Mazurek to słodki specjał w okresie Świąt Wielkanocnych. Jakie cechy posiada prawdziwy mazurek, na widok którego, żaden łasuch słodyczy nie przejdzie obojętnie? Tradycyjny mazurek to kruche i delikatne ciasto, przełożone słodką masą (na przykład masa: chałwowa, migdałowa, kajmakowa, czekoladowa, pomarańczowa) oraz ozdobiony dużą ilością bakalii i orzechów. Im więcej tym lepiej.
Mazurek kajmakowy czy czekoladowy?
Course: Ciasta i DeseryCuisine: PolskaDifficulty: Średni6
porcje1
hour10
minutes15
minutes1
hour25
minutesChcesz oczarować swoich gości smacznym i efektownie ozdobionym mazurkiem? A zatem zapraszamy do skorzystania z prostych przepisów na dwa najpopularniejsze wielkanocne mazurki: mazurek kajmakowy i mazurek czekoladowy. Smacznej zabawy podczas wypieków!
Składniki na Mazurek kajmakowy czy czekoladowy?
Ciasto kruche na spód mazurka
35 dag mąki pszennej
10 dag cukru pudru
20 dag zimnego masła
2 żółtka
1 łyżka gęstej śmietany 18%
- Masa kajmakowa
50 ml mleka 32%
50 ml śmietany kremówki 36%
50 g cukru
1 łyżka masła (wskazana temperatura pokojowa)
laska wanilii
- Masa czekoladowa
30 g śmietanki kremówki
300 g gorzkiej czekolady
50 g miodu
50 g masła
Sposób przygotowania MAZUREK KAJMAKOWY CZY CZEKOLADOWY?
CIASTO KRUCHE NA SPÓD MAZURKA
- Z podanych składników zagnieść ciasto kruche na stolnicy lub w misce.
- Gotową masę ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć w celu schłodzenia na 1 godzinę do lodówki.
- Po wyjęciu z lodówki ciasto, rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem i przełożonej papierem do pieczenia blaszki (polecana blaszka o wymiarach 35×25 cm).
- Można oczywiście wykroić dowolny kształt mazurka.
- Z pozostałej części ciasta zapleść warkocz lub zwinąć dwa paski ciasta tworząc “wałeczek” i wyłożyć nim brzegi mazurka.
- Ciasto przed upieczeniem nakłuć po całości widelcem.
- Spód mazurka piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.
- Ciasto po wyrośnięciu powinno być niskie i mieć złoty kolor.
- SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MAZUREK KAJMAKOWY CZY CZEKOLADOWY? Masa Kajmakowa
- Do rondelka wlać mleko i śmietankę, dodać cukier i ziarenka wanilii. Gotować około 30 minut, ciągle mieszając, aż masa zacznie gęstnieć.
- Następnie wstawić rondelek do większego garnka z zagotowaną wodą i przez około 2 godziny dalej utrzymywać na małym ogniu, aż masa kajmakowa uzyska gęstą konsystencję.
- Następnie wstawić rondelek do większego garnka z zagotowaną wodą i przez około 2 godziny dalej utrzymywać na małym ogniu, aż masa kajmakowa uzyska gęstą konsystencję.
- Na koniec dodać masło i dobrze całość wymieszać, tak aby składniki się połączyły. Masa gotowa do położenia na mazurek.
- Wersja dla niecierpliwych lub zabieganych: gotowa puszka masy kajmakowej lub korówkowej, którą wcześniej trzeba ugotować według instrukcji na opakowaniu 😉
- SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MAZUREK KAJMAKOWY CZY CZEKOLADOWY? Masa Czekoladowa
- W rondelku połączyć i zagotować wszystkie podane składniki na masę czekoladową.
- Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Gotową masę rozsmarować na wystudzonym mazurku i ozdobić ulubionymi dodatkami.
Wskazówki do MAZUREK KAJMAKOWY CZY CZEKOLADOWY?
- Jakie dodatki do mazurka wielkanocnego?
migdały, orzechy włoskie i laskowe lub arachidowe ,suszone owoce np. gruszka, śliwki, rodzynki, polewa z czekolady białej lub ciemnej, bakalie, lukier, cukier puder, kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa, daktyle - Po upieczeniu spodu ciasta oraz wyłożeniu ulubionej masy została już tylko dekoracja. Skorzystaj z wyżej wymienionych dodatków do tego słodkiego ciasta i puść wodze fantazji podczas ozdabiania.
- Pamiętaj, kreatywność zawsze mile widziana.