Połączenie kruchego ciasta, w asyście soczystych i lekko kwaśnych śliwek oraz chrupiącej kruszonki obsypanej delikatnie cukrem pudrem to idealny pomysł na deser w jesienną pogodę. Z tym przepisem ciasto zawsze się uda. jest bardzo łatwe i mało pracochłonne. Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką smakuje najlepiej podane na ciepło.
Zobacz również przepis na obłędną szarlotkę.
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
Course: Ciasta i DeseryCuisine: PolskaDifficulty: Łatwy8
porcje1
hour50
minutes1
hour50
minutesSkładniki na Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
mąka pszenna – 3 szklanki
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
cukier brązowy (może być biały) – 1 szklanka
cukier waniliowy – 1 małe opakowanie
2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
szczypta soli
masło – 250 dag
jajka – 4 sztuki
- SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ: Nadzienie ze śliwek
śliwki – około 2 kg (bez pestek, pokrojone na ćwiartki lub w grubszą kostkę)
cukier brązowy – 6 łyżek
cynamon – 2 łyżeczka
cukier puder do posypania po upieczeniu ciasta
Sposób przygotowania Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
- Zrobić kruche ciasto z podanych składników:
- Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać 3/4 szklanki brązowego cukru, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.
- Jedną część ciasta zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę (aby uzyskać szybszy efekt ciasto włożyć do zamrażalnika).
- Drugą część rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia i razem przełożyć do prostokątnej formy i również wstawić do lodówki.
- Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę (1/4 szklanki) brązowego cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
- Na gotowy schłodzony spód wyłożyć wcześniej przygotowane śliwki.
- Całość posypać cynamonem.
- Wyjąć drugą część ciasta (z zamrażalnika lub lodówki) i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, tworząc w ten sposób kruszonkę.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
- Piec około 50 minut.
- Jeśli ciasto z wierzchu jest już zarumienione, a w środku jeszcze surowe górę ciasta przykryć folią aluminiową. W ten sposób góra ciasta się za bardzo nie spiecze.
- Ostudzić ciasto.
Wskazówki do KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ
- Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.