Gdzie sprawdzają się meble ze stali nierdzewnej?

Gdzie sprawdzają się meble ze stali nierdzewnej?

Stal nierdzewna, dzięki swoim właściwościom, znalazła szerokie zastosowanie w wielu branżach, w tym w produkcji mebli. Tego typu wyposażenie jest szczególnie cenione w wyposażeniu gastronomii, placówek medycznych i szpitali, a także szatni i pomieszczeń socjalnych. Meble ze stali nierdzewnej są solidne, łatwe do utrzymania w czystości, nowoczesne – a na tym lista ich zalet wcale się nie kończy. W jakich wnętrzach meble ze stali nierdzewnej sprawdzają się szczególnie? Jakie zalety ma stal nierdzewna? Jak dbać o takie powierzchnie?

1. Jakie zalety ma stal nierdzewna?

2. Meble ze stali nierdzewnej a wymagające środowisko

3. Jak dbać o meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej?

Produkowane ze stali nierdzewnej meble powstają poprzez precyzyjną obróbkę, uwzględniającą takie procesy jak cięcie, gięcie czy spawanie. Później powierzchnię wykańcza się, by nadać jej estetyczny i atrakcyjny wygląd. W ten sam sposób powstają zarówno meble tworzone seryjnie, jak również meble ze stali nierdzewnej na wymiar.

Jakie zalety ma stal nierdzewna?

Jak już wspomnieliśmy, meble ze stali nierdzewnej mają sporo zalet. Przede wszystkim gwarantują czysty, estetyczny i nowoczesny wygląd, który pasuje do każdego wnętrza – niezależnie od tego, czy bierzemy pod uwagę szereg mebli gastronomicznych w zamkniętych i otwartych kuchniach, stoły robocze, W czy meble służące przechowywaniu różnych przedmiotów. Są przy tym odporne na wysokie temperatury, wytrzymałe i zabezpieczone przed korozją. Idealna powierzchnia, pozbawiona porów czy spękań, ułatwia utrzymanie w czystości.

Stal nierdzewna to doskonały materiał do wyposażenia gastronomicznego, ponieważ nie przekazuje metalicznego posmaku potrawom. Przedmioty z niej wykonane są stosunkowo niedrogie i łatwo dostępne. Profesjonalni kucharze najczęściej wybierają ten materiał ze względu na jego niezawodność, wytrzymałość i bezpieczeństwo w kuchni.

W porównaniu z meblami wykonanymi z innych materiałów meble ze stali nierdzewnej są bardzo lekkie, dlatego łatwiej zmienić koncepcję, nawet gdy lokal już działa. Co ciekawe, stal w 100% nadaje się do recyklingu, choć służy przez wiele – nawet 100 lat.

Meble ze stali nierdzewnej a wymagające środowisko

Meble ze stali nierdzewnej znajdują zastosowanie w wielu branżach i dziedzinach. W gastronomii stal nierdzewna jest często używana do produkcji stołów gastronomicznych, stołów roboczych, szaf przelotowych oraz okapów. Jej doskonała odporność na trudne warunki, czynniki chemiczne oraz wysoka higiena pracy sprawiają, że jest idealnym rozwiązaniem dla przedsiębiorstw spożywczych.

Stal nierdzewna sprawdza się również doskonale w przemyśle spożywczym, gdzie wymagane są najwyższe standardy higieny i trwałości. Stoły, regały, szafy przelotowe i półki wiszące ze stali nierdzewnej są niezastąpione w przechowywaniu składników i przygotowywaniu posiłków. Są także często wybierane do zastosowań medycznych i laboratoryjnych. Stal nierdzewna spełnia najwyższe normy bezpieczeństwa i higieny, a fakt, że można wykonać także meble ze stali nierdzewnej na wymiar ułatwia dopasowanie.

Jak dbać o meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej?

Powierzchnia mebli ze stali nierdzewnej jest idealnie gładka i lśniąca, dlatego utrzymanie jej w czystości nie należy do skomplikowanych zadań. Wystarczy regularnie przecierać powierzchnię miękkim materiałem zwilżonym wodą z odpowiednim detergentem, najlepiej specjalnym do pielęgnacji stali. Przed użyciem silniejszych środków chemicznych (jeśli nie jest wyraźnie zaznaczone, że są one przeznaczone do mycia tego typu powierzchni), zaleca się przeprowadzenie próby w mało widocznym miejscu na meblu, aby upewnić się, że nie zajdzie niepożądana reakcja chemiczna, która mogłaby zaszkodzić estetyce wyposażenia kuchni.

Przestrzeganie tych prostych zasad sprawia, że meble nierdzewne idealnie posłużą przez wiele lat.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *