Lody to długa kulinarna tradycja. Dziś szczególnie popularne są lody rzemieślnicze wykonane z naturalnych składników. W takie produkty można zaopatrzyć swoją cukiernię czy inny punkt gastronomiczny i mogą się one przyczynić do zwiększenia liczby klientów. Niekoniecznie trzeba samemu być wytwórcą lodów.
Lody to dziś deser popularny nie tylko latem, ale i przez cały rok. Sezon na dobre smaki trwa przecież non-stop. Lody można kupić w restauracjach, cukierniach, kawiarniach (także tych hotelowych), a więc w firmach z branży HoReCa. Nie ma wątpliwości, że lody w menu jako dodatkowa pozycja czy też jako główna atrakcja listy dań – na przykład w lodziarniach – to prawdziwy hit. Dziś dobrze jest postawić na takie wysokiej jakości – tego typu produkty przysporzą klientom wiele satysfakcji z degustacji, a właścicielom punktu je sprzedającego radości ze zwiększenia liczby gości. I choć lody są już wytwarzane przez ponad 5000 lat (pierwsze wzmianki o nich pochodzą z Chin), a w formie przypominającej dzisiejsze tego typu desery (zamrożona masa jajeczno-mleczna) pojawiły się w epoce renesansu, to nic nie wskazuje na to, by ich popularność miała minąć. Wręcz przeciwnie: sztuka wytwarzania wysokiej jakości lodów przeżywa właśnie prawdziwy… renesans.
Lody rzemieślnicze – dlaczego to hit na terenie całej Polski (i nie tylko)
Lody rzemieślnicze od paru lat są produktem najbardziej pożądanym, jeśli chodzi o tego typu asortyment żywności mrożonej. Wiele firm zajęło się wytwarzaniem takich lodów, a punkty je oferujące wyrastają na terenie całego kraju jak grzyby po deszczu. Co ciekawe większość z nich nie może narzekać na brak klientów. Nic dziwnego, atuty takich lodów są niepowtarzalne. Przede wszystkim ceniące jakość firmy wytwarzają lody rzemieślnicze z w pełni naturalnych produktów. Co ważne, także receptura takich lodów jest tradycyjna, często, gdy producent jest firmą rodzinną, przepis na lody przekazuje się z pokolenia na pokolenie. W związku z czym możemy cieszyć się ich walorami takimi jak kiedyś – gdy nikt nie myślał jeszcze o tym, jak „ulepszyć” lody, by było szybko, a przez to tanio. Produkcja lodów rzemieślniczych to żmudny proces od pierwszego do ostatniego etapu ich powstawania.
Same naturalne produkty i sprawdzony proces wytwarzania
Lody rzemieślnicze najwyższej jakości to lody naturalne, w których nie znajdziemy sztucznych substancji mających „podrasować” smak czy zapach. Wszystkie aromaty i kolory pochodzą z naturalnych warzyw i owoców. Producenci dbają także o to, by w przypadku lodów o smakach egzotycznych owoce pochodziły z rejonów, gdzie one naturalnie rosną – wtedy są odpowiednio intensywne w smaku i zapachu. Ta sama zasada dotyczy także produkcji sorbetów. Mleko i śmietana użyte do lodów są świeże i najwyższej jakości. Lody wykonywane rzemieślniczo, to także stały nadzór doświadczonego specjalisty (a nie proces tylko maszynowy), który w odpowiednich proporcjach miesza wszystkie składniki, pilnuje czasu poszczególnych etapów produkcji. Między takimi lodami a lodami przemysłowymi czuć podczas ich jedzenia znaczącą różnice. Dlatego też wielu właścicieli punktów gastronomicznych pragnie mieć takie lody w swojej ofercie skierowanej do klientów.
Hurtownia lodów – sprawdzone produkty i wsparcie
Dziś każdy właściciel restauracji, hotelu, cukierni czy kawiarni może zamówić bez problemu lody rzemieślnicze, które staną się stałym punktem menu. Hurtownia lodów tradycyjnych i współpraca z nią to także możliwość otworzenia lodziarni na zasadzie franczyzy. W każdym przypadku takiej współpracy otrzymujemy nie tylko produkty najwyższej jakości – w 150 smakach – na które w naszym kraju nastał istny szał, ale także na: regularne dostawy, bezpłatne opakowania, profesjonalną opiekę handlową i merytoryczną. Dzięki temu osoby decydujące się na takie rozwiązanie, nie zostaną… na lodzie.
Hurtownia lodów i decyzja o współpracy z nią to sposób na rozkręcenie własnego biznesu i zbudowanie jego marki na produktach naprawdę wysokiej jakości, na które zawsze będzie popyt.