Najzdrowsze odmiany miodu

Najzdrowsze odmiany miodu

Miód to smaczny i popularny produkt spożywczy. Jego cenne właściwości znane są od wielu stuleci. Nazywany jest naturalnym antybiotykiem. To cudowny lek na wiele dolegliwości. Miody różnią się smakiem, zapachem, kolorem, każdy miód ma też inne właściwości.

Miód manuka

Miód manuka znajdujący się w ofercie sklepu bee.pl to miód zaliczany do rodzaju nektarowych. Posiada jasną barwę i przyjemny zapach. To jeden z najzdrowszych miodów. Zawiera kwasy fenolowe, leptynę oraz MGO. Ma działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze. Regularne spożywanie miodu manuka zwiększa odporność organizmu i chroni go przed drobnoustrojami. 

Miód manuka warto wprowadzić do swojej diety szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy najbardziej jesteśmy narażeni na infekcje. Wzmacnia organizm. Zmniejsza ryzyko przeziębienia. Miód manuka przyspiesza też gojenie się ran i zapobiega zakażeniom. 

Miód rzepakowy

Miód rzepakowy jest wytwarzany z rzepaku, zawiera znaczną ilość witamin, minerałów oraz kwasów organicznych. To najzdrowszy miód na serce. Wspiera pracę układu krwionośnego i pomaga zapobiegać chorobom serca. Korzystnie wpływa na pracę nerek, poprawia trawienie. Podnosi odporność organizmu, jest lekkostrawny, pomaga oczyścić organizm z toksyn. 

Miód gryczany

Miód gryczany posiada charakterystyczny, intensywny zapach i lekko ostry smak. Powstaje z kwiatów gryki. To cenne źródło flawonoidów wspierających pracę układu krwionośnego. Zawiera też liczne witaminy i minerały. 

Stanowi źródło dobrze przyswajalnego żelaza, dlatego polecany jest przy niedokrwistości. To prawdziwa skarbnica zdrowia dla kobiet w ciąży. Miód gryczany wskazany jest w przypadku osób cierpiących na nadciśnienie i chorych na cukrzycę. 

Miód lipowy

Miód lipowy jest stosowany jako pomoc przy grypie, przeziębieniu, infekcjach dróg oddechowych. Ma działanie wykrztuśne, przeciwkaszlowe. Działa też napotnie, dlatego wspomaga leczenie zapalenie płuc i oskrzeli. Działa jak antybiotyk, niszczy drobnoustroje występujące przede wszystkim na błonach śluzowych dróg oddechowych, nosa i gardła. 

Miód akacjowy

Miód akacjowy wspomaga pracę układu pokarmowego, krwionośnego, moczowego i nerwowego. To cenna pomoc w stanach przemęczenia, osłabienia i wyczerpania. Wzmacnia odporność organizmu. Dzięki działaniu przeciwbakteryjnemu, przeciwzapalnemu, antyoksydacyjnemu jest naturalnym preparatem przyspieszającym gojenie się ran i zapobiegającym tworzeniu się zakażeń. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.