Czy można mrozić oscypki?

Czy można mrozić oscypki?

Na Podhalu wśród regionalnych smakołyków takich jak bryndza, bundz, czy żętyca, zdecydowanie dominuje oscypek. Ten twardy, wędzony ser zachwyca swoim smakiem od wielu pokoleń. Turyści udający się w polskie góry często z tatrzańskich wycieczek przywożą ze sobą do swoich domów ten oto rarytas. Jak zatem w odpowiedni sposób przechowywać oscypki, aby jak najdłużej móc cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w naszym artykule.

Oscypek oscypkowi nierówny, czyli gdzie można kupić prawdziwe serki z gór?

Handel oscypkami prężnie się rozwija, szczególnie na Podhalu. U podnóża Tatr oraz na przydrożnych straganach znaleźć można serki określane mianem oscypka. Ile jednak oscypka jest w oscypku? Czasami niewiele… Dlaczego? Bo prawdziwe oscypki dostępne są jedynie w okresie od maja do października, kiedy to owce wypasane są na halach. Poza sezonem zaopatrzyć można się jedynie w serki górskie wyrabiane głównie z mleka krowiego. Oryginalny oscypek powstaje w odpowiednich proporcjach – 60% stanowi mleko owiec, natomiast pozostałe 40% to mleko krowie. Za prawdziwym serkiem przemawia także rozmiar – oryginalne oscypki wyróżniają się wrzecionowatym kształtem i mają długość od 17-23 cm oraz od 6-10 cm szerokości.

Te górskie przysmaki od 2008 roku posiadają europejski znak Chronionej Nazwy Pochodzenia. Co to oznacza? Innymi słowy, oscypka nie wolno podrabiać, a ten, kto go kupuje, ma gwarancje, że jest on produktem oryginalnym o najwyższej jakości.

Jeśli chcesz kupić doskonałe oscypki z certyfikatem, zajrzyj do sklepu internetowego Schronisko Bukowina. Dostępny na stronie asortyment pochodzi od zaufanych, lokalnych dostawców, którzy kunszt wyrabiania góralskiego sera mają we krwi.

Czy oscypki można zamrozić?

To z pewnością pytanie często kierowane do baców wytwarzających i sprzedających owcze sery. Owszem, serki można mrozić, jednak wszystko zależy od tego, jakiej są one jakości. Jeśli produkty te zostały przygotowane na skróty, a proces wędzenia został potraktowany po macoszemu, to nie ma co liczyć na to, że ser po wyciągnięciu z zamrażarki będzie nadawał się do spożycia. Może nasiąknąć wodą, spuchnąć i całkowicie stracić smak lub mocno się kruszyć. Jeśli natomiast oscypek został wykonany należycie, to taka sytuacja nie powinna mieć miejsca, gdyż będzie on odporny na uszkodzenia podczas mrożenia.

Jak długo przechowywać oscypki? Pamiątki z urlopu spędzonego na Podhalu kupujemy często na zapas, aby cieszyły swoim smakiem nie tylko nas, ale i naszych najbliższych. Dlatego warto zadbać o to, by zapewnić tego typu produktom spożywczym odpowiednie przechowywanie. Oscypki można trzymać m.in na talerzu w suchym miejscu, albo też zawiesić je na sznurku. Pomimo że z czasem skórka się wysuszy, to miąższ będzie nadal jędrny i smaczny.

Umieszczając ser w lodówce, pamiętaj, aby zawinąć go w papier, jednak w żadnym wypadku nie może to być folia, ponieważ góralski przysmak szybko spleśnieje i nie będzie zdatny do jedzenia.

Oscypek – co warto o nim wiedzieć?

Wędzony, twardy ser o wrzecionowatym kształcie powstaje z mleka owiec wypasających się na górskich halach i żywiących się zróżnicowaną roślinnością, która ma wpływ na smak samego oscypka. Mleko owcze charakteryzuje się zdrowym składem, bogate jest w sporą ilość białka oraz witamin takich jak: A, B6 i B12 oraz zawiera składniki mineralne w postaci manganu, miedzi, żelaza i cynku. Mleko owiec wykazuje działanie przeciwnowotworowe oraz zbawiennie wpływa na pracę przewodu pokarmowego.

Jak powstają oscypki? Mleko zlewane jest przez lniane płótno do wiaderka tzw. puciery, a następnie podgrzewane. Kiedy osiągnie ono odpowiednią temperaturę, dodaje się do niego podpuszczkę i tworzy się masę serową. Ta z kolei formowana jest na kształt wrzeciona i wkładana do rzeźbionej, drewnianej foremki. Przez następne 24 godziny uformowane serki moczone są w roztworze soli. Ostatnim etapem wytwarzania oscypków jest wędzenie ich w zimnym dymie.

Przyjeżdżając w góry np. do Zakopanego, punktem każdej wycieczki musi być zasmakowanie pysznego, świeżego oscypka. Jeśli chcesz cieszyć się ich smakiem na dłużej, spokojnie możesz kupić ich więcej i zamrozić. Wybieraj jednak produkty najlepszej jakości. Prawdziwe góralskie rarytasy z certyfikatem możesz również zamówić bez wychodzenia z domu w sklepie online Schronisko Bukowina.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.