“Kaukasis” Olia Hercules – recenzja książki

“Kaukasis” Olia Hercules – recenzja książki

“Kaukasis” Olia Hercules – recenzja książki

Olia Hercules autorka dobrze przyjętej książki o kuchni ukraińskiej “Mamuszka” powraca z nowymi przepisami. “Kaukasis” to sentymentalna podroż w głąb Gruzji i innych krajów Kaukazu ( Azerbejdżanu, Armenii, Iranu, Rosji i Turcji). Nie jest to zwykła książka z przepisami kulinarnymi. Autorka zaprasza do bardzo osobistej, dokumentalnej wyprawy kulinarnej w świat swojego dzieciństwa (urodziła się na Ukrainie), cudownych smaków oraz historii ludzi zamieszkałych rozległe obszary Kaukazu, w tym jej rodziny. Olia Hercules w swojej książce bardzo podkreśla kulturę i tradycję związaną z jedzeniem w krajach Kaukazu.
Na wstępie autorka w nostalgiczny sposób wyjaśnia skąd pomysł na tytuł do jej nowej książki, z którym miała nie lada wyzwanie.

“Jestem namiętną badaczka etymologii. Przypomniałam sobie przeczytaną gdzieś informację, że nazwa Kaukaz pochodzi z języka Scytów (to starożytna cywilizacja, zamieszkująca ukraińskie stepy, tam się urodziłam). Nazwa ta jest spokrewniona ze wspaniałym greckim słowem Kaukasis. Oznacza ono ośnieżony, górki szczyt. W tym momencie narodził się tytuł książki! Na samym szczycie Kazbeku, w północno-wschodniej Gruzji zobaczyłam taras widokowy wyłożony mozaiką. Było tam pięknie. Najbardziej podobały mi się wizerunki zwierząt i ludzi o wyrazistych konturach. Za to same postaci powstały z niedobranych kolorowych płytek. To znakomicie odzwierciedla mój stosunek do tej kultury, tradycji i przepisów. Kontury są wyraźne, wyryte w kamieniu, ale środek jest układanką z pojedynczych kawałków, wielokolorowych i z pozoru niedobranych”.

Książka “Kaukasis” składa się z kilku rozdziałów:

– Wstęp
– Korzenie, pędy, liście i cała reszta
– Mąka i popiół
– Bestie lądowe, morskie i powietrzne
– Żegnaj, bólu!
– Niebo w gębie
– Składniki
– Indeks

W książce czytelnik znajdzie mnóstwo przepisów zarówno z daniami mięsnymi jak i daniami wegetariańskimi. Każdy przepis jest opisany w sposób jasny i prosty. Dlatego przepisy te, mimo, że często są pracochłonne, są bardzo łatwe do zrobienia dla każdego. Kucharz amator świetnie sobie poradzi w trakcie przygotowywania kaukaskich potraw. Autorka zadbała o to, żeby przy każdym przepisie znalazła się jakaś ciekawa anegdota lub porada. Mimo, iż nazwy dań w książce dla większości czytelników, którzy nigdy nie mieli z tą kuchnia styczności, wydają się obce i od razu rodzą pytanie co z dostępnościom składników, autorka rozwiewa obawy. Składniki, z których są wykonane potrawy w książce są ogólnodostępne i raczej nie ma z nimi większego kłopotu. Autorka podaje też zamienniki, gdyby jednak ktoś miał trudności z danym składnikiem. Na końcu książki autorka umieściła opis składników o niezrozumiałych dla przeciętnego czytelnika nazwach, które pomogą w zrozumieniu całości przepisów. Jest również miejsce na swoje notatki, które czytelnik może umieścić na końcu książki.

Na szczególną uwagę zasługują również przepiękne zdjęcia, które nadają charakter i klimat tej kulinarnej wyprawie.
Cudowne krajobrazy Kaukazu, przeplatane z regionalnymi potrawami to miły widok dla oka, dla każdego kto sięgnie po tą książkę kulinarną. “Kaukasis” Olii Hercules to lektura idealna dla wszystkich, którzy kochają odkrywać nowe miejsca i poznawać inną kulturę, niż ta w której się wychowali. Dla tych, którzy są otwarci na kreatywne łączenie składników oraz poznanie nowych oszołamiających smaków.

Tytuł – “Kaukasis”

  • Autor – Olia Hercules
  • Wydawnictwo Buchmann
  • Data premiery – 25.10.2017
  • Ilość stron – 240
  • Twarda oprawa
  • Format – 195 x 255 mm
  • Sugerowana cena – 59,99 zł

 

Podobne Wpisy