Fit przekąski do pracy – jak je zrobić?

Fit przekąski do pracy – jak je zrobić?

Do najpopularniejszych postanowień noworocznych zalicza się zgubienie nadprogramowych kilogramów. Aby to osiągnąć, konieczne jest nie tylko wprowadzenie aktywności fizycznej do codziennego życia, ale także zmiana nawyków żywieniowych. W pracy żywisz się głównie kanapkami lub daniami na wynos? Spróbuj zdecydowanie mniej kalorycznych i korzystniejszych dla zdrowia fit przekąsek!

Batony musli bez cukru

Jedną z najłatwiejszych do przyrządzenia przekąsek do pracy są batony musli. W wersji fit powinny być one bez dodatku cukru. Do ich przyrządzenia potrzeba szklankę płatków owsianych, 2 łyżki wiórków kokosowych, nasiona słonecznika, garść posiekanych suszonych moreli oraz żurawiny, a także odrobina masła orzechowego oraz łyżeczka mleka sojowego. Mleko i masło należy wymieszać, a płatki i wiórki najlepiej uprażyć na patelni (bez tłuszczu!). Na koniec wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i włożyć do blaszki z papierem do pieczenia. Piec ok. 8 minut w temperaturze 180°C. Gdy całość będzie gotowa i przestygnie, można pokroić ją na mniejsze kawałki.

Zielone smoothie

Jakie są najmodniejsze gadżety kuchenne ostatnich miesięcy? Bez wątpienia blendery kielichowe, które można dostać w sklepie https://zasmakujradosci.pl/blendery. Dlaczego? To właśnie w nich można przygotować smoothie – kremowy, warzywno-owocowy koktajl z dodatkami, który może pełnić funkcję pożywnej przekąski między posiłkami. W pracy, gdzie nawet najmniejsze pokłady energii są bezcenne, przyda się na pewno zielone smoothie na bazie awokado, które bogate jest w zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe oraz białko. Jak je przygotować? Wystarczy wrzucić do blendera szklankę wody kokosowej, awokado, garść nasion chia, gruszkę oraz odrobinę jarmużu. Zdrowo i smacznie!

Sałatka ze świeżego szpinaku

Sałatka ze świeżego szpinaku to szybka przekąska, którą można przygotować w niecałe 10 minut. Jest świetną alternatywą dla kalorycznych sałatek z dodatkiem kurczaka i majonezu. Aby ją zrobić, potrzebne są 2 garści świeżego szpinaku (typu baby), pół kostki sera feta (szpinak musi być podawany zawsze w towarzystwie nabiału), kilka pomidorów suszonych (bez zalewy) oraz odrobina pestek słonecznika. Sałatkę można przyprawić pieprzem oraz bazylią i zalać łyżeczką oliwy z oliwek z zalewy po suszonych pomidorach. Doskonale smakuje z grzanką lub z kromką pumpernikla.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *