Donaty, przepis na Tłusty Czwartek

Donaty, przepis na Tłusty Czwartek

Donaty (amerykańskie doughnuts) polecają się na Tłusty Czwartek. Ten amerykański odpowiednich naszych tradycyjnych pączków od wielu, wielu lat cieszy się powodzeniem na całym świecie. Kultowe donaty to świetny przysmak dla wielbicieli słodkich przekąsek. Znak rozpoznawczy donatów? To charakterystyczne pączki z dziurką, dekorowane kolorowymi polewami i posypkami, często również nadziewane różnymi kremami. Zobacz jak prosto zrobić amerykański przysmak w swojej kuchni. Skorzystaj z przepisu poniżej i zasmakuj się w delikatnym i puszystym cieście donatów.

Donaty, przepis na Tłusty Czwartek

Kategoria: Ciasta i DeseryKuchnia: AmerykaTrudność: Łatwy
Porcje

4

porcje
Czas przygotowania

1

hour 

10

minut
Czas gotowania

10

minut
Całkowity czas

1

hour 

20

minut

Składniki na Donaty

  • 30 g świeżych drożdży

  • 80 g cukru (około 1/3 szklanki cukru)

  • szczypta soli

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 3 żółtka

  • 125 ml mleka (około pół szklanki mleka)

  • 400 g mąki pszennej  (około 2 i 1/2 szklanki mąki)

  • olej do smażenia

  • 50 g roztopionego masła

  • Składniki na lukier
  • 3 łyżki gorącego mleka (może być też gorąca woda)

  • 250g cukru pudru

  • barwnik spożywczy

Sposób przygotowania Donaty

  • Na samym początku rozpuść masło i pozostaw do ostygnięcia.
  • Kiedy masło będzie stygło zrób zaczyn z drożdży:  Do letniego mleka dodaj 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki oraz pokrusz świeże drożdże. Wszystko dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 10 minut – poczekaj, aż zaczyn podwoi swoją objętość).
  • Do dużej miski wsyp cukier, szczyptę soli, przesianą mąkę, żółtka, ekstrakt waniliowy, gotowy zaczyn z drożdży oraz masło.
  • Wszystkie składanki dokładnie wymieszaj i wyrób na jednolitą masę (znakomita końcówka do mieszania ciasta drożdżowego to “hak”).
  • Na stolnicy podsypanej odrobiną mąki z ciasta uformuj kulę, którą następnie przykryj ściereczką i zostaw na około 50 minut do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na około 1,5 cm grubości i wytnij “oponki” (potrzebne ci będą szklanka i kieliszek; są również gotowe foremki do wycinania donatów).
  • Wycięte donaty także pozostaw na 10 minut pod przykryciem, aby ciasto urosło.
  • Po wyrośnięciu donaty trzeba jeszcze usmażyć.
  • W tym celu do dużego garnka o grubym dnie, rozgrzej olej i smaż donaty z dwóch stron na złoty kolor.
  • Pozostała już tylko dekoracja donatów.
  • Jeszcze ciepłe donaty prosto po usmażeniu udekoruj lukrem lub polewą i ozdób ulubioną posypką.
  • Pozostaw do ostygnięcia.
  • Sposób przygotowania lukier
  • W miseczce utrzyj na jednolita masę wszystkie składniki.
  • Jeśli lukier jest za gęsty dodaj odrobinę mleka, a gdy jest za rzadki dodaj więcej cukru pudru.
  • Aby uzyskać kolorowy lukier dodaj barwnik spożywczy.

Wskazówki do donaty