Mazurek kajmakowy czy czekoladowy?

Mazurek kajmakowy czy czekoladowy?

Mazurek to słodki specjał w okresie Świąt Wielkanocnych. Jakie cechy posiada prawdziwy mazurek, na widok którego, żaden łasuch słodyczy nie przejdzie obojętnie? Tradycyjny mazurek to kruche i delikatne ciasto, przełożone słodką masą (na przykład masa: chałwowa, migdałowa, kajmakowa, czekoladowa, pomarańczowa) oraz ozdobiony dużą ilością bakalii i orzechów. Im więcej tym lepiej.

Mazurek kajmakowy czy czekoladowy?

Kategoria: Ciasta i DeseryKuchnia: PolskaTrudność: Średni
Porcje

6

porcje
Czas przygotowania

1

hour 

10

minut
Czas gotowania

15

minut
Całkowity czas

1

hour 

25

minut

Chcesz oczarować swoich gości smacznym i efektownie ozdobionym mazurkiem? A zatem zapraszamy do skorzystania z prostych przepisów na dwa najpopularniejsze wielkanocne mazurki: mazurek kajmakowy i mazurek czekoladowy. Smacznej zabawy podczas wypieków!

Składniki na Mazurek kajmakowy czy czekoladowy?

Ciasto kruche na spód mazurka

  • 35 dag mąki pszennej

  • 10 dag cukru pudru

  • 20 dag zimnego masła

  • 2 żółtka

  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%

  • Masa kajmakowa
  • 50 ml mleka 32%

  • 50 ml śmietany kremówki 36%

  • 50 g cukru

  • 1 łyżka masła  (wskazana temperatura pokojowa)

  • laska wanilii

  • Masa czekoladowa
  • 30 g śmietanki kremówki

  • 300 g gorzkiej czekolady

  • 50 g miodu

  • 50 g masła

Sposób przygotowania MAZUREK KAJMAKOWY CZY CZEKOLADOWY?
CIASTO KRUCHE NA SPÓD MAZURKA

  • Z podanych składników zagnieść ciasto kruche na stolnicy lub w misce.
  • Gotową masę ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć w celu schłodzenia na 1 godzinę do lodówki.
  • Po wyjęciu z lodówki ciasto, rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem i przełożonej papierem do pieczenia blaszki (polecana blaszka o wymiarach 35×25 cm).
  • Można oczywiście wykroić dowolny kształt mazurka.
  • Z pozostałej części ciasta zapleść warkocz lub zwinąć dwa paski ciasta tworząc “wałeczek” i wyłożyć nim brzegi mazurka.
  • Ciasto przed upieczeniem nakłuć po całości widelcem.
  • Spód mazurka piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.
  • Ciasto po wyrośnięciu powinno być niskie i mieć złoty kolor.
  • SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MAZUREK KAJMAKOWY CZY CZEKOLADOWY? Masa Kajmakowa
  • Do rondelka wlać mleko i śmietankę, dodać cukier i ziarenka wanilii. Gotować około 30 minut, ciągle mieszając, aż masa zacznie gęstnieć.
  • Następnie wstawić rondelek do większego garnka z zagotowaną wodą i przez około 2 godziny dalej utrzymywać na małym ogniu, aż masa kajmakowa uzyska gęstą konsystencję.
  • Następnie wstawić rondelek do większego garnka z zagotowaną wodą i przez około 2 godziny dalej utrzymywać na małym ogniu, aż masa kajmakowa uzyska gęstą konsystencję.
  • Na koniec dodać masło i dobrze całość wymieszać, tak aby składniki się połączyły. Masa gotowa do położenia na mazurek.
  • Wersja dla niecierpliwych lub zabieganych: gotowa puszka masy kajmakowej lub korówkowej, którą wcześniej trzeba ugotować według instrukcji na opakowaniu 😉
  • SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MAZUREK KAJMAKOWY CZY CZEKOLADOWY? Masa Czekoladowa
  • W rondelku połączyć i zagotować wszystkie podane składniki na masę czekoladową.
  • Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Gotową masę rozsmarować na wystudzonym mazurku i ozdobić ulubionymi dodatkami.

Wskazówki do MAZUREK KAJMAKOWY CZY CZEKOLADOWY?

  • Jakie dodatki do mazurka wielkanocnego?
    migdały, orzechy włoskie i laskowe lub arachidowe ,suszone owoce np. gruszka, śliwki, rodzynki, polewa z czekolady białej lub ciemnej, bakalie, lukier, cukier puder, kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa, daktyle
  • Po upieczeniu spodu ciasta oraz wyłożeniu ulubionej masy została już tylko dekoracja. Skorzystaj z wyżej wymienionych dodatków do tego słodkiego ciasta i puść wodze fantazji podczas ozdabiania.
  • Pamiętaj, kreatywność zawsze mile widziana.