Rejsy to dzisiaj bardzo popularna forma podróżowania i nie tylko. Coraz częściej na statkach spędzamy wakacje, żeglując od portu do portu. Naturalnym jest więc, że na różnego typu jednostkach spożywamy też posiłki, a tym samym produkujemy brudne naczynia. Właśnie dlatego zmywarki gastronomiczne różnego typu spotkamy również na wodzie – od niewielkich barowych modeli, po taśmowe “kombajny” do zmywania.
Od małej zmywarki na jachcie po wielkie maszyny na statkach wycieczkowych
To, jaką zmywarkę spotkamy podczas rejsu, zależy przede wszystkim od typu jednostki. Idealnym wyposażeniem kuchni na małym statku z niewielkim barem, który oprócz drinków zawierać będzie podstawowe napoje jak soki czy herbatę, będzie zmywarka podblatowa. To wystarczające rozwiązanie nawet jeśli na łodzi gościć będzie kilka – kilkanaście osób, a czas spędzony na łodzi liczyć będziemy w dniach, a nie w tygodniach.
Inaczej sprawa wygląda w przypadku statków wycieczkowych. Wielotygodniowe rejsy w towarzystwie setek gości oraz dobrze zaopatrzone bary i restauracje wymagają rozwiązań o zdecydowanie większej skali. Dobrze wyposażona kuchnia to podstawa i nie inaczej jest w przypadku tej okrętowej. Nie chodzi tutaj bynajmniej o duży wybór przeróżnych produktów, z których można wyczarować przepyszne potrawy, ale o dostosowanie wyposażenia do nietypowych warunków, które panują na statku. Nie omija to również zmywarek gastronomicznych. Czym powinny się cechować zmywarki okrętowe?
Niebezpieczna kuchnia na statku
Fale często powodują drgania i część mebli na statku może ulec przemieszczeniu. Podstawą jest więc odpowiednie zabezpieczenie wyposażenia okrętowej kuchni – mebli, ruchomego wyposażenia, oraz cięższych sprzętów.
Kluczowe jest również zadbanie o odpowiednią higienę. Masowe zatrucie pokarmowe na środku oceanu to gwarantowane kłopoty, dlatego warto zadbać nie tylko o odpowiedniej jakości składniki potraw, ale także o odpowiednie standardy mycia i dezynfekcji naczyń. Na większych jednostkach dbają o to całe systemy zmywarek przemysłowych.
Zmywak czy zmywarka na statku
Wiele osób uważa, że zmywak na statku jest znacznie lepszym rozwiązaniem niż zmywarka. Przy dzisiejszych możliwościach nie jest to jednak prawdą. Producenci zmywarek gastronomicznych oferują urządzenia o rozbudowanych możliwościach i dedykowanej konstrukcji. Pozwala to chociażby odpowiednio przytwierdzić zmywarkę do pokładu, w taki sposób by żadne fale – nawet sztormowe – nie były w stanie jej przesunąć.
Dzięki rozwiązaniom dedykowanym kuchniom okrętowym, zmywarki gastronomiczne, nawet w awaryjnych sytuacjach, nie powinny stwarzać zagrożenia. Podstawową jest jednak nie tyle bezpieczeństwo, co użyteczność, jaką zmywarki przemysłowe wnoszą do okrętowego zmywaka.
Dlaczego zmywarki gastronomiczne są niezbędnym elementem okrętowej kuchni?
Zmywarki gastronomiczne, w zależności od typu, dedykowane są do mycia różnych naczyń. Posiadają również różne tryby mycia, które dostosować można do bieżącego zapotrzebowania na czystą zastawę. Niewątpliwą zaletą zmywarek przemysłowych, nie tylko tych na okręt, jest funkcja wyparzania. Wysoka temperatur skutecznie usuwa większość niebezpiecznych bakterii i dodatkowo dezynfekuje.
Jak dbać o zmywarki okrętowe?
Gastronomiczne zmywarki okrętowe wymagają takiej samej opieki jak te lądowe. Właściwa eksploatacja i regularna konserwacja pozwolą na zabezpieczenie sprzętu oraz na uniknięcie potencjalnych uszkodzeń.
Jakie zmywarki pływają na statkach?
Jak już wspomnieliśmy, wszystko zależy od rodzaju statku. Na pewno zmywarki podblatowe sprawdzą się w każdym typie jednostki. Na jachtach będą stanowić główne urządzenia myjące, natomiast w restauracji statku wycieczkowego zapewnią dodatkowe wsparcie dla większych maszyn. W przypadku większych jednostek, wyposażenie stanowią zmywarki kapturowe lub tunelowe.
Niezależnie od rozmiaru łodzi, wszędzie spotkać można dedykowane zmywarki do szkła, którego nie brakuje podczas wakacyjnych wypraw. Gastronomiczne zmywarki do szkła mają niewielkie rozmiary i wspaniale myją kieliszki i szklanki drinkowe. Sprawdzą się zarówno na statkach wycieczkowych, gdzie w barze można znaleźć właściwie każdy rodzaj alkoholu, jak i na krótkich trasach, gdzie bar wyposażony jest w podstawowe napoje. Częstymi towarzyszami podróży są też zmywarki uniwersalne, które sprawdzają się do mycia talerzy, sztućców oraz szkła.