Ulubieńcy domowych maratonów filmowych często przyrządzają domowy popcorn. Jest to lekka i chrupiąca przekąska, pozwalająca poczuć się jak w kinie. Sposobów na przyrządzanie popcornów jest wiele. Który z nich jest najlepszy?
Jaka kukurydza jest wykorzystywana na popcorn?
Odpowiednio przyrządzony domowy popcorn może być nie tylko smaczną, ale także zdrową przekąską. Uwielbiają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Jest nieodłącznym elementem seansów filmowych oraz spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Popcorn zawiera więcej wartościowych składników od chipsów, a odpowiednio przygotowany może być równie smaczny.
Niestety, paczki z gotowym popcornem lub ziarna do przygotowania w mikrofali często są pełne polepszaczy smaku i konserwantów. Aby przekąska była zdrowa, warto wybrać produkty ekologiczne lub zwykłe ziarna bez żadnych dodatków. W celu uzyskania pożądanego smaku do przyrządzanego popcornu można dodać masło (klarowane), ser (parmezan lub grana padano) lub karmel.
Sposoby na zrobienie popcornu – garnek lub patelnia
Każda osoba posiadająca kuchnię jest w stanie zrobić popcorn samodzielnie w domu. Oprócz odpowiednich ziaren kukurydzy potrzebna także patelnia lub garnek z pokrywką. Dno naczynia należy pokryć tłuszczem, który po roztopieniu będzie pokrywał całe dno. Można wybrać oliwę, masło klarowane lub olej kokosowy. Naczynie z tłuszczem należy rozgrzać do wysokiej temperatury, a następnie wrzucić niego ziarna i przykryć pokrywką. Gdy pierwsze ziarna zaczną strzelać, należy zmniejszyć ogień i poczekać aż większość ziaren przeobrazi się w popcorn.
Sposoby na zrobienie popcorn – piekarnik lub mikrofala
Możliwe jest przyrządzenie popcornu w piekarnika, jednak nie jest to efektywny sposób. Ziarna będą się prażyć nierównomiernie i długo. Lepszym pomysłem na przyrządzenie przekąski jest mikrofala.
Jak wspomniano wcześniej, gotowe torebki z popcornem do mikrofali nie są dobrym pomysłem na zdrową przekąskę. Popcorn w mikrofali można przygotować samodzielnie. Potrzebna do tego jest miska i odpowiednio duży talerz do jej przykrycia. Mikrofalę należy ustawić na najwyższą moc i prażyć ziarna przez kilka minut.
Sposoby na zrobienie popcornu – maszynka do popcornu
Na rynku co raz częściej można spotkać niewielkie wersje profesjonalnych maszyn do popcornu. Dzięki takim urządzeniom szybko i łatwo można przyrządzić przekąskę. Przygotowanie popcornu przy użyciu takiej maszyny trwa od kilkunastu do kilkudziesięciu sekund. Jest to najbardziej efektywna metoda, a ziarna nie są narażone na przypalenie. Zaletą tej metody jest zdrowa oraz pozbawiona tłuszczu przekąska. Jeśli przygotowany popcorn ma mieć maślany smak, masło należy dodać do gotowej porcji prażonej kukurydzy.
Popcorn jest smaczną i dość zdrową przekąską. Jej zaletą jest możliwość samodzielnego przygotowania w domu. Domowe maszynki do popcornu nie są drogie, a przygotowanie przekąski przy użyciu garnka, patelni lub mikrofali jest praktycznie bezkosztowe. Dzięki temu można cieszyć się zdrową przekąską w każdy rodzinny wieczór.