“Italia do zjedzenia” Bartek Kieżun – recenzja książki 

“Italia do zjedzenia” Bartek Kieżun – recenzja książki 

“Italia do zjedzenia” Bartek Kieżun – recenzja książki

Książka zawiera genialne połączenie osobistych wspomnień autora z prawie dziesięciu lat podróżowania po różnych zakątkach Włoch z regionalnymi przepisami prosto z Italii oraz historią sztuki, którą Bartek Kieżun uwielbia. Czytelnik znajdzie tu nie tylko przepisy kulinarne, ale także historie kuchni Włoch.

Autor na wstępie książki odpowiada czytelnikowi na pytanie:

“Dlaczego ciągnie mnie do Italii tak bardzo? Powiem krótko: z miłości!”

I to właśnie miłość autora do tego kraju widać na każdej stronie “Italii do zjedzenia”. Uchwycone w kadr miejsca, odwiedzone przez Bartka zachwycają w swej prostocie. Ma się ochotę spakować plecak i samemu wyruszyć w podróż do pięknej Italii. Pooddychać tamtejszym powietrzem, poczuć na twarzy promienie południowego słońca oraz skosztować dopiero co zerwanej pomarańczy prosto z drzewa.

Bartek Kieżun podzielił książkę na cztery większe rozdziały: Antipasti, Primi, Secondi i Dolci. W każdym rozdziale opisuje poszczególne regiony Włoch. Dzieli się z czytelnikiem historią sztuki związaną z daną lokalizacją oraz przedstawia smaki charakterystyczne dla danego miejsca.

Miłość przelana na papier w postaci pięknych fotografii, które Bartek Kieżun zebrał w tej książce, nie dotyczy tylko historycznym miejsc w całych Włoszech. Autor książki jako zawodowy kucharz, w książce umieścił bardzo dużo przepisów kulinarnych, związanych z miejscami, które miał przyjemność odwiedzić. Czytelnik znajdzie tu cały przekrój kuchni włoskiej: zaczynając od sałatek, np. Insalata polpo e patate (sałatka z ośmiornicy i ziemniaków), po dania główne np. Costine di maiale con le olive (żeberka duszone w pomidorach z oliwkami), różne makarony, np. Tagliatelle con tarufo nero e burro (Tagliatelle z czarną truflą i masłem) i desery, np. Torta caprese (czekoladowo-migdałowe ciasto z Carpi). Fani kuchni włoskiej pokochają tę książkę na pewno.

Italia do zjedzenia autorstwa Bartka Kieżuna to idealna lektura dla wszystkich, którzy kochają jedzenie, podróżowanie oraz sztukę. Książka w szczególności dla czytelników, którzy jak sam autor podzielają miłość do Italii oraz wszystkiego, co z nią związane.

Tytuł – “Italia do zjedzenia”

  • Autor – Bartek Kieżun
  • Wydawnictwo Buchmann
  • Data premiery: 15.11.2017
  • Twarda oprawa
  • Ilość stron – 288
  • Sugerowana cena – 69,99 zł

Podobne Wpisy