Faworki na Tłusty Czwartek

Faworki na Tłusty Czwartek

Zobacz przepis na tradycyjne faworki, których nie może zabraknąć w karnawale, a szczególnie w tłusty czwartek.  Co takiego mają w sobie te smażone ciastka, że nikt nie przejdzie obok nich obojętnie? Faworki, potocznie zwane też chrustem można opisać w kilku słowach: kruche, cieniutkie, delikatne, rozpływające się w ustach. Wyróżniają się charakterystycznym kształtem oraz jasno złotą barwą .Swoim niepowtarzalnym smakiem i aromatycznym zapachem wywołują wspomnienia z dzieciństwa, gdzie często gościły na stole.

Faworki na Tłusty Czwartek

Course: Ciasta i DeseryCuisine: PolskaDifficulty: Łatwy
Porcje

4

porcje
Czas przygotowania

1

hour 

10

minutes
Czas gotowania

10

minutes
Całkowity czas

1

hour 

20

minutes

Jak zrobić faworki na tłusty czwartek?  Bardzo prosto i szybko. Nie ma tu nic skomplikowanego. Wystarczy połączyć ze sobą parę składników w odpowiednich proporcjach, nadać kształt faworkom i usmażyć je w głębokim tłuszczu. Na koniec oczywiście trzeba posypać je cukrem pudrem. To wszystko. Prawda, że łatwe? Zatem do dzieła.
Skorzystaj również z przepisu na domowe pączki lub amerykańskie donaty.

Składniki Faworki na Tłusty Czwartek

  • 30 dag mąki

  • 4 żółtek

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

  • 5 dag cukru pudru

  • 1 łyżki spirytusu

  • 50 dag smalcu do smażenia

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania Faworki na Tłusty Czwartek

  • Mąkę przesiać przez sitko, zrobić w niej dołek i dodać żółtka, cukier, śmietanę oraz spirytus. Ciasto zagnieść i dobrze wyrobić.
  • Odłożyć na około 1 godzinę do lodówki.
  • Następnie ciasto cienko rozwałkować i i pokroić na paski o długości około 15 cm i szerokości około 3 cm.
  • Naciąć wzdłuż przez środek, przez powstały otwór przełożyć jeden koniec i przeciągnąć.
  • Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor.
  • Po usmażeniu faworki położyć na ręczniku papierowym w celu odsączenia tłuszczu.
  • Po odsączeniu  i wystygnięciu przełożyć je na półmisek i posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *