Każdy z Was przekona się do tych kamizelek kelnerskich stosowanych na co dzień w miejscach pracy, ponieważ: są wykonane z mieszanki przewiewnej bawełny i poliestru zapina się je na wygodne zatrzaski posiadają także pasek regulowany zatrzaskiem na plecach miejsce imitujące kieszeń wykończono specjalną lamówką tkaniny kamizelek zostały zsanforyzowane, czyli za pomocą procesów mechanicznych zmniejszono stopień ich rozciągliwości, dzięki czemu kamizelki mogą nam dłużej służyć dostępne są w wielu rozmiarach i opcjach kolorystycznych
Dlaczego kelnerzy i pracownicy gastronomii bronią się przed noszeniem kamizelek?
Powodów może być wiele, ale najczęstszymi są złe doświadczenia w poprzednich miejscach pracy, gdy np. została nam przydzielona za ciasna lub za luźna kamizelka, przez którą nie mogliśmy wykonywać żadnych ruchów w sposób w pełni swobodny. W upalne dni kamizelka dobrana do koszuli z długimi rękawami niekoniecznie okazuje się wygodna. Trzeba zatem umieć dobrać właściwy typ koszuli do pogody. W wielu przedsiębiorstwach gastronomicznych kierownicy i zarządzający dopuszczają opcję, by w upalny dzień nosić klasyczny, biały t – shirt firmowy pod cienką kamizelką. W lokalach gastronomicznych mieniących się jako najbardziej eleganckie w regionie noszenie kamizelki z firmowym haftem komputerowym jest podstawą, aby wtopić się w środowisko pracownicze i zostać w pełni uznanym za członka zespołu.
Kamizelki kelnerskie – dobieramy pozostałe elementy
Z eleganckimi kamizelkami dla kelnerów świetnie współgrać będą krawaty lub muszki. Utrzymane w klasycznych lub intensywnych kolorach, świetnie przełamują biel oraz ciemną barwę spodni i części górnych garderoby. W klapie imitującej małą kieszeń można umieścić gustowną, firmową przypinkę. Kelner w takiej stylizacji z pewnością zacznie przyciągać uwagę wszystkich gości, nie będzie narzekał na brak zamówień i być może pobije rekord ilości napiwków.