Czy polska kuchnia jest zdrowa?

Czy polska kuchnia jest zdrowa?

Zdrowe odżywianie zyskuje w ostatnich latach na znaczeniu, szczególnie wśród młodych ludzi, którzy coraz chętniej wykluczają z jadłospisu dania tłuste i ciężkostrawne zastępując je lekkimi, dietetycznymi posiłkami.

Czy w takim społeczeństwie restauracja z polskim jedzeniem ma rację bytu? Jak najbardziej! Wbrew pozorom kuchnia polska to nie tylko ociekające tłuszczem golonka i schabowy, ale też mnóstwo naprawdę zdrowych pomysłów na obiad.

Jakie zdrowe dania oferuje kuchnia polska?

Kuchnia polska ma w menu zdrowe dania, zarówno dla mięsożerców, jak i wegetarian. Tym pierwszym polecamy chociażby polędwicę wołową z ziemniakami i szpinakiem, pierogi z cielęciną czy potrawkę z królika. Polędwica zawiera dużo białka, a jednocześnie mało węglowodanów, jest więc odżywcza, lecz nie kaloryczna. Spore ilości białka zawarte są też w cielęcinie, znajdziemy tam również żelazo, potas, cynk i witaminy z grupy B. Królicze mięso z kolei ma mało cholesterolu i tłuszczu, dzięki czemu jest delikatne i lekkostrawne. Wegetarianom takie dania, rzecz jasna, nie posmakują, ale za to na pewno przypadnie im do gustu sałatka jarzynowa, bogata w zbawienne dla układu krążenia i układu nerwowego nienasycone kwasy tłuszczowe, albo zupa kalafiorowa, pełna błonnika pokarmowego i przeciwutleniaczy. Oczywiście każda renomowana restauracja z polskim jedzeniem doskonale zdaje sobie sprawę, że poza składnikami ważny jest też sposób przygotowywania dań, dlatego ich szefowie kuchni wykorzystują w swojej pracy takie praktyczne rozwiązania jak pieczenie bez tłuszczu czy gotowanie na parze. Jedną z takich restauracji jest Restauracjaakademia.pl.

A może tak połączyć tradycję z nowoczesnością?

Nie wszystkie dania kuchni polskiej są tak zdrowe jak te wymienione wyżej, ale receptury tych mniej zdrowych można przecież modyfikować dostosowując je do współczesnych wymogów konsumpcyjnych. Przykładem takiej modyfikacji mogą być kotlety mielone, w których bułka tarta została zastąpiona panierką z płatków owsianych, a smażenie – pieczeniem. Podobnie można zmodyfikować kotlety schabowe, kotlety rybne czy pulpety.

Jak widać, kuchnia polska może być zdrowa, a przy tym również oryginalna i dobra dla każdego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *