Utrzymanie właściwej higieny w lokalu gastronomicznym jest nie tylko obowiązkiem wynikającym z norm sanitarnych, ale także standardem wymaganym przez klientów. Jednym z ważniejszych elementów tej higieny jest idealna czystość naczyń, na których serwowane są posiłki. Powinna mieć ona wymiar nie tylko estetyczny, ale również uwzględniać eliminację wszelkich drobnoustrojów zagrażających zdrowiu konsumentów. Utrzymanie tak rozumianej czystości naczyń jest dzisiaj możliwe dzięki zmywarkom gastronomicznym, bez których coraz trudniej sobie wyobrazić funkcjonowanie restauracji.
Zmywarki gastronomiczne – must have każdej restauracji
Profesjonalne zmywarki gastronomiczne są dzisiaj podstawowym elementem wyposażenia już niemal każdego lokalu gastronomicznego. Postęp technologiczny sprawił, że maszyny są po prostu bardziej ekonomiczne niż praca ludzka, zaś sam sprzęt w ostatnich latach na tyle staniał, że jest w zasięgu finansowym nawet niewielkich barów. Jeśli ktoś się zastanawia, czy w jego lokalu jest konieczna taka zmywarka, powinien zapoznać się z najważniejszymi zaletami takiego sprzętu:
- WYDAJNOŚĆ – profesjonalne zmywarki potrafią w ciągu godziny umyć nawet kilkadziesiąt koszy naczyń i sztućców, czyli kilka razy więcej niż przeciętnie osoba wykonująca zmywanie ręczne.
- ENERGOOSZCZĘDNOŚĆ – podczas jednego cyklu zmywarka zużywa dużo mniej wody niż w przypadku zmywania ręcznego, a także dużo mniej prądu niż zmywarki do użytku domowego.
- IDEALNA CZYSTOŚĆ I BLASK – w zmywarkach stosuje się specjalne detergenty, które skutecznie usuwają najdrobniejsze zanieczyszczenia, a ponadto w efektowny sposób nabłyszczają naczynia.
- OGRANICZENIE RYZYKA STŁUCZENIA NACZYŃ DO MINIMUM – w odróżnieniu od ręcznego mycia zmywanie naczyń w zmywarce pozwala znacznie ograniczyć straty wynikające z tłuczenia się naczyń – w zmywarkach stosowane są specjalne kosze i pojemniki, które skutecznie zapobiegają takim zdarzeniom.
Niektóre zmywarki posiadają również funkcję wyparzania, dzięki czemu przy każdym myciu można pozbyć się z naczyń wszelkich groźnych dla zdrowia bakterii.
Którą zmywarkę wybrać?
Najlepsze zmywarki gastronomiczne nie muszą kosztować wiele – revolution.pl/zmywarki.html, choć ich cena często zależy od mocy i wydajności. Zwykle najdroższymi urządzeniami są zmywarki kapturowe oraz tunelowe, stosowane w bardzo dużych restauracjach i stołówkach. Potrzeby niewielkich lokali i barów często zaspokajają zmywarki podblatowe, które można dopasować pod względem wymiaru kosza oraz wydajności. Przykładowo w kawiarni sprawdzi się specjalna zmywarka do filiżanek o wielkości koszta 35 x 35 cm, której zasilanie wymaga napięcia 230 V, natomiast do baru potrzebującego myć różnego rodzaju naczynia i sztućce odpowiedniejsza będzie zmywarka o wymiarach koszta 50 x 50 cm i zasilaniu 400 V. Wybierając zmywarkę, warto zwrócić uwagę nie tylko na jej funkcjonalność i użyteczność, ale także wydajność oraz możliwości przyłączeniowe. Chodzi tutaj nie tylko o dopasowanie urządzenia do zasilania w lokalu, ale również do rodzaju odpływu do kanalizacji – jeśli jest on powyżej spustu zużytej wody w zmywarce, konieczny jest sprzęt wyposażony w specjalną pompę. Ewentualnie można zastosować podwyższenie, czyli specjalną podstawę do zmywarki.
Zmywarkę gastronomiczną najlepiej kupić w firmie, oferującej wyłącznie sprzęt renomowanych producentów, których urządzenia stosowane są w wielu restauracjach. Takie wymaganie spełnia np. sklep gastronomiczny Revolution.pl. Dobrze jest także mieć pewność, że w razie kłopotów, będzie się miało dostęp do usług serwisowych.