Jak bezpiecznie przewozić żywność? Jakie pojemniki transportowe wybrać?

Jak bezpiecznie przewozić żywność? Jakie pojemniki transportowe wybrać?

Jak bezpiecznie przewozić żywność? Jakie pojemniki transportowe wybrać?

 

Transport żywności to operacja, która wymaga zachowania szczególnej uwagi i ostrożności. W czym więc przewozić produkty spożywcze? Jakich certyfikatów potrzebujemy? Na co zwrócić szczególną uwagę?

Jak przewozić żywność w bezpieczny sposób?

To, w jaki sposób zabierzemy się do transportu, zależy od rodzaju ładunku, który będziemy przewozić. Generalnie żywność jest towarem wymagającym szczególnej troski i ostrożności. Różne niekorzystne warunki podczas drogi mogą sprawić, że produkty spożywcze ulegną zepsuciu. A zepsuta żywność, jak wiadomo, nie nadaje się już do niczego.

Jak zapobiec takiej sytuacji? Jedną z najistotniejszych spraw jest wybór odpowiednich pojemników do takiego przewozu. Skrzynki transportowe, takie jakie są w ofercie erg-system.pl/kategoria/skrzynki-transportowe, pozwalają przewozić żywność w odpowiednich warunkach, chroniąc ją od niekorzystnych czynników zewnętrznych. Pojemniki takie występują w wielu różnorodnych rodzajach, więc wybór odpowiednich może nastręczać pewnych trudności, dlatego przyjrzymy się bliżej tej sprawie.

Jakie wybrać pojemniki transportowe do przewozu żywności?

Wybór pojemników do transportu żywności zależeć będzie od tego, jaki konkretnie rodzaj produktów spożywczych będziemy przewozić. Pojemniki różnią się bowiem przeznaczeniem. Do transportu mięsa używa się specjalnych skrzynek z pokrywami gwarantującymi świeżość. Powinny być one odporne na zmiany temperatur, by zarówno w dodatnich jak i ujemnych mięso mogło zachować wszystkie swe właściwości. Skąd mamy mieć pewność, że dane skrzynki wywiążą się z tego zadania? Trzeba sprawdzić, czy mają odpowiednie atesty.

Skrzynki do transportu owoców, warzywgrzybów są wykonane ze specjalnych tworzyw sztucznych, zapewniających podczas przewozu odpowiednią temperaturę i wilgotność, bez których taki ładunek mógłby się popsuć.

Również transport mleka jest obwarowany pewnymi zasadami – musi być ono przewożone w temperaturze nie przekraczającej dziesięciu stopni Celsjusza. Pojemniki do tego przeznaczone, o płaskim dnie i szerokich otworach, są specjalnie przystosowane do znoszenia dużego obciążenia. Jeśli przewozimy mleko w szklanych butelkach, najodpowiedniejsze będą do tego głębokie skrzynki.

Także przewóz pieczywaproduktów cukierniczych wymaga zastosowania odpowiednich środków. Skrzynki muszą mieć płaskie dno i otwory w ścianach. Są też produkowane tak, by łatwo można było poddać je dezynfekcji. Wszystko to ma duże znaczenie, gdyż wyroby tego typu mogą pleśnieć, jeśli przewozi się je nieodpowiednio.

Niektóre skrzynki na pieczywo są składane, dzięki czemu, jeżeli akurat są puste, można je tak złożyć, by zajmowały nawet o 70% mniej miejsca niż pojemniki pozbawione tej funkcji. To oczywiście szczególnie cenne w sytuacji, kiedy magazyn, którym dysponujemy, nie jest zbyt duży.

Jakie są prawne przepisy regulujące transport żywności?

Co jest wyznacznikiem tego, jak należy przewozić żywność? Podstawą jest tutaj ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z 25 sierpnia 2016 roku oraz rozporządzenie Parlamentu Europejskiego, ustalające procedury związane z bezpieczeństwem żywności – koniecznie trzeba się z nimi zapoznać.

Żeby móc przewozić żywność (i mieć pewność, że robimy to zgodnie z przepisami) potrzebujemy certyfikatów zaświadczających o spełnianiu wymaganych standardów – najważniejszy jest tu certyfikat ISO 22000. Zgodnie z rozporządzeniem z dnia 29 kwietnia 2004 roku będziemy potrzebowali też zaświadczeń Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego oraz Inspekcji Weterynaryjnej.

Podobne Wpisy