Olia Hercules urodziła się w 1984 roku na południu Ukrainy. Swój kraj opuściła w wieku 12 lat, kiedy przeprowadziła się na Cypr. Po pięciu latach i ukończeniu szkoły przeniosła się do Wielkiej Brytanii, gdzie studiowała język włoski i stosunki międzynarodowe na Uniwersytecie w Warwicki (zrobiła licencjat w języku włoskim). Po spędzeniu roku we Włoszech Olia osiedliła się w Londynie, kontynuując karierę dziennikarską po ukończeniu studiów magisterskich.
Po kryzysie finansowym w 2008 roku, Olia postanowiła zrezygnować z pracy jako reporter filmowy, by realizować swoje marzenie, pasję gotowania połączyć z pracą. Szkoliła się w renomowanej Leiths School of Food and Wine. Pracowała jako szef kuchni w restauracjach, w tym w Ottolenghi, i jako deweloper receptury przed wykupieniem książki o Mamushce, książce kucharskiej, która celebruje rodzinne przepisy, od Ukrainy i Mołdawii po Azerbejdżan i Uzbekistan. Mamushka zdobyła prestiżową nagrodę Fortnum and Mason dla najlepszej debiutanckiej książki kucharskiej 2016.
Olia Hercules jest uznanym szefem kuchni, stylistką żywności i pisarką. Pojawiła się w The Food Network, założyła internetowy startup (The Recipe Kit), pisze i nagrywa wideo dla Guardiana, który niedawno nazwał ją Wschodzącą Gwiazdą 2015 roku. Właśnie ukończyła drugą książkę kucharską o nazwie “Kaukasis” kulinarną podróż przez Gruzję, Azerbejdżan i nie tylko, której premiera odbyła się 10 sierpnia w Wielkiej Brytanii i Australii, a w październiku 2017 r. W USA, Kanadzie, Niemczech i Polsce
Obecnie Olia Hercules mieszka w Londynie ze swoim synem Sashą i partnerem Joe, pisząc, gotując i badając kulturę żywności i tradycje kulinarne krajów mniej zbadanych.
Olia Hercules więcej aktualnych informacji na stronie oliahercules.com i Instagramie @oliahercules