W dzisiejszych czasach coraz większa liczba osób poszukuje żywieniowych substytutów. Swoistych alternatyw, których celem jest poprawa kondycji zdrowotnej. W konsekwencji powstaje coraz więcej sklepów oferujących zdrową i dobrej jakości żywność, a dietetycy i eksperci od spraw żywienia mają coraz więcej klientów. Ów trend zbiera swoje żniwo od kilku lat, a zainteresowanie tego rodzaju formą odżywiania wciąż dynamicznie rośnie. Doskonałym przykładem tego typu alternatywy żywieniowej względem ryżu klasycznego jest ryż basmati.
Kilka słów o tytułowym produkcie
Basmati – zwany także ryżem siewnym przybył do nas z Indii – krainy przypraw, której sztuka kulinarna zatacza coraz szersze globalne kręgi. Jest to specyficzna odmiana ryżu długoziarnistego, o wyjątkowym aromacie. Ów rodzaj odmiany odrębnej cieszy się szczególną popularnością nie tylko we wspomnianych już Indiach, ale także w Pakistanie. W skali rynku znane są jego dwa podstawowe warianty – brązowy – długoziarnisty oraz biały. Dlaczego warto wdrożyć do swego menu ryż basmati? Bynajmniej nie chodzi tu wyłącznie o jego charakterystyczny aromat i oryginalny kształt. Największym walorem tytułowej odmiany ryżu są jego właściwości.
Właściwości ryżu basmati
Ryż basmati
Ryż basmati w 100g zawiera 2,6g błonnika oraz 6,5g białka. Nie jest niskokaloryczny, bo sto gramów tego produktu zawiera 344kcal, jednakże ze względu na zawartość węglowodanów złożonych, a nie cukrów prostych, zapewnia uczucie sytości na dłużej. Jest to dużą zaletą dla osób, które dbają o zdrowy styl życia i regularność spożywania posiłków – które unikają podjadania.
Ogromną zaletą tego ryżu jest to, że się nie skleja, a jego ziarna po ugotowaniu są sypkie i lekkie Jest to ogromna zaleta dla tych wszystkich, którzy do tej pory kojarzyli ryż tylko z ugotowaną breją. Jego konsystencja wynika z tego, że jego ziarna są jednymi z najtwardszych.
Kulinarna uniwersalność ryżu
Ryż basmati ze względu na pełnię wartości odżywczych oraz dzięki temu, że zawiera w sobie węglowodany złożone zalecany jest przede wszystkim osobom które dbają o zdrowy styl życia i nie chcą podjadać między posiłkami. Orzechowy aromat i wyjątkowy kształt (ryż podczas gotowania pęka wzdłuż, co czyni go smukłym i sypkim) sprawiają, że ryż basmati będzie doskonałym dodatkiem do ryb, mięs oraz warzyw. Jedną z ważniejszych zalet tytułowego ryżu jest mnogość zastosowań kulinarnych.
Odwiedź serwis kupiec.pl