“Chleb” Tomasz Deker – recenzja książki 

“Chleb” Tomasz Deker – recenzja książki 

Chleb towarzyszy nam niemal codziennie. Niektórzy wręcz nie wyobrażają sobie bez niego śniadania lub kolacji.
Szczególnie rano można zobaczyć jakie oblężenie panuje w piekarniach. A gdyby tak samemu upiec pieczywo? Ludzie, którzy na co dzień nie mają z tą dziedziną nic wspólnego, z góry zakładają, że to bardzo skomplikowane i pracochłonne zajęcie. Jeśli nabędzie się odpowiednią wiedzę i poświęci trochę czasu, może się okazać, że jednak to wcale nie takie trudne.

Świetnym rozwiązaniem jest nowa propozycja wśród książek o tematyce kulinarnej pod tytułem “Chleb” autorstwa Tomasza Dekera. Mistrz cukiernictwa Tomasz zachęca do spróbowania swoich sił w pieczeniu pieczywa pod różną postaciom, nie wychodząc z domu. Jak to w domu? Normalnie!

Aby osiągnąć sukces w tych wypiekach wystarczy zagłębić się w tajniki pieczenia pieczywa, posiadać piekarnik (nie jest tu wymagany specjalistyczny sprzęt, jaki posiadają piekarnie!), przyszykować odpowiednie składniki i zakasać rękawy do pracy! Przyda się też trochę cierpliwości podczas pierwszych wypieków.
Pamiętajcie “Nie od razu Kraków zbudowano”. 😉

Książka “Chleb” składa się z rozdziałów:

[lists style=”style3″]

  • Wstęp
  • Pieczywo na zaczynie z drożdżami
  • Pieczywo pszenne na zakwasie
  • Pieczywo żytnie na zakwasie
  • Pieczywo różne
  • Indeks

[/lists]

Chleb idealny – świeży, pachnący, chrupiący

Autor na wstępie przybliżył w bardzo prosty i przejrzysty sposób sekrety powstawania pieczywa.
W 9 etapach omówił poszczególne procesy, na jakie podzielił powstawanie chleba.
Dowiemy się tutaj, że aby upiec chleb idealny, bardzo ważne są wszystkie etapy jego przygotowania.
Zaczynając od ważenia składników, poprzez mieszanie, fermentację wstępną, składanie ciasta, dzielenie, wstępne formowanie ciasta, formowanie, fermentacje końcową i pieczenie. Znajdziemy tu również przepis na zakwas i opis jaką rolę odgrywa on w wypiekach.

“Chleb” – receptury kulinarne według
Tomasza Dekera

Koleje 4 rozdziały książki to przepisy kulinarne autorstwa Tomasza Dekera podzielone według różnych rodzajów pieczywa: pieczywo na zaczynie z drożdżami, pieczywo pszenne na zakwasie, pieczywo żytnie na zakwasie, pieczywo różne.

Każdy przepis przedstawiony jest w bardzo łatwy i czytelny sposób. Na jednej stronie są opisane składniki i sposób wykonania oraz pomocne uwagi. Dopełnieniem każdego przepisu na stronie obok są przepiękne i apetycznie wyglądające zdjęcia wypieków, przywołujące na myśl aromatyczny zapach świeżo wyjętego z pieca pieczywa.
Mrr, aż człowiek robi się od razu głodny 😉

Znajdziemy tu receptury na różnego rodzaje chleby, zarówno te tradycyjne, jak i te bardziej wymyślne.
Na przykład chleb pełnoziarnisty z dodatkiem słonecznika czy żurawiny; chleb słonecznikowy z otrębami i sezamem; chleb wiejski; chleb rustykalny; chleb piwny; chleb z orzechami laskowymi, figami i rozmarynem i koprem włoskim.

Oprócz chleba są też przepisy na smaczne bułki. Na przykład bułki pszenne domowe, bułki wiejskie, bułki z oliwkami, bułki z ziołami, bułki graham. Autor umieścił w książce również przepis na ciasto do pizzy.

Dla smakoszy słodkich wypieków autor przygotował przepisy na między innymi: croissanty, jagodzianki, strudel drożdżowy z żurawiną i kruszonką.

“Chleb” Tomasz Deker – podsumowanie

Książka Tomasza Dekera “Chleb” to super przewodnik po “domowej piekarni”. Źródło wiedzy i inspiracji kulinarnych w 58 przepisach z wyrobami piekarniczymi w roli głównej. Książka z recepturami zarówno dla profesjonalistów, jak i dla amatorów wypieków pieczywa. Wszystko jest tu przedstawione prosto, jasno i na temat.

Atutem jak już było wspomniane powyżej, są ładne ilustracje w dużym formacie (książka o rozmiarach 204×260), które zdobią książkę. Również elegancka w swojej prostocie, twarda oprawa okładki z bardzo męskim akcentem zachęca do wzięcia ją w ręce i zajrzenia do środka.

Z tą lekturą nauka pieczenia pieczywa to czysta przyjemność. Dzięki niej nauczymy się nie tylko klasyki wśród chlebowych wypieków, ale również rarytasów, których nie dostanie się w pierwszej lepszej piekarni.
To jak? Podejmiecie wyzwanie i upieczecie swój pierwszy chleb, a może bułki? 🙂

[rule type=”basic”]

Tytuł – “Chleb”

  • Autor – Tomasz Deker
  • Wydawnictwo – Burda
  • Data premiery – 17.01.2018
  • Ilość stron – 160
  • Oprawa – twarda
  • Format – 204×260
  • ISBN: 978-83-8053-303-5
  • Sugerowana cena – 54,90 zł

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *