Zobacz przepis na tradycyjne faworki, których nie może zabraknąć w karnawale, a szczególnie w tłusty czwartek. Co takiego mają w sobie te smażone ciastka, że nikt nie przejdzie obok nich obojętnie? Faworki, potocznie zwane też chrustem można opisać w kilku słowach: kruche, cieniutkie, delikatne, rozpływające się w ustach. Wyróżniają się charakterystycznym kształtem oraz jasno złotą barwą .Swoim niepowtarzalnym smakiem i aromatycznym zapachem wywołują wspomnienia z dzieciństwa, gdzie często gościły na stole.
Faworki na Tłusty Czwartek
Course: Ciasta i DeseryCuisine: PolskaDifficulty: Łatwy4
porcje1
hour10
minutes10
minutes1
hour20
minutesJak zrobić faworki na tłusty czwartek? Bardzo prosto i szybko. Nie ma tu nic skomplikowanego. Wystarczy połączyć ze sobą parę składników w odpowiednich proporcjach, nadać kształt faworkom i usmażyć je w głębokim tłuszczu. Na koniec oczywiście trzeba posypać je cukrem pudrem. To wszystko. Prawda, że łatwe? Zatem do dzieła.
Skorzystaj również z przepisu na domowe pączki lub amerykańskie donaty.
Składniki Faworki na Tłusty Czwartek
Sposób przygotowania Faworki na Tłusty Czwartek
- Mąkę przesiać przez sitko, zrobić w niej dołek i dodać żółtka, cukier, śmietanę oraz spirytus. Ciasto zagnieść i dobrze wyrobić.
- Odłożyć na około 1 godzinę do lodówki.
- Następnie ciasto cienko rozwałkować i i pokroić na paski o długości około 15 cm i szerokości około 3 cm.
- Naciąć wzdłuż przez środek, przez powstały otwór przełożyć jeden koniec i przeciągnąć.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor.
- Po usmażeniu faworki położyć na ręczniku papierowym w celu odsączenia tłuszczu.
- Po odsączeniu i wystygnięciu przełożyć je na półmisek i posypać cukrem pudrem.