Dobroczynne działanie sushi dla zdrowia i zgrabnej figury

Dobroczynne działanie sushi dla zdrowia i zgrabnej figury

Każdy chociaż raz w życiu zetknął się z kuchnią japońską. W końcu, kto nie słyszał o sushi, najbardziej popularnej potrawie, która pochodzi z Japonii? Jest idealna dla naszego zdrowia nie tylko ze względu na smak, ale również dlatego, że posiada wszystkie niezbędne elementy odżywcze. A dzięki niskokalorycznym składnikom, może śmiało być stosowana w trakcie różnego rodzaju diet.

Kilka słów o Japonii

Japończycy to naród, który słynie z długowieczności. Zawdzięczają to nie tylko swojej filozofii życia, w której potrafią czerpać radość z najprostszych czynności, ale również wysoko rozwiniętej medycynie. Nie bez znaczenia jest też spokój, który ich cechuje, oraz kuchnia, która należy do najbardziej zdrowych na świecie. Dlaczego? Przede wszystkim dieta japońska jest niskokaloryczna, o małej zawartości żelaza, a dużej wartościowych, różnorodnych składników odżywczych.

Tradycyjne Japońskie dania stały się bardzo popularne w niezliczonych krajach na świecie. Również w Europie nie brakuje ich miłośników, a co za tym idzie, powstało bardzo wiele restauracji, w których można skosztować wszelkie tradycyjne przysmaki. Najbardziej znane i uwielbiane jest sushi, które posiada wiele odmian, zawierających różnego rodzaju składniki. Jest to również jedna z bardziej ekskluzywnych i luksusowych potraw, między innymi ze względu na sposób, w jaki jest serwowana.

Sushi

Sushi jest uwielbiane nie tylko przez Japończyków, ale przez wiele osób z różnych stron świata. Zawdzięcza to unikatowemu smakowi i wielości różnorodnych składników, komponujących się w niezwykły, delikatny, a jednocześnie pikantny aromat. Odpowiednio skomponowane wodorosty z ryżem, surowymi rybami, niewielką ilością przypraw, a także różnego rodzaju dodatkami sprawiają, że to tradycyjne danie jest niezwykle smaczne i bardzo zdrowe.

Dzieje się tak nie tylko dlatego, że jest niskokaloryczną potrawą, ale również ze względu na to, iż zawiera zaskakująco wiele witamin, składników odżywczych i jest lekkostrawne. Ryż, który jest jego głównym składnikiem, zawiera węglowodany złożone i białka roślinne, a jednocześnie cechuje się wyjątkowo niską zawartością tłuszczu. Można w nim również znaleźć witaminy z grupy B. Ryby, które również znajdują się w tej tradycyjnej, japońskiej potrawie, również bogate są w białko, kwasy omega-3 oraz składniki mineralne. Warto również wspomnieć o wodorostach (algach), które są jednym z niezbędnych składników i zawierają wiele niezbędnych fitoskładników, wpływających między innymi na regulację ciśnienia krwi czy pielęgnację skóry.

Sushi podczas odchudzania?

Jeśli zatem jesteś miłośnikiem kuchni japońskiej lub po prostu uwielbiasz sushi, to zdecydowanie nie powinieneś z niego rezygnować, nawet wtedy, kiedy starasz się schudnąć. Sushi jest wtedy wręcz wskazane! Będzie uzupełniało twoje ciało w witaminy i minerały, które stracisz podczas wymagających treningów, a białko rozbuduje twoje mięśnie i pozwoli na lepszą pracę mózgu.

Musisz jedynie wziąć pod uwagę, aby składniki, z których jest wykonywane, były zawsze świeże. Dlatego, jeśli zamierzasz przyrządzić sushi w domu, powinieneś kupować składniki tylko ze znanych źródeł i od producentów, którzy gwarantują najwyższą jakość. Jeśli nie wiesz, gdzie ich znaleźć, wystarczy, że odwiedzisz sklep kuchnieorientu.pl, posiadający bogaty asortyment składników do dań japońskich i orientalnych.

fot. materiały prasowe

About Gastro-Punkt.pl

Pozdrawiamy wszystkich czytelników naszego Bloga i zapraszamy do aktywnej dyskusji w komentarzach. Redakcja gastro-punkt.pl Sprawdź naszą ofertę i opublikuj własny artykuł.