Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką

Połączenie kruchego ciasta, w asyście soczystych i lekko kwaśnych śliwek oraz chrupiącej kruszonki obsypanej delikatnie cukrem pudrem to idealny pomysł na deser w jesienną pogodę.  Z tym przepisem ciasto zawsze się uda. jest bardzo łatwe i mało pracochłonne. Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką smakuje najlepiej podane na ciepło.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • mąka pszenna – 3 szklanki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • cukier brązowy (może być biały) – 1 szklanka
  • cukier waniliowy – 1 małe opakowanie
  • 2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • masło – 250 dag
  • jajka – 4 sztuki

Nadzienie ze śliwek:

  • śliwki – około 2 kg (bez pestek, pokrojone na ćwiartki lub w grubszą kostkę)
  • cukier brązowy – 6 łyżek
  • cynamon – 2 łyżeczka
  • cukier puder do posypania po upieczeniu ciasta

Sposób wykonania:

  • Zrobić kruche ciasto z podanych składników:
  • Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać 3/4 szklanki brązowego cukru, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.
  • Jedną część ciasta zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę (aby uzyskać szybszy efekt ciasto włożyć do zamrażalnika).
  • Drugą część rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia i razem przełożyć do prostokątnej formy i również wstawić do lodówki.
  • Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę (1/4 szklanki) brązowego cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
  • Na gotowy schłodzony spód wyłożyć wcześniej przygotowane śliwki.
  • Całość posypać cynamonem.
  • Wyjąć drugą część ciasta (z zamrażalnika lub lodówki) i zetrzeć na tartce o dużych oczkach, tworząc w ten sposób kruszonkę.
  • Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  • Piec około 50 minut.
  • Jeśli ciasto z wierzchu jest już zarumienione, a w środku jeszcze surowe górę ciasta przykryć folią aluminiową. W ten sposób góra ciasta się za bardzo nie spiecze.
  • Ostudzić ciasto.
  • Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego 😉

Zobacz również przepis na obłędną szarlotkę.

Podobne Wpisy