Mazurek kajmakowy czy czekoladowy?

Mazurek kajmakowy czy czekoladowy?

Mazurek kajmakowy czy czekoladowy?

Mazurek to słodki specjał w okresie Świąt Wielkanocnych. Jakie cechy posiada prawdziwy mazurek, na widok którego, żaden łasuch słodyczy nie przejdzie obojętnie? Tradycyjny mazurek to kruche i delikatne ciasto, przełożone słodką masą (na przykład masa: chałwowa, migdałowa, kajmakowa, czekoladowa, pomarańczowa) oraz ozdobiony dużą ilością bakalii i orzechów. Im więcej tym lepiej.
Chcesz oczarować swoich gości smacznym i efektownie ozdobionym mazurkiem? A zatem zapraszamy do skorzystania z prostych przepisów na dwa najpopularniejsze wielkanocne mazurki: mazurek kajmakowy i mazurek czekoladowy. Smacznej zabawy podczas wypieków!

Ciasto kruche na spód mazurka:

Składniki:

  • 35 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru pudru
  • 20 dag zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%

Wykonanie:

  • Z podanych składników zagnieść ciasto kruche na stolnicy lub w misce.
  • Gotową masę ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć w celu schłodzenia na 1 godzinę do lodówki.
  • Po wyjęciu z lodówki ciasto, rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem i przełożonej papierem do pieczenia blaszki (polecana blaszka o wymiarach 35×25 cm).
  • Można oczywiście wykroić dowolny kształt mazurka.
  • Z pozostałej części ciasta zapleść warkocz lub zwinąć dwa paski ciasta tworząc „wałeczek” i wyłożyć nim brzegi mazurka.
  • Ciasto przed upieczeniem nakłuć po całości widelcem.
  • Spód mazurka piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.
  • Ciasto po wyrośnięciu powinno być niskie i mieć złoty kolor.

Masa kajmakowa:

Składniki:

  • 50 ml mleka 32%
  • 50 ml śmietany kremówki 36%
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka masła  (wskazana temperatura pokojowa)
  • laska wanilii

Wykonanie:

  • Do rondelka wlać mleko i śmietankę, dodać cukier i ziarenka wanilii. Gotować około 30 minut, ciągle mieszając, aż masa zacznie gęstnieć.
  • Następnie wstawić rondelek do większego garnka z zagotowaną wodą i przez około 2 godziny dalej utrzymywać na małym ogniu, aż masa kajmakowa uzyska gęstą konsystencję.
  • Następnie wstawić rondelek do większego garnka z zagotowaną wodą i przez około 2 godziny dalej utrzymywać na małym ogniu, aż masa kajmakowa uzyska gęstą konsystencję.
  • Na koniec dodać masło i dobrze całość wymieszać, tak aby składniki się połączyły. Masa gotowa do położenia na mazurek.
  • Wersja dla niecierpliwych lub zabieganych: gotowa puszka masy kajmakowej lub korówkowej, którą wcześniej trzeba ugotować według instrukcji na opakowaniu 😉

Masa czekoladowa

Składniki:

  • 30 g śmietanki kremówki
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 50 g miodu
  • 50 g masła

Wykonanie:

  • W rondelku połączyć i zagotować wszystkie podane składniki na masę czekoladową.
  • Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Gotową masę rozsmarować na wystudzonym mazurku i ozdobić ulubionymi dodatkami.

Jakie dodatki do mazurka wielkanocnego?

  • migdały
  • orzechy włoskie i laskowe lub arachidowe
  • suszone owoce np. gruszka, śliwki, rodzynki
  • polewa z czekolady białej lub ciemnej
  • bakalie
  • lukier
  • cukier puder
  • kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa
  • daktyle

Po upieczeniu spodu ciasta oraz wyłożeniu ulubionej masy została już tylko dekoracja. Skorzystaj z wyżej wymienionych dodatków do tego słodkiego ciasta i puść wodze fantazji podczas ozdabiania.
Pamiętaj, kreatywność zawsze mile widziana 🙂

Podobne Wpisy