Coś słodkiego na ruszt – owoce z grilla

Coś słodkiego na ruszt – owoce z grilla

Coś słodkiego na ruszt – owoce z grilla

Co najczęściej wrzucamy na grilla? Największą popularnościom cieszą się oczywiście mięso, ryby i warzywa. A owoce? Już nie tak bardzo. A szkoda. Owoce z grilla to świetna przekąska sama w sobie. Grillowane mogą być również składnikiem deseru z lodami czy ciasta. Pasują także jako dodatek do mięs podawanych w formie szaszłyków czy jako składnik sałatki. Warto otworzyć się na nowe doznania smakowe i nie bać się eksperymentów kulinarnych. Możecie siebie i swoich gości mile zaskoczyć 😉

Owoce na grilla – co wybrać?

Jakie owoce na grilla? Wybór jest naprawdę bardzo duży.

  • Klasyka sama w sobie.

O jakim owocu tu mowa? Oczywiście o bananie.
Banana na ruszcie należy grillować w całosci ze skórką (nie ściągamy jej!). Jedynie można banana przekroić na pół albo wzdłuż. Owoc ten grillujemy do momentu, aż skórka sczernieje z obydwu stron. Dopiero wtedy możemy ściągnąć skórkę. Banan idealnie komponuje się z płynną czekoladą i wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów.
  • Owoce z gniazdem nasiennym

Owoce takie jak jabłka czy gruszki, mają gniazda nasienne, które przed grillowanie należy usunąć. Owoce te można pokroić w grubsze plasterki. Nie obieramy ich ze skórki. Po grillowaniu owoce jemy właśnie ze skórką  (chyba, że ktoś nie lubi). Najpopularniejszą przyprawą, która kojarzy się z jabłkami jest oczywiście cynamon, którego nie może zabrnąć na grillowanym jabłku, polecany jest też miód lub cukier. Natomiast gruszkę przed grillowaniem można namoczyć w winie lub też w miodzie.
  • Niskokaloryczny ananas

Świeżego ananasa (może być też z puszki) wystarczy pokroić w grubsze plastry, które następnie można posmarować przygotowaną glazurą: połączenie soku z cytryny lub limonki z miodem oraz odrobiną imbiru.
Eksplozja smaku gwarantowana.
  • Słodkie brzoskwinie

Świeże brzoskwinie (bez pestek) lub brzoskwinie z puszki doprawiamy odrobiną miodu i soku z limonki lub cytryny i grilluj z obydwu stron. Środek brzoskwini po grillowaniu można wypełnić słodkim twarożkiem lub serkiem homogenizowanym z mieszanką orzechów i bakalii lub lodami i miętą, a także polewą czekoladową lub karmelową.
  • Soczysty arbuz

Arbuza kroimy na mniejsze trójkąty i pozbywamy się pestek. Możnago już grillować. Sprawdzi się tu też odrobina oliwy z oliwek lub sok z cytrusów (pomarańcza, limonka lub cytryna). Grillowany arbuz to również świetny składnik do sałatki z serem feta czy mozzarella.
  • Orzeźwiające mango

Mango kroimy w grubsze plastry lub w charakterystyczną kratkę, smarujemy odrobiną oliwy i posypujemy cukrem. Mango można także posmarować delikatnie miodem oraz sokiem z limonki.
  • Wyrafinowane awokado

Owoc z grupy superfoods, który ma bardzo wiele właściwości odżywczych, także nadaje się na ucztę grillową.
Awokado kroimy na pół, pozbywamy się pestki. Smarujemy połówki owocu odrobiną oliwy z oliwek i skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki. Grillujemy z obydwu stron około 5 minut. Wypełniamy zagłębienie owocu po pestce kawałkami pomidorków koktajlowych z cebulką i listkiem świeżej bazylii lub parmezanem. Awokado super się sprawdzi również jako dodatek do sałatki w postaci grillowanych plastrów.
  • Moc owoców cytrusowych

Owoce cytrusowe bardzo fajnie będą się komponowały z mięsem w formie szaszłyków. Najpopularniejsze to limonka, pomarańcza i cytryna.

 

Jak grillować owoce? O czym należy pamiętać?

  • Owoce pod wpływem wysokiej temperatury podczas grillowania zyskują słodszy smak, szczególnie banan.
  • Grillowane owoce można osłodzić brązowym cukrem lub miodem.
  • Owoce przed grillowaniem można posmarować marynatą w skład której wchodzą soki z cytrusów z dodatkiem ziół takich jak mięta, melisa czy bazylia.
  • Drobne owoce typu truskawki, maliny czy porzeczki grillujemy na tacy aluminiowej.
  • Bardzo ważny jest czas samego grillowania, który wynosi dosłownie kilka minut. W przeciwnym razie zamiast upieczonych owoców będziemy jeść spalone resztki z rusztu, czego oczywiście chcemy uniknąć.

Podobne Wpisy