Jaką brytfannę warto kupić?

Jaką brytfannę warto kupić?

Na rynku ostatnio jest cała masa różnego rodzaju gęsiarek, ciężko w tym natłoku wybrać, które brytfanny są najlepsze. Szczególnie chwalone i polecane są jednak brytfanny emaliowane. Co wyróżnia ją z pośród całej masy gęsiarek stalowych, aluminiowych, żeliwnych?

Najlepsza do pieczenia brytfanna emaliowana

Brytfanny emaliowane to naczynie, które sprawdzi się w każdej kuchni. Jeżeli pieczemy mięso, to właśnie w tej brytfannie wyjdzie nam ono idealnie kruche i soczyste, dodatkowo przy odpowiedniej obróbce potrawa w brytfannie emaliowanej nie powinna przypalić się, ani przywrzeć do naczynia. Szklista powłoka emalii sprawi, że nasza potrawa będzie zdrowa i zachowa pełnię wartości odżywczych, dlaczego? Emalia nie wchodzi w reakcje z żywnością i nie wydziela szkodliwych substancji, a dodatkowo jest higieniczna, łatwa do umycia. Wszystko to łącznie sprawia, że brytfanna emaliowana jest bezpieczna do przyrządzania potraw dla dzieci, osób starszych i alergików.

A może brytfanna żeliwna emaliowana?

Co wyróżnia brytfannę żeliwną emaliowaną? Jej korpus nie jest zrobiony ze stali nierdzewnej czy aluminium, a z grubego i ciężkiego żeliwa, co jest jej ogromnym plusem! W tym przypadku mamy do czynienia z podwójnymi korzyściami. Brytfanna żeliwna jest ciężka, trwała i odporna na wysokie skoki temperatury. Grube żeliwo sprawia, że nasza potrawa będzie grzała się równomiernie i unikniemy w ten sposób przypaleń. Grube żeliwo to także gwarancja utrzymania wysokiej temperatury na długo po wyciągnięciu z pieca co niesie ze sobą oszczędność i lepszy smak potraw. No i oczywiście brytfanny żeliwne z powłoką emaliowaną to także wszystkie zalety tejże powłoki! Oznacza to więc, że potrawy wciąż są zdrowe, bezpieczne, a naczynie łatwe do umycia i higieniczne.

Polecane marki gęsiarek

Do szczególnie polecanych marek produkujących brytfanny emaliowane oraz brytfanny żeliwne emaliowane zalicza się zdecydowanie marka Belis. Belis to czeska marka produkująca produkty bardzo wysokiej jakości, a ich brytfanny posiadają Certyfikat Jakości Zdrowotnej zgodny z wymaganiami Unii Europejskiej. Brytfanny Belis to proste brytfanny emaliowane ze stalowym korpusem o grubości od 1,2 do nawet 2 mm, ale także brytfanny żeliwne emaliowane. Marka lubi eksperymentować z kolorami i prócz standardowego czarnego koloru wprowadza do kuchni bardziej eksperymentalne barwy. Brytfanny żeliwne emaliowane dostępne są w soczyście czerwonym kolorze z kremową emalią wewnątrz. Oczywiście, na tym nie kończy się szeroki wybór oferowany przez tą firmę. Czeska fabryka daje nam szeroki wachlarz pojemności brytfann i oferuje je zarówno z pokrywką, jak i bez. Inną marką, którą warto polecić jest marka EMALIA. Brytfanny EMALIA mają barwę nakrapianej czerni, co wygląda bardzo gustownie i klasycznie oraz różne pojemności o 6,5 to aż 10,5 litra. Są to najprostsze brytfanny emaliowane, które jeszcze możemy pamiętać z logiem dawnej olkuskiej emalii. 

Brytfanny -> https://naczynia.olkusz.pl/brytfanny

About Gastro-Punkt.pl

Pozdrawiamy wszystkich czytelników naszego Bloga i zapraszamy do aktywnej dyskusji w komentarzach. Redakcja gastro-punkt.pl Sprawdź naszą ofertę i opublikuj własny artykuł.