Halal dla gastronomii – czym się charakteryzuje?

Halal dla gastronomii – czym się charakteryzuje?

Liczba muzułmanów w całej Europie, w tym również w Polsce, rośnie. Wyznawcy islamu coraz częściej przyjeżdżają do naszego kraju w celach turystycznych lub na stałe i korzystają z oferty gastronomicznej. Naturalne jest więc, że restauratorzy muszą dostosować swoją ofertę dla tej grupy klientów, wprowadzając żywność halal.

Halal – co to znaczy?

Halal nie jest pojęciem, tylko i wyłącznie związanym z jedzeniem. Słowem „halal” muzułmanie określają to, co według ich wierzeń i prawa szariatu jest legalne i dozwolone. To, co jest przeciwieństwem halal, jest szkodliwe dla duszy i umysłu. W kontekście żywności halal oznacza zarówno produkty, jak i sposób ich przygotowania. Jeśli chodzi o mięso dostępne w Polsce, powszechnie wiadomo, że muzułmanie nie spożywają wieprzowiny. Jednak nie każdy wie, że kurczak, który z założenia jest halal, też może być zakazany. Jak uniknąć nieporozumień, które mogą drogo kosztować obie strony, klientów i restauratorów? Jak rozpoznać autentyczne produkty halal dla gastronomii?

Jedzenie halal 

„Jedzenie halal co to” to często wpisywane w wyszukiwarkę słowa świadczące o tym, że termin ten nie jest wcale prosty. Żywność halal – co to jest? Wyjaśniamy: wyznawcy islamu nie mogą spożywać mięsa i krwi zwierząt, które nie zostały zabite zgodnie z zasadami uboju halal. Jakie są zasady uboju halal? Zwierzę przeznaczone na ubój halal powinno być żywe. Uboju musi dokonać muzułmanin posiadający wiedzę na temat procedur uboju, osoba zdrowa psychicznie. Przed zabiciem zwierzęcia wymawia się konkretne zwroty, a zabicia dokonuje się naostrzonym nożem, przecinając tchawicę, przełyk oraz główne żyły i tętnice.

Certyfikat halal

Skąd mieć pewność, że mięso pochodzi z uboju halal? Świadectwem tego jest specjalny certyfikat halal, który stosują producenci dań gotowych, potwierdzający, że produkt oraz cały proces związany z jego pozyskaniem, przygotowaniem, dystrybucją był zgodny z religijnym prawem islamskim. Dotyczy to nie tylko mięsa, ale również innych produktów. Nawet jeśli sam produkt jest halal, niedozwolone mogą być zawarte w nim różnego rodzaju dodatki, takie jak olejki, enzymy, pochodzące z wieprzowiny żelatyna i kolagen. Halal nie jest również żywność pochodzenia roślinnego genetycznie modyfikowana. Certyfikat halal dla gastronomii daje pewność, że można zaserwować tak oznaczoną żywność klientom, którzy jej oczekują. Taki certyfikat posiada żywność halal firmy Aves: burgery halal, cordon bleu z mięsa z indyka halal oraz nuggetsy halal.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *