Czajniki emaliowane

Czajniki emaliowane

Czajniki emaliowane

To jak wygląda nasza kuchnia zależy nie tylko od kuchenki, szafek czy umywalki, ale także od tego jaki posiadamy osprzęt i naczynia. Bez względu na to jaki mamy gust, nasza kuchnia powinna być funkcjonalna i ładna, bowiem spędzamy tam bardzo wiele czasu. Zarówno w kwestii funkcjonalności jak i estetyki, warto cofnąć się kilka dekad wstecz i zaczerpnąć nieco inspiracji z naczyń, jakie wówczas były używane. Doskonałym przykładem jest tu czajnik, lecz nie elektryczny, a emaliowany. Dziś w wielu kwestiach wraca się do stylu retro, dzięki czemu nie mamy problemu z wyborem czajnika, który nawiązywałby do dawnych czasów, będąc jednocześnie wykonanym w oparciu o najnowsze technologie. Czajnik emaliowany jest zarówno ładny jak i użyteczny, a dlaczego?

Warto zastanowić się nad tym jakie są różnice pomiędzy czajnikiem elektrycznym a tradycyjnym, emaliowanym. Nie chodzi tu jedynie o sposób w jaki podgrzewana jest woda, lecz o sam fakt obecności emalii. W przypadku czajnika który jej nie posiada, istnieje ryzyko, że do wody będą dostawać się różne związki chemiczne, które nie tylko wpływają na smak wody, ale także mogą działaś niekorzystnie na nasze zdrowie. Zastanówmy się jak często pijemy herbatę lub kawę, a później zadajmy sobie pytanie: czy nie lepiej byłoby wykluczyć obecność niepożądanych związków chemicznych? Jeżeli uznamy, że warto, wówczas należy wybrać czajnik emaliowany. Emalia jest tworzywem powstałym ze sproszkowanego szkła, a jej zadaniem jest zabezpieczyć stal czajnika w taki sposób, by do wody nie dostały się żadne niepożądane substancje chemiczne. Emalia jest całkowicie niegroźna dla naszego zdrowia, więc nie ma obaw, że zajdzie w reakcje z wodą. Herbata przyrządzona z użyciem wody z czajnika emaliowanego jest zatem zdrowsza od tej, którą zaparzymy wodą z czajnika, który nie posiada emalii, a dodatkowo jest smaczniejsza, ponieważ emalia jest zupełnie neutralna dla smaku. Jest jednak jedna zasada która powinniśmy się kierować podczas wybierania takiego sprzętu – czajnik powinien być pokryty emalią z obu stron, a nie tylko na zewnątrz.

Emaliowane czajniki podkreślają również styl i pozytywnie wyróżniają się na tle nowoczesnych czajników elektrycznych. Są one po prostu ładne, estetyczne i bardziej stylowe. Jeżeli wygląd takiego urządzenia jest dla nas najważniejszy, wówczas mamy do wyboru czajniki pokryte wzorami, oraz jednokolorowe. Wzorzyste czajniki mogą nawiązywać do wystrojów wiejskich kuchni, ale wcale nie muszą. Jeżeli zależy nam na tym, by czajnik był w stylu retro i przypominał o dawnych czasach, wówczas warto wybrać wzory tradycyjny, na przykład w kwiaty lub owoce. Dobrym wyborem są w tej kwestii także czajniki beżowe bez żadnego wzoru. Jeśli zależy nam na tym by połączyć prozdrowotne działanie emaliowanego czajnika z nowoczesnym wyglądem, wtedy dobrym wyborem będzie czajnik jednokolorowy, o ciemnych barwach, takich jak czerń, granat czy bordo. Czajnik emaliowany, zarówno w stylu retro jak i bardziej nowoczesny, pasuje do każdej kuchni. Bardzo dobrze sprawdza się na kuchence gazowej jak i indukcyjnej. W przypadku tej drugiej stanowi bardzo interesujący kontrast, który paradoksalnie tworzy jedną spójną całość. Używając czajnika emaliowanego warto pamiętać o dwóch zasadach. W przypadku kuchenek gazowych, płomień powinien być bezpośrednio pod czajnikiem, tak by nie miał dostępu do jego boków. W ten sposób zaoszczędzimy nie tylko pieniądze, ale i czas, który musielibyśmy spędzić na czyszczeniu czajnika. Jeżeli posiadamy twarda wodę i w czajniku pojawi się kamień, użyjmy specjalnym środków do czyszczenia i unikajmy używania octu, bowiem może on uszkodzić emalię.

Czajniki emaliowane wracają do łask, zupełnie jak inne emaliowane naczynia. Ich wybór może być kierowany zmysłem estetyki, lecz warto pamiętać, że mają one dobry wpływ na nasze zdrowie. Niezależnie od tego czy szukamy czajnika ładnego czy takiego, w którym woda nie będzie zanieczyszczona żadnymi związkami chemicznymi – wybór emaliowanego czajnika zawsze będzie strzałem w dziesiątkę.

Artykuł napisany przy pomocy naczynia.olkusz.pl

Podobne Wpisy