Mycie naczyń w gastronomii – to musisz wiedzieć

Mycie naczyń w gastronomii – to musisz wiedzieć

Czyste naczynia to wizytówka dobrej restauracji, kawiarni czy bistro. Ślady szminki na filiżance lub niedomyty talerz skutecznie potrafią zepsuć posiłek gościom i reputację właścicielowi. Jak uniknąć krytycznych wpadek z brudnymi naczyniami, radzimy w artykule.

Jakie powinno być mycie naczyń? Szybkie, skuteczne i oszczędne – odpowie każdy, kto zajmuje się pracą w restauracyjnej kuchni. Żeby to osiągnąć nie trzeba wcale wiele wysiłku, ale rozsądnego planowania. Funkcjonuje pogląd, że jeżeli oszczędne mycie, to tylko ze zmywarką, a przy ręcznym tracimy ogromne ilości wody. Nic bardziej mylnego. Mycie ręczne nie wyklucza oszczędności. Rodzaj mycia i użytych środków zależy od potrzeb lokalu.

Ręczne mycie naczyń

Dobrze się przygotuj. Odpowiednie stanowisko to połowa sukcesu. Zalecane są dwukomorowe zlewy oraz wysoka wylewka z giętkim wężykiem zakończonym perlatorem. Sprawdź drożność odpływu, by nic nie utrudniało mycia. Dobierz odpowiedni detergent do mycia naczyń. Nie może być zbyt słaby i w zbyt małej ilości, bo nie rozpuści trudnego brudu, jakim mogą być zaschnięte sosy, tłuszcz czy choćby przebarwienia po przyprawach, jak kurkuma. Przesada w drugą stronę, czyli spore ilości płynu, też nie spełnią swojej roli. Będzie trudniej go spłukać i stracimy więcej wody. Naczynia namaczamy w jednej komorze z płynem i ciepłą wodą, myjemy, a później opłukujemy w drugiej – z czystą wodą. Mycie zaczynamy od naczyń najmniej brudnych. Pamiętajmy o zmianie wody, gdy będzie już mocno zabrudzona. Do mycia ręcznego możemy wykorzystać uniwersalny płyn Clinex HandWash o skoncentrowanej formule, który dobrze radzi sobie z trudnym brudem i nie pozostawia zacieków.

Przemyślana strategia na ręczne mycie naczyń to dobry krok w kierunku oszczędności. Jeżeli prowadzimy niewielki punkt gastronomiczny lub wydajemy większość posiłków na wynos, a tylko sporadycznie na zastawie w lokalu, to czasami nie ma sensu uruchamiać zmywarki. Jeżeli natomiast naczyń jest spora ilość i nie możemy sobie pozwolić na ręczne mycie, to z pewnością zaopatrzenie się w zmywarkę do naczyń będzie rozsądnym rozwiązaniem.

Mycie naczyń w zmywarce

Zmywarka pozwala zaoszczędzić spore ilości wody i czasu przy myciu dużej ilości naczyń. Jednak mycie w zmywarce rządzi się także pewnymi zasadami, które powinniśmy znać, by nie narażać się na niepotrzebne koszty. Pierwszą z nich jest dobre oczyszczenie filtra zmywarki, a także usunięcie resztek z naczyń, które mogłyby go zatkać. Czysta zmywarka lepiej spełnia swoje zadanie. Druga z zasad jest taka, że brudne naczynia umieszczamy najbliżej źródła wody, a te czystsze trochę dalej. Postępuj zgodnie z zaleceniami producenta dostarczającego urządzenia do twojego lokalu. Kolejna zasada, to dobór odpowiedniego programu do konkretnej ilości naczyń i sztućców. Zwracajmy uwagę, jakie są ustawienia mycia, czy nie uruchamiamy najbardziej prądożernego i marnotrawiącego wodę programu. Mało naczyń z lekkimi zabrudzeniami? Może wystarczy program eko? Jeżeli takiego nie ma to dbajmy o to, by zmywarka była wypełniona maksymalną zawartością dla danego programu mycia. Jednak sama woda często nie wystarczy. Żeby naczynia były czyste i błyszczące trzeba użyć profesjonalnych środków. Należy do nich m.in. Clinex DishWash o zasadowym odczynie pH. Świetnie radzi sobie z uporczywym brudem, nadaje się zarówno do naczyń, jak i sztućców, a także elementów z tworzywa sztucznego. Obniża twardość wody, tak by mycie było najbardziej skuteczne.

Problemem niektórych lokali gastronomicznych może być zbyt twarda woda, która utrudnia usuwanie brudu z naczyń. Co robić w tej sytuacji? Sięgnijmy po preparaty ze zmiękczaczami, np. Clinex DishHard, który sprawi, że mycie będzie dużo efektywniejsze. Aby nadać połysk mytym naczyniom, co wydaje się być niezwykle trudne przy twardej wodzie, wybierzmy Cliex ShineHard. Ten preparat zapobiega odkładaniu się osadów wapniowych, magnezowych i krzemianowych, a co za tym idzie na naczyniach nie ma smug i zacieków. Najbardziej wrażliwe na te efekty są naczynia szklane.

Mycie naczyń szklanych

Mało osób wie, że naczynia szklane mogą ulegać korozji! Nie zardzewieją, ale mogą zmatowieć i stracić swoje walory estetyczne. Bez odpowiednich środków się nie obejdzie. Do mycia używajmy preparatów, które zapobiegną powstawaniu osadów mineralnych, poradzą sobie z twardością wody i skutecznie usuną brud. Jednym z nich jest Clinex DishGlass, który działa antykorozyjnie i usuwa m.in. takie osady, jak te ze szminki, kawy czy herbaty.

 

Mycie naczyń to codzienność w każdym lokalu gastronomicznym czy hotelowej kuchni. Warto zadbać o to by było ono skuteczne i oszczędne, a przy tym maksymalnie wydajne, co na pewno przełoży się na słupek zysków restauratora, co ważniejsze – zadowolenie gości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *