Jak ugotować kompot wigilijny z suszu?

Jak ugotować kompot wigilijny z suszu?

Kompot wigilijny z suszu to tradycyjny napitek podczas wieczerzy wigilijnej. W dawnych czasach w okresie zimowym, świeże owoce było bardzo trudno dostępnym towarem, dlatego ludzie robili kompot z suszonych owoców. Pomimo tego, że dzisiaj dostęp do świeżych owoców mamy na wyciągniecie ręki, na wigilię praktykujemy tradycję, że kompot musi być z suszu. Jego zniewalający smak  i bardzo aromatyczny zapach to zasługa dużej ilości różnych owoców i przypraw korzennych. Im więcej rożnego rodzaju suszonych owoców tym bogatszy smak kompotu gwarantowany. Wigilijny kompot z suszu to również napój, który nieźle ugasi pragnienie oraz wspomoże trawienie wszystkich potraw, które w święta jemy w zwiększonych niż normalnie ilościach. Jak to mówią, w święta o kaloriach nikt nie myśli 🙂 A zatem? Jak ugotować kompot wigilijny suszu? Zapraszamy do skorzystania z poniższego przepisu.

Składniki na kompot wigilijny z suszu

[lists layout=”half” style=”style3″]

  • suszone owoce po 100 g każdy rodzaj: suszone śliwki, suszone morele (można je zastąpić suszonymi figami), suszone jabłka, suszone gruszki, rodzynki
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki miodu (ewentualnie cukier)
  • przyprawy do smaku: cynamon (lub cała laska cynamonu), goździki, imbir, gałka muszkatołowa
  • 2 litry wody

[/lists]

Przygotowanie – kompot wigilijny z suszu

[lists style=”style4″]

  • Mieszankę suszonych owoców należy sparzyć wrzątkiem, odsączyć na sicie.
  • Owoce przełożyć do garnka i  zalać zimną wodą,tak aby lustro wody znajdowało się około 3 cm nad owocami.
  • Pozostawić do namoczenia przynajmniej na 3 godziny, aż owoce namiękną (najlepiej zostawić na cała noc).
  • Napęczniałe owoce gotować w tej samej wodzie, w której były wcześniej zalane na noc.
  • Kompot gotować około pół godziny.
  • W czasie gotowania doprawić owoce przyprawami do smaku: cynamonem (lub całą laską cynamonu), goździkami, imbirem, gałką muszkatołową. Dosłodzić miodem lub cukrem.
  • Na koniec dodać obrane ze skórki plastry pomarańczy i cytryny.
  • Kompot zestawić z ognia do wystudzenia.
  • Podawać schłodzony.
  • Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy to wszystkie owoce się “przegryzą”

[/lists]

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *