższych i większych modeli kosztują nawet 8 tys. zł. Ile zapłacimy za prefabrykaty? Od czterech do siedmiu tysięcy złotych;
  • koszt robocizny – jest zwykle bardzo wysoki i może oscylować nawet wokół kilkunastu tysięcy złotych. Jeśli zdecydujemy się wykonać projekt sami, zaoszczędzimy więc sporo.

Jak wynika jasno z powyższego, najbardziej uzasadnioną opcją budowy jest zakup prefabrykatów i ich samodzielny montaż.

Czy naprawdę warto kupić piec chlebowy?

Tak, zakup pieca chlebowego z pewnością będzie dobrą decyzją. Takie rozwiązanie ma bowiem wiele zalet:

  • w kuchni stanowić może dodatkowe źródło ciepła,
  • jest znacznie tańszy w eksploatacji niż piekarnik elektryczny,
  • z pewnością upiększy Twój ogród lub taras – konstrukcja może być niezwykle elegancka i dekoracyjna,
  • upieczesz w nim nie tylko chleb, pizzę i inne rodzaje pieczywa, ale również pyszne zapiekanki mięsno – warzywne, ryby i mięsa oraz wiele innych wspaniałych potraw, których czas przygotowania jest krótszy niż w piekarniku elektrycznym, a smak i aromat nieporównywalnie lepszy,
  • piec chlebowy jest przyjazny dla środowiska naturalnego i łatwy w obsłudze.

Piec do pieczenia chleba sprawdzi się więc w każdym domu, w którym ceni się tradycyjne, zdrowe i smaczne pieczywo. Zbudowany raz, będzie służył przez wiele długich lat, a więc nie warto na nim oszczędzać.