Które syropy owocowe warto pić jesienią?

Które syropy owocowe warto pić jesienią?

Domowe, domowe i zdrowe — tak myślimy o syropach owocowych, ten syrop ma swoje miejsce w naszej spiżarni. Co, jednak jeśli zabraknie nam zapasów lub po prostu – nie mamy czasu na przygotowanie się domowych syropów na jesień i zimę. Jakie syropy do herbaty wybierać, żeby były nie tylko smaczne, ale i zdrowe?

Czytamy etykiety 

Na początek zastanówmy się, czy syropy owocowe zawsze są zdrowe? Niestety nie… Chociaż mogłoby się wydawać że to co jest zrobione z owoców zawsze korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Niestety gdy dokładnie przeczytamy etykiety syropów owocowych często okazuje się, że tego typu produkty mają bardzo mało wspólnego z owocami… Dopiero po dokładnej analizie składu syropu owocowego dowiadujemy się, że w składzie znajdziemy przede wszystkim wodę, cukier pod różnymi postaciami, a same owoce stanowią zaledwie kilka procent. Dlaczego w tym przypadku powinniśmy stosować zasadę ograniczonego zaufania. Zanim kupimy syrop do herbaty dokładnie zapoznajmy się ze składem produktu. 

Na co należy zwrócić szczególną uwagę? 

Jeśli szczególnie zależy nam nie tylko na smaku, ale i na dobrej jakości, to zdecydowanie powinniśmy postawić na syropy, które mają jak najmniej konserwantów czy sztucznych barwników. Najzdrowsze są oczywiście te syropy do herbaty, które są zrobione na bazie owoców ekologicznych.

Zwróćmy też uwagę na termin przydatności do spożycia naszego syropu. Zazwyczaj jest on dość długi. Po otwarciu opakowanie z syropem najlepiej trzymać w suchym, chłodnym oraz zacienionym miejscu.

Co z tym cukrem?

Musimy wyraźnie podkreślić, że w składzie naturalnych syropów owocowych znajdziemy cukier. Jest to całkiem naturalne. Co nie wyklucza tego, że syrop spożywany w umiarkowanych ilości pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie. Pamiętajmy, żeby słodziwa w składzie było mniej niż samych owoców. To właśnie one powinny dawać produktowi słodki smak, a nie różnego rodzaju słodziki. Niektórzy producenci próbują zmylić klientów i umieszczają cukier pod różnymi nazwami… 

Dlaczego warto sięgnąć po syropy owocowe?

Po tego typu produkty sięgamy najczęściej jesienią i zimą. Jednak syropami owocowymi możemy się cieszyć przez cały rok. Jeżeli dodamy je do wody mineralnej zyskamy smaczny i orzeźwiający napój, zdecydowanie zdrowszy niż cola czy oranżada. Syropy owocowe mogą być też świetnym dodatkiem do ciast, deserów, omletów, naleśników czy owsianek.

Jakie smaki syropów owocowych cieszą się największą popularnością? W czołówce z pewnością znajdziemy syropy malinowe, truskawkowe i pomarańczowe. Syrop malinowy najchętniej dodajemy do herbaty. Żeby zwiększyć jego właściwości prozdrowotne możemy dodać do naparu cytrynę bądź kawałek korzenia imbiru. Taka herbatka z imbirem podziała na nas rozgrzewająco.

Podsumowując syropy owocowe to świetny dodatek do naszych ulubionych napojów. Zarówno tych na gorąco, jak i na zimno. Zanim wybierzemy syrop do herbaty sprawdźmy skład. Może się okazać, że tego typu produkt ma zdecydowanie gorszy skład niż nasz ulubiony napój gazowany…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.