Czym są dodatki do żywności?

Czym są dodatki do żywności?

Czym są dodatki do żywności?

Kategoria dodatków spożywczych jest bardzo istotnym elementem dynamicznie rozwijającej się gospodarki. Dodatki do żywności używane są zarówno przy produkcji słodyczy, jak i wędlin oraz przetworów warzywnych. Zadania dodatków do żywności są różnorakie – nadają jej jak największą trwałość, uatrakcyjniają potrawy poprzez wydobycie walorów smakowych, jak również chronią przed utratą składników odżywczych.

Jakie są kategorie dodatków do żywności?

Pierwszą z nich są barwniki. Stosuje się je w celu nadania lub przywrócenia barwy żywności. W przemyśle spożywczym najczęściej stosowane są barwniki syntetyczne, gdyż mają one zdecydowanie większą trwałość niż naturalne. Kolejną kategorię stanowią przeciwutleniacze, inaczej zwane antyoksydantami. Mają one za zadanie zapobiegać ciemnieniu owoców oraz utlenianiu tłuszczów. Do najpopularniejszych z nich należą witamina C (kwas askorbinowy – E 300), kwas fosforowy (V) – E 338 oraz kwas cytrynowy – E 330.

Konserwanty to kolejne dodatki do żywności, które mają za zadanie zahamowanie psucia się żywności. Najpopularniejszymi z tych tradycyjnych są sacharoza, chlorek sodu, roztwór kwasu etanowego (E 260), substancje zawarte w dymie wędzarniczym, tlenek siarki (E 220) oraz niektóre z przypraw. Natomiast do syntetycznych substancji konserwujących należą: kwas benzoesowy (E 210) i benzoesan sodu (E 211), roztwór kwasu propionowego (E 280, jak również sole kwasów azotowych (E 249, E 250, E 251, E 252).

W jakich produktach można znaleźć dodatki do żywności?

Do tych najpopularniejszych należą:

1. Kwas benzoesowy oraz jego sole; dodawany jest do:

  • gazowanych napojów,

  • galaretek,

  • margaryn i majonezów,

  • konserw rybnych,

  • marynat

  • i napojów benzoesowych.

2. Fenol wraz z jego pochodnymi znajduje się przede wszystkim w skórkach owoców poddanych impregnacji.

3. Azotyny oraz ich związki występują w różnego rodzaju wędlinach – peklowanych, wędzonych, surowych, serów topionych i podpuszczkowych.

4. Fenol i pochodne pojawiają się w skórkach poddanych impregnacji owoców.

5. Kolejną są aromaty, które nadają żywności właściwy smak i aromat. Te naturalne pozyskuje się w głównej mierze z roślin. Z owych pozyskiwanych z roślin najczęściej należą np.

  • z cytryn – cytral,

  • z owoców cytrusowych – limonen,

  • zawarte w roztworze oleju roślinnego (zwanym esencją rumową) lub alkoholu etylowego  nazywany esencją ananasową).

6. Ostatnia już grupa to regulatory kwasowości, które stosuje się w celu zmiany kwasowości oraz zwiększenia trwałości żywności.

Gdzie można nabyć w pełni bezpieczne dodatki do żywności?

Z racji szerokiego zastosowania dodatków do żywności niezmiernie istotne jest to, aby cechowały się one najwyższą jakością i pochodziły od uznanego producenta. Właśnie dlatego polecamy wybór Exeller® Polska – uznanego na rynku producenta dodatków do żywności, któremu zaufało mnóstwo producentów. Stanowi to najlepszą rekomendację dodatków do żywności, które są w pełni bezpieczne dla konsumentów.